Vasile Bănescu, despre Halloween: „O temă care nu zguduie Biserica. Cultul morților nu e o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele“
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române explică într-o postare pe Facebook ce înseamnă Halloween-ul pentru români și cum ar trebui să se poziționeze Biserica.
Vasile Bănescu
Din punctul de vedere al lui Vasile Bănescu, sărbătoarea importată este o temă „care nu zguduie Biserica, în ciuda impresiei suprarealiste a celor mai ușor impresionabili care se sperie chiar în contextul în care sperietura e pe post de sperietoare.
Preocupat în cel mai intens grad și rafinat mod de seducerea noastră, ultima intenție a diavolului este să ne sperie.
Biserica evoluează într-o societate în care persistă sau revin diverse influențe pre- sau para-creștine“.
Sărbătoarea de Halloween, care este tot mai gustată și de români de la an la an, este, din punctul de vedere al lui Bănescu, „un prilej de (im)pur divertisment, gustat de cei ce caută distracția cu lumânarea, adică aproape cu orice preț.
Creștinismul e sobru, nu sumbru, vitalist, nu morbid, interesat de adevăr, nu de mituri, preocupat de schimbarea/ îndreptarea lăuntrică a omului spre eliberarea acestuia din zona de arest a patimilor, de libertatea reală, de frumusețea morală.
Aceea care va salva lumea…“.
Cultul morților, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, „presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele“.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică și este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie. Și românii au copiat sărbătoarea americană după revoluția anticomunistă din 1989.
Halloween se confundă deseori cu Ziua Tuturor Morţilor - un vechi obicei romano-catolic, consacrat de sute de ani , care a fost preluat în Banat şi Ardeal de toţi credincioşii, indiferent de confesiune. Ziua morților sau luminația (Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
Sursa: adevarul.ro