Varză dulce călită, rețeta de care nu te mai saturi. Ingrediente secrete care fac preparatul delicios
Câțiva pași trebuie să respectați pentru a găti cea mai bună varză călită cu mărar. Rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman se prepară ca la mama acasă, iar gustul este unul de care nu te mai saturi.
Varza călită, un preparat delicios FOTO gustos.ro
Autorul dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) secretele mâncării de varză dulce.
Ingrediente:
3 linguri untdelemn
2 morcovi, tot tineri şi fragezi sare, piper, paprica
1 lingură de pastă de roşii
2 legături de mărar
200 ml supă de pasăre
200 g iaurt
200 g carne albă (piept de pui dezosat)
1-2 cârnaţi
100 g măduvă de viţel
6 verze potrivite
Mod preparare:
"Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad. Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul", se arată în lucrarea gastronomică.
"Varza mai în putere se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit", spunea regretatul gastronom.
Stimulează imunitatea
Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale. De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.
Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni. Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză, stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului.
Cea mai importantă lucrare a gastronomiei
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Sursa: adevarul.ro