Vara anului 2022, a doua cea mai călduroasă din istoria Europei. Ce dezastre au avut de îndurat oamenii
2022 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat în Europa de când se fac măsurători meteo . Astfel, fenomenele meteo extreme, declanșate de schimbările climatice, au distrus recolte, au secat râuri şi au provocat mii de decese.
Valuri de caniculă s-au înregistrat în Marea Britanie FOTO Shutterstock
Conform, hotnews.ro, planeta este în prezent cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.
Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istorie în Europa, doborând recorduri de temperatură în 12 ţări, între care Italia, Spania şi Croaţia. Valurile de căldură severe au provocat peste 20.000 de decese în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie, arată specialiștii.
Totodată, din cauza lipsei precipitaţiilor , căldura a declanşat o secetă generalizată pe care o analiză anterioară a clasificat-o drept cea mai gravă din ultimii 500 de ani în Europa. Nivelul scăzut al apei a împiedicat transportul maritim de-a lungul Rinului în Germania, în timp ce lipsa ploilor a afectat producţia de energie hidroelectrică şi a redus randamentul culturilor de porumb şi soia.
Vremea caldă şi uscată a alimentat incendii de vegetaţie intense în ţări precum Spania şi Slovenia, provocând mai multe emisii în UE şi în Marea Britanie decât în oricare altă vară din ultimii 15 ani.
Marea Britanie a cunoscut în 2022 cel mai călduros an înregistrat vreodată, a anunţat miercuri serviciul său naţional de meteorologie.
Incendiile, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani
De asemenea, Europa de Nord şi de Vest au cunoscut valuri de căldură prelungite, iar emisiile din incendiile de pe timpul verii au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
Dintre cele 27 de ţări europene analizate de The Guardian, 12 au înregistrat cea mai mare anomalie de temperatură înregistrată vreodată pentru cel puţin o lună în 2022 - Austria, Belgia, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Spania.
Este vorba despre anomalii cu peste 1,9 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 şi 2020 pentru cel puţin o lună.
Cele mai mari creşteri de temperatură au fost înregistrate la sfârşitul verii, precum şi în octombrie şi în decembrie.
Sursa: adevarul.ro