Vârsta matrimonială la români. În ce condiții se pot căsători adolescenții care nu au împlinit 16 ani

Vârsta matrimonială la români. În ce condiții se pot căsători adolescenții care nu au împlinit 16 ani

România ocupă primele locuri în Europa la numărul de mame-adolescente. Codul Civil prevede clar vârsta la care tinerii se pot căsători, dar asta nu îi împiedică pe mulți minori să trăiască în cocubinaj și chiar să aibă copii.

Tinerii se pot căsători după ce au împlinit vârsta de 18 ani FOTO arhivă Adevărul

Tinerii se pot căsători după ce au împlinit vârsta de 18 ani FOTO arhivă Adevărul

Noul Cod Civil definește clar vârsta matrimonială. Potrivit articolului 272, alineatul 1, „căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.”

Există și excepții de la regulă, dar acestea pot avea loc doar în anumite condiții. Astfel, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului . Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.

„Eu am 18 ani, ea are 17 ani și avem 2 copii”

De cele mai multe ori, părinții și autoritățile sunt puși în fața faptului împlinit.

Foarte mulți adolescenți întrețin relații sexuale înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, trăiesc în concubinaj și fac copii împreună.

O parte din acești copii care au copii și-au făcut cunoscută situație pe legeaz.net , iar modul în care abordează problema nu ne dă prea multe speranțe pentru viitor. „Stau cu o fată care are 17 ani și vreau să ne luăm. Părinții fetei nu sunt de acord. Și eu am tot 17 ani. Ce să fac?”, scrie un băiat.

La alți adolescenți, situația este și mai complicată, pentru că au deja copii. „Am 18 ani. Mă pot căsători cu o față de 17 ani? Suntem împreună de 3 ani și avem 2 copii. Ne dorim să fim soț și soție legal. Se poate?”, întreabă un alt adolescent.

O adolescentă vrea să se logodească fără știrea părinților și caută soluții legale ca să facă asta. „Am o întrebare. Am 17 ani și 5 luni. Pot să fac logodnă fără că mama să știe ?”, scrie fata.

Pentru ca un adolescent sau adolescentă să se căsătorească este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească. Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti, se mai prevede în noul Cod Civil.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...