Vasile (Solidaritatea Sanitară): Unităţile de Primiri Urgenţe din spitalele covid au fost transformate în secţii de spital cu paturile pline

Vasile (Solidaritatea Sanitară): Unităţile de Primiri Urgenţe din spitalele covid au fost transformate în secţii de spital cu paturile pline

Ordinul prin care spitalele sunt obligate să primească toţi pacienţii aduşi cu ambulanţa a avut ca efect transformarea efectivă a Unităţilor de Primiri Urgenţe (UPU) din spitalele Covid în secţii propriu-zise de spital, a declarat, joi, pentru AGERPRES, co-preşedintele Comitetului Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR), Radu Vasile, în timpul mitingului organizat de organizaţia sindicală în faţa sediului Guvernului.

"Numărul de pacienţi (cu covid, n.r.) creşte, iar încă o formă anormală, aberantă, a fost acel ordin dat de doctorul Arafat prin care niciun spital nu are voie să refuze pacientul adus de ambulanţă. E un ordin ok în situaţie de pace, dar în situaţia actuală, când spitalele sunt pline, Terapia Intensivă e plină, secţiile sunt pline, Ambulanţa ţi-l aduce şi ţi-l basculează în Unitatea de Primiri Urgenţe - 'Ia-l'! 'Dar eu ce să fac cu el, că n-am unde să-l pun?' 'Nu ştiu, eu am acest ordin.' Deci ne confruntăm şi cu aşa ceva, adică UPU a devenit un fel de secţie, cu paturile pline. Îi preia pe bolnavi, nu au unde să-i dea pe secţii, că nu au loc, şi îi ţin în UPU. Transformăm UPU în salon de spital, asta nu e normal. Acolo e vorba de pacienţi în stare gravă, că pe aceia îi aduce astăzi Salvarea, nu aduc asimptomatici, aceştia stau acasă. UPU nu e secţie, nu e salon de spital, sunt Urgenţe", a afirmat Radu Vasile.


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



Reprezentantul Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" susţine că la un moment dat pacienţii cu covid în stare gravă vor fi internaţi direct pe tărgi în secţiile spitalelor.

Pe de altă parte, liderul sindical a menţionat că în unele spitale asistentele medicale primesc pe semnătură un combinezon de protecţie anti-covid de persoană pentru o tură de 12 ore, în condiţiile în care combinezonul nu mai oferă protecţie după ce a fost dat jos.

"A început să apară lipsa de materiale sanitare, de echipamente. Lipsesc combinezoane, dezinfectante. Banii sunt atâţia câţi sunt, mă refer la banii spitalelor. Noi nu avem o formă organizată, centralizată, de a asigura aceste materiale. Fiecare spital şi le comandă, unii mai multe, alţii mai puţine, că nu au bani. Combinezonul de covid: avem spitale unde asistenta primeşte pe semnătură un combinezon pe o tură de 12 ore. Nu e o regulă, nu se întâmplă peste tot, dar cât timp există, să stai 12 ore într-un costum e de noaptea minţii. Acum vreo 3 luni, noi am propus premierului şi ministrului Sănătăţii ca personalul sanitar să stea în costum 4 ore, după care să-l scoatem de acolo şi să intre altă linie. Omul are nevoie de un pic de odihnă, are nevoie de apă, are nevoie de mâncare. Nu e vorba că sunt turele prea lungi, ci costumul de protecţie - dacă ai numai unul, ce faci? Dacă l-ai dat jos, ai rămas fără echipament. Costumul e de unică folosinţă, dacă l-ai dat jos nu mai ai voie să-l iei pe tine, se aruncă la coş. Dar tu nu ai altul, şi atunci improvizezi, cu pijamale de unică folosinţă, cu halat de unică folosinţă, pentru că acelea sunt la liber, adică sunt. Dar noi lucrăm în zonă roşie, în zonă de covid. Deci noi şi asta cerem: să se asigure protecţia sănătăţii şi a vieţii personalului", a adăugat Radu Vasile.


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



Liderul sindical a atras atenţia că angajaţii din sistemul sanitar au început să cedeze psihic, pentru că lucrează multe ore sub presiune, solicitând o linie telefonică prin care să ţină legătura cu psihologi.

"Deci se lucrează sub această presiune, presiunea asta nu e normală, colegii noştri au început să cedeze psihic. Eu am cerut să organizăm în multe spitale puncte cu colegii psihologi, cu fir roşu (linie telefonică dedicată, n.r.), pentru ca angajaţii care doresc şi care conştientizează presiunea să îi poată aborda pe psihologi. Presiunea se acumulează şi la un moment dat cedezi. Acumularea nu e doar în spital, ei au familii, ai copii, au părinţi, şi aşa mai departe. Omul se duce acasă şi are şi frica şi emoţia familiei", a menţionat Radu Vasile.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



În cel de-al treilea miting săptămânal consecutiv, sindicaliştii de la "Solidaritatea Sanitară" s-au declarat dezamăgiţi joi de faptul că Guvernul nu a îndeplinit solicitările organizaţiei sindicale privind protejarea sănătăţii personalului medical şi acordarea drepturilor salariale legale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...