Varianta bulgărească/Patru scenarii de atac în Ucraina

Varianta bulgărească/Patru scenarii de atac în Ucraina

Orice atac rusesc, fie că este o invazie limitată sau un atac pe scară largă, va fi probabil precedat de atacuri cibernetice și de sabotaje îndreptate spre regiunile de graniță ale Ucrainei și infrastructura cheie. Acest lucru a fost afirmat de prestigioși experți britanici de informații, citați de Daily Mail. Analiştii examinează și cele patru scenarii pentru o invazie rusească, transmite 24chasa, citată de Rador.

Varianta 1 – atacuri cibernetice și sabotaj. Aceasta este considerată a fi cea mai ușoară opțiune, accesibilă lui Putin. Acest lucru îl va determina să își consolideze tactica, pentru care a fost deja acuzat că o folosește împotriva Ucrainei în așa-numitul „război hibrid”, o mixtură de atacuri convenționale și noi forme de acțiune militară.

Separatiștii pro-ruși care acționează deja în estul Ucrainei ar putea primi finanțare, arme și sprijin secret din partea armatei ruse, pentru a-și intensifica atacurile asupra forțelor de la Kiev. Acest lucru va oferi Rusiei o modalitate ieftină de a pune presiune asupra guvernului președintelui Volodimir Zelenski printr-un „război de uzură”.

Acesta va fi însoțit de un atac psihologic, îndreptat asupra destabilizării restului țării, incitarea la revolte și transformarea guvernului în unul nepopular – în speranța de a-l da jos de la putere pe Zelenski, pentru a putea fi înlocuit de un lider al Moscovei.

Atacurile cibernetice ar fi folosite pentru a perturba viața în țară. De exemplu, prin întreruperea energiei electrice, închiderea băncilor și a bancomatelor, haos în transportul public sau forțând întreprinderile să plătească răscumpărări, ceea ce va dăuna economiei.

Toate acestea, probabil, vor fi combinate cu false amenințări cu bombă care vizează școli sau alte instituții publice, împreună cu răspândirea dezinformării cu privire la crearea neîncrederii în guvern. Alte opțiuni presupun finanțarea rețelelor criminale în Ucraina pentru a crește tulburările sociale sau sabotarea zonelor vulnerabile pentru a le destabiliza.

Astfel, Putin va avea un pretext pentru invazie, bazat pe pretenția că cetățenii ruși din aceste zone sunt în pericol. „Acesta poate fi atât o formă de bază de război hibrid, cât și o pregătire pentru ostilități și mai intense”, consideră experții.

Varianta 2 – întărire şi expansiune. Vladimir Putin ar putea încerca, de asemenea, să extindă teritoriul Rusiei, așa cum a făcut-o deja în 2014, când a anexat Crimeea și a trimis trupe în orașele Luhansk și Donețk. Această a doua opțiune, anunțată de generalul american Philip Breedlove, ar implica aducerea de trupe în regiuni pro-ruse.

Majoritatea analiștilor cred că forțele Kremlinului acționează deja acolo, dar acest lucru nu este recunoscut de autoritățile de la Moscova. Prezența deschisă a Rusiei în aceste regiuni și eventuala declarare a Luhansk și Donețk drept republici independente i-ar asigura liderului rus o pârghie pentru a intensifica presiunea asupra Ucrainei fără o escaladare dramatică a acțiunilor militare.

Dacă Putin decide să escaladeze conflictul, acest lucru s-ar putea întâmpla prin atacarea așezărilor din jurul orașelor controlate de separatiști, împreună cu bombardamente ce vizează linia frontului ucrainean în vederea pătrunderii acolo. Trupele ruse ar putea atunci manevra prin deschizături, pentru a extinde zona controlată de separatişti şi a prelua activele tactice.

Ajungerea centralelor electrice și a rețelelor de comunicații sub controlul Rusiei ar face regiunile mai viabile ca state independente. Această abordare ar fi similară cu războiul din Georgia din 2008, când Moscova și-a mutat forțele în Abhazia și Osetia de Sud, le-a declarat pe ambele independente, după care a continuat să ocupe teritorii dincolo de cele două regiuni.

Varianta 3 – ocolire și izolare. Analistul în apărare Scott Boston de la RAND Corporation susține că, în această variantă, Moscova ar ataca la vest de actuala linie a frontului între Ucraina și separatiști. În acest scop, vor fi folosite unități blindate ce se mișcă rapid, pentru a ocoli trupele guvernamentale.

„Dacă un astfel de atac poate fi finalizat suficient de repede, acesta va lăsa forțele guvernamentale înconjurate”, a spus Boston. Acest lucru ar putea determina forțele ucrainene să se predea rușilor, ceea ce ar fi un puternic moment de propagandă pentru Kremlin, fiind în același timp o lovitură semnificativă pentru forțele de apărare ale Ucrainei.

O altă variantă posibilă sunt atacuri navale în Marea Azov și Marea Neagră, unde flota ucraineană este depășită cu mult de vasta flotă a Rusiei de la Marea Neagră. „Marea este cel mai slab punct din Ucraina”, a spus Taras Chmut, expert militar ucrainean.

Obiectivele vor presupune probabil ocuparea Insulei Șerpilor, importantă din punct de vedere strategic. Aceasta este situată în apropierea graniței Ucrainei cu România. Ocuparea acesteia va permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare.

Regiunea include căi navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Dacă insula va trece în mâinile Rusiei, aceste canale de transport maritim ar putea fi întrerupte, ceea ce ar duce la izolarea Ucrainei de piețele internaționale și va priva economia acesteia de venituri comerciale vitale.

Flota rusă poate bloca și strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Astfel, orașele-port Berdiansk și Mariupol vor fi rupte de lume. Având în vedere dominația navală a Moscovei în Marea Azov, aceasta poate încerca, de asemenea, să ocupe Mariupol și Berdyansk, deschizând calea forțelor terestre să se deplaseze prin ambele orașe. Acest lucru va face posibilă crearea unui „pod de uscat” care se întinde de la regiunile separatiste de la est până în Crimeea.

Varianta 4 – atac rapid. Un atac surpriză cu un număr mare de trupe dislocate pe mai multe fronturi i-ar oferi cel mai mare avantaj lui Putin, consideră analiștii. Există chiar și varianta ca Moscova să atace din Moldova. Scopul ar fi să provoace daune cât mai mari Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, aruncând guvernul și Occidentul într-un șoc total și schimbând semnificativ raportul de forțe.

Un atac din Belarus poate fi devastator, deoarece oferă cea mai scurtă rută pentru ca trupele ruse să ajungă în Kiev. Dacă trupele lui Putin vor reuși să ajungă acolo, scopul va fi încercuirea capitalei ucrainene și asedierea acesteia. „Kiev-ul este esențial ca centru de guvernare și punct de concentrare pentru un număr mare de infrastructuri”, subliniază analiștii.

Blocada capitalei nu numai că ar provoca daune psihologice enorme forțelor armate și populației Ucrainei, dar ar putea, de asemenea, să dea jos guvernul și să conducă la o schimbare forțată a regimului. După acea mișcare, Putin ar putea relua negocierile cu Occidentul, dar din postura unui om care deține toți așii.

Sursa: 24chasa.bg / Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...