Vapatul este la fel de dăunător pentru plămânii tinerilor ca și fumatul, arată un nou studiu

Vapatul este la fel de dăunător pentru plămânii tinerilor ca și fumatul, arată un nou studiu

Vapatul afectează plămânii tinerilor la fel de mult ca fumatul, potrivit unei cercetări care a stârnit noi dezbateri asupra riscurilor pentru sănătate ale țigărilor electronice.

Un nou studiu susține că vapatul este la fel de periculos ca fumatul FOTO Arhivă

Un nou studiu susține că vapatul este la fel de periculos ca fumatul FOTO Arhivă

Studiul a comparat utilizatorii de țigări electronice cu fumătorii într-un test de efort intens și a descoperit că ambele grupuri au fost mai puțin în formă și mult mai afectate de respirație grea decât persoanele care nu au aceste obiceiuri, potrivit The Guardian.

Dr. Azmy Faisal și colegii săi de la Universitatea Metropolitană din Manchester au cerut unui număr de 60 de persoane, în jurul vârstei de 20 de ani, să-și înregistreze capacitatea pulmonară pedalând pe o bicicletă statică. Dintre aceștia, 20 erau nefumători, 20 vapau de cel puțin doi ani, iar ceilalți 20 fumaseră de cel puțin doi ani.

Utilizatorii de vape-uri au avut o „capacitate maximă de efort” medie de 186 de wați, similară cu cea a fumătorilor (182 de wați), dar mult mai scăzută decât cea a nefumătorilor sau a celor care nu vapoaseră niciodată (226 de wați). Testul măsoară cantitatea maximă de efort fizic pe care cineva o poate atinge.

Î n plus, utilizatorii de țigări electronice și fumătorii au avut o capacitate mai redusă de a absorbi oxigen , comparativ cu cei care nu fumează și nu vapează.

„Studiul adaugă dovezi că utilizarea pe termen lung a vapatului este dăunătoare și contestă ideea că vapatul ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la fumat”, au declarat Faisal și coautorii studiului, pe care l-au prezentat duminică la conferința Societății Europene de Pneumologie (ESC) de la Viena.

„Atât utilizatorii de vape, cât și fumătorii au prezentat semne că vasele lor de sânge nu funcționează la fel de bine ca la cei care nu fumează și nu vapează, conform testelor de sânge și ecografiilor.

Fumătorii și utilizatorii de țigări electronice s-au confruntat cu respirație grea, oboseală intensă la nivelul picioarelor și niveluri mai ridicate de lactat în sânge, un semn de oboseală musculară, chiar înainte de a atinge nivelul maxim de efort.”

Proporția adulților din Marea Britanie care utilizează țigări electronice a crescut constant în ultimii ani, de la 4,2% în 2014 la 11%, mulți fumători folosindu-le ca metodă de a renunța la fumat. Totuși, proporția adolescenților cu vârste între 11 și 17 ani care vapează a crescut mult mai rapid în aceeași perioadă, de la 1,3% la 7,6%.

Cercetătorii medicali au găsit dovezi că vapatul crește riscul de cancer, deoarece afectează ADN-ul, și că poate afecta creierul și organele vitale , deoarece aerosoli și lichidele din țigările electronice pot conține urme de metale toxice precum plumb și uraniu.

Dr. Filippos Filippidis, președintele comitetului de control al tutunului al ESC și lector în sănătate publică la Imperial College din Londra, a declarat: „Țigările electronice sunt vândute la prețuri mici și într-o varietate de arome pentru a atrage tinerii. Ca urmare, vedem tot mai mulți tineri care încep să vapeze fără să știe ce consecințe pe termen lung ar putea avea asupra sănătății lor.

„Medicii și factorii de decizie trebuie să cunoască riscurile asociate vapatului, iar noi ar trebui să facem tot posibilul pentru a sprijini copiii și tinerii să evite sau să renunțe la vapat.”

Guvernul britanic s-a angajat să folosească un proiect de lege privind tutunul și țigările electronice pentru a combate promovarea „iresponsabilă” a vapatului către copii, precum și să interzică progresiv fumatul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

5 Dezbaterea televizată Kamala Harris - Donald Trump: „O luptă de cuțite într-o cabină telefonică”. Ce spun ultimele sondaje