VARză românească: De ce arbitrajul video a ajuns la noi cu defecţiuni tehnice

VARză românească: De ce arbitrajul video a ajuns la noi cu defecţiuni tehnice

Începând din acest sezon, Superliga românească beneficiază de sistemul de arbitraj video. Care a ajuns şi la noi, la vreo şase ani după ce a fost implementat în marile competiţii fotbalistice din Europa.

VAR a funcţionat, mai întâi, la Supercupa României, în meciul CFR Cluj – Sepsi, disputat pe 9 iulie, la Arad. Mai departe, confruntările din prima etapă a campionatului au beneficiat de această tehnologie. Nu peste tot însă VAR a funcţionat aşa cum ar fi trebuit.

Duminică seară, pe Arena Naţională, meciul FCSB – Universitatea Cluj (1-1) a fost marcat de două decizii greşite. Iată ce s-a întâmplat:

*În minutul 2, Sorin Şerban (FCSB) ar fi trebuit să vadă „roşu“ pentru o intrare dură, cu talpa pe tibia adversarului. Fotbalistul de la FCSB a primit însă doar un cartonaş galben.

*În minutul 41, Romario Pires (Universitatea Cluj) a comis un henţ în careu. În mod normal, FCSB ar fi trebuit să primească penalty, dar jocul a continuat!

La ambele faze, centralul Marian Barbu - foto (33 de ani) a aşteptat decizia colegilor săi din camera VAR, vorbim despre Andrei Antonie şi Marius Badea, dar nu s-a dus la marginea terenului, pentru a vedea reluările pe ecranul montat la nivelul gazonului. După ce a ascultat indicaţiile primite în cască, Marian Barbu a continuat partida. De aici, au apărut două întrebări:

*De ce Andrei Antonie şi Marius Badea, aflaţi în camera VAR, n-au fost în stare să analizeze corect cele două faze şi să-i transmită lui Marian Barbu deciziile care se impuneau?

*De ce Marian Barbu nu s-a dus pe marginea terenului, aşa cum ar fi trebuit, pentru a revedea cele două faze?

Dacă prima întrebare a rămas, deocamdată, fără răspuns, pentru a doua a apărut o explicaţie incredibilă, în cadrul emisiunii GSP Live de ieri dimineaţă: pe Arena Naţională, a existat o problemă de semnal cu monitoarele VAR, motiv pentru care centralul Marian Barbu n-a putut revedea fazele grele!

Comentând această situaţie, fostul mare arbitru internaţional, Adrian Porumboiu, i-a luat apărarea lui Marian Barbu după greşelile din meciul FCSB – Universitatea Cluj. „Dacă n-a fost semnal, înseamnă că nu mai e atât de vinovat el (n.r. – centralul Marian Barbu). Deciziile din camera VAR au fost greşite. Păcat, a fost un joc foarte bun, plăcut ochiului“, a comentat Porumboiu, la GSP Live.

Nicuşor Dan, tăcere totală

Aşa cum se întâmplă, de obicei, cu instituţiile statului, ele se umflă în pene, doar pentru a-şi sublinia realizările. La începutul lunii, Nicuşor Dan se lăuda pe pagina sa de Facebook cu implicarea Primăriei Capitalei în aducerea sistemului VAR pe cel mai mare stadion al ţării. Acum, când VAR a făcut varză meciul FCSB – Universitatea Cluj, edilul n-a avut nicio reacţie până la închiderea ediţiei!

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Energetica Servicii, montează şi pune în funcţiune primul sistem VAR (Video Assistant Referee) pe Arena Naţională. Tehnologia e o premieră pe cel mai mare stadion din România.

Nicuşor Dan pe Facebook, pe 4 iulie

Explicaţia federaţiei: fibra optică e de vină

După ce în presă a „transpirat“ informaţia legată de defecţiunea tehnică de la Arena Naţională, Federaţia Română de Fotbal a reacţionat, printr-un comunicat pe site-ul oficial. Pe scurt, FRF a confirmat cele apărute în mass-media şi a dezvăluit că situaţia de la meciul FCSB – Universitatea Cluj n-a fost unică în prima etapă a Superligii. „Au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiţii de solicitare maximă şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii. Cea mai întâlnită problemă tehnică a fost nefuncţionalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR şi cei aflaţi pe teren şi la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului. În ceea ce priveşte partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluţiei de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică, care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu maşina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcţional pe parcursul primei reprize. Astfel de situaţii au fost prezente şi în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR“, a explicat federaţia.

Liga I, sezonul 2022-2023, etapa I

Vineri: Hermannstadt – CS Mioveni 3-0

Vineri: CS U Craiova – Sepsi 2-2

Sâmbătă: FC Argeş – UTA 2-0

Sâmbătă: CFR Cluj – Rapid 1-0

Duminică: Farul Constanţa - „U“ Craiova 2-1

Duminică: FCSB - „U“ Cluj 1-1

Luni: Botoşani – Chindia 3-2

Luni: Petrolul Ploieşti – Voluntari 0-1

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...