Vânzările grupurilor de armament rusești cresc încontinuu, stimulate de cheltuielile militare ale Moscovei (SIPRI)

Vânzările grupurilor de armament rusești cresc încontinuu, stimulate de cheltuielile militare ale Moscovei (SIPRI)

Vânzările grupurilor de armament rusești cresc încontinuu, stimulate de cheltuielile militare ale Moscovei, în timp ce în altă parte bugetele armatelor se restrâng, notează luni Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

"Creșterea semnificativă a vânzărilor grupurilor de armament rusești în 2012 și 2013 se datorează în mare măsură investițiilor neîntrerupte în echipament militar făcute de guvernul rus în anii 2000", a declarat un cercetător de la SIPRI, Siemon Wezeman, citat într-un comunicat.

Cifra de afaceri a marilor companii rusești din acest sector a crescut cu 20% în 2013.

În schimb, pentru toate din cele mai mari 100 de grupuri de apărare din lume (fără China), ea a scăzut pentru al treilea an consecutiv, cu 2% la 402 miliarde de dolari.

În lipsa unor date fiabile, SIPRI exclude din studiul său companiile chineze, care totuși beneficiază de al doilea cel mai mare buget militar din lume, notează AFP.

În Rusia, Tactical Missiles Corporation (KTRV n.r.) a cunoscut cea mai mare creștere în 2013 (118%), urcând pe locul 46 mondial, urmată de Almaz-Antey (+34%).

Iar Almaz-Antey, locul 12 mondial, ar putea intra în top 10 "care este compus exclusiv din producători americani sau europeni de la sfârșitul Războiului Rece", a remarcat SIPRI.

Retragerea trupelor americane din Afganistan și Irak a fost unul dintre motivele vânzărilor în declin de 4,5% ale grupurilor americane. Dar acestea păstrează șase societăți în top 10, dintre care Lockheed Martin care a rămas numărul unu în 2013 în fața Boeing.

Între 2004 și 2013, Rusia a reușit mai mult decât dublarea bugetului său militar, al treilea din lume, potrivit SIPRI.

Occidentalii îi impun un embargou asupra armelor din cauza anexării Crimeii și sprijinului acordat separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

SIPRI, creat în 1966 și finanțat în parte de statul suedez, este specializat în cercetare în legătură cu conflictele, armamentele și dezarmarea.

Definiția sa de vânzări de arme include pe cele de "bunuri și servicii către clienți militari inclusiv comenzile interne și exporturile", notează AFP.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...