Vârful de lance în securitatea cibernetică a UE este la București
A fost inaugurat la București Centrul european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice, entitate care, între altele, va avea în grijă formarea unui scut de protecție cibernetică la nivel UE.
Imaginea 1/8: Lansarea în România a activității Centrului European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Centrul european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice, prima agenție UE cu sediul în România, va asigura funcţionarea scutului de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe, a declarat, marţi, la inaugurarea instituției, directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola.
Centrul își are sediul în campusul Universității Politehnice, după ce capitala României a concurat cu șase orașe europene pentru găzduirea noului Centru de securitate cibernetică, printre care München (Germania), Bruxelles (Belgia) și Leon (Spania), fiind preferată grație ecosistemului puternic în domeniu.
Oficialul european a spus că UE devine din ce în ce mai digitalizată şi pe parcursul acestui proces apar avantaje, dar și riscuri, și a subliniat că agresiunea Rusiei în Ucraina a ridicat atât probleme de securitate generală, cât şi de securitate cibernetică în particular. „Riscul este ca adversarii democraţiei să atace fundamentele democraţiei şi modul de viaţă al cetăţenilor şi al Europei. De aceea, un obiectiv primar al Europei este să rămână puternică în acest domeniu al securităţii cibernetice. Putem fi puternici numai acţionând împreună. (...) Atacatorii întotdeauna caută veriga cea mai slabă. Întotdeauna încercăm să identificăm punctele slabe. (...) Nu se poate spune că o anumită parte a Europei poate fi mai bine protejată faţă de cealaltă, o parte ar fi mai importantă decât cealaltă. Întregul teritoriul european trebuie apărat în aceeaşi măsură, cu aceeaşi intensitate. (...) Centrul are o sarcină deosebit de importantă, de a întări competenţele în domeniul securităţii cibernetice la nivelul întregii Europe şi, de asemenea, să devină pe deplin operaţional”, a susţinut Viola.
Echipe de intervenție tehnică rapidă
Acesta a explicat că Centrul va presupune şi existenţa unor echipe de intervenţie tehnică rapidă. „Centrul va asigura funcţionarea acestui scut de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe şi nu se ridică numai problema existenţei unor centre operaţionale, ci şi existenţa unor echipe de intervenţie tehnică rapidă, care să poată să intervină oriunde pe teritoriul Europei, să poată să detecteze şi să protejeze pe parcursul unui atac cibernetic, să-l analizeze şi apoi să îmbunătăţească, pe baza concluziilor, sistemele noastre, să înţeleagă ce s-a făcut, unde s-a procedat greşit şi cum se pot îmbunătăţi lucrurile pentru viitor. Crearea acestei echipe de experţi capabili să reacţioneze rapid va constitui partea misiunii Centrului, lucrând cu experţi de pe întreg teritoriul Europei. (...) Acest campus va deveni un punct de referinţă pentru securitate cibernetică nu numai la nivel european, ci şi la nivel mondial, deoarece Europa este un pilon de stabilitate la nivel mondial şi din perspectiva securităţii cibernetice”, a subliniat Roberto Viola, directorul general al DG Connect.
Ce se va coordona de la București
Centrul european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice este considerat crucial pentru securitatea europeană deoarece va gestiona proiecte privind centrele de operațiuni de securitate, ca parte a propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european, și va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare, care vizează crearea unui ecosistem pentru inovare și competitivitate în domeniul securității cibernetice în întreaga UE. În plus, Centrul de la București va avea un rol important în formarea de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din Uniunea Europeană.
Reamintim că, în 10 decembrie 2020, ca urmare a procedurii de vot desfăşurate la Bruxelles, statele membre UE au ales ca România să găzduiască viitorul sediu al Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, Centrul CYBER al UE devenind astfel prima structură UE de pe teritoriul ţării noastre.
Sursa: adevarul.ro