„Vară lungă şi dificilă“ în Canada: Numărul incendiilor forestiere continuă să crească

„Vară lungă şi dificilă“ în Canada: Numărul incendiilor forestiere continuă să crească

Numărul incendiilor forestiere a continuat să crească în Canada unde vineri erau peste 670 de incendii active, dintre acestea peste 380 fiind scăpate de sub control, "cifre ieşite din comun" în condiţiile în care se preconizează o "vară lungă şi dificilă", transmite sâmbătă AFP.

Incendii de pădure în canada (arhivă) FOTO: Profimedia

Incendii de pădure în canada (arhivă) FOTO: Profimedia

"Cifrele sunt literalmente ieşite din comun, cu cel puţin trei luni rămase din sezonul activ al incendiilor forestiere", a declarat Michael Norton de la Ministerul Resurselor Naturale din Canada.

Prognozele meteorologice indică pentru săptămânile următoare temperaturi peste valorile normale în acest sezon în multe zone ale ţării, în vestul dar şi în nordul provinciei Quebec, cea mai afectată în prezent de incendii, scrie Agerpres

Cu 9 milioane de hectare deja mistuite de flăcări - ceea ce reprezintă de 11 ori media din ultimul deceniu - recordul anual absolut datând din 1989 a fost cu mult depăşit.

În total, 677 de incendii erau active în ţară vineri (cu 13 noi incendii înregistrate în cursul zilei), 386 dintre acestea fiind scăpate de sub control.

Aproximativ 155.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele de la începutul lunii mai din cauza incendiilor forestiere, cea mai mare cifră din ultimii 40 de ani.

"Nu este o exagerare să spunem că sezonul incendiilor din 2023 este şi va continua să doboare recorduri în multe privinţe", a spus Norton, adăugând că se preconizează că numărul incendiilor va rămâne peste medie toată vara. Mai ales că cele două zone din ţară ard în acelaşi timp şi că sunt afectate regiuni neobişnuite cu incendiile forestiere. Numai unul dintre incendiile forestiere din nordul Quebec a mistuit peste un milion de hectare.

"Evacuări, calitatea proastă a aerului şi avertizări de căldură extremă - descoperim efectele schimbărilor climatice în toată realitatea lor", a declarat ministrul Sănătăţii, Jean-Yves Duclos.

Această situaţie a forţat autorităţile să lanseze un apel la asistenţă internaţională, la un nivel fără precedent, pentru a-i ajuta pe cei 3.800 de pompieri canadieni desfăşuraţi pe teren, care sunt sprijiniţi de Forţele armate canadiene. "Efortul de stingere a incendiilor a devenit un adevărat un efort global", a spus Michael Norton.

În total, peste 3.000 de pompieri internaţionali (Noua Zeelandă, Chile, Costa Rica, Mexic, Spania, Coreea de Sud...) luptă cu aceste mega-incendii care ar putea continua timp de câteva luni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri