Vânătoarea de „trofee de război”: „Luăm lucruri folosite pentru a ucide oameni pentru a salva vieţi“

Vânătoarea de „trofee de război”: „Luăm lucruri folosite pentru a ucide oameni pentru a salva vieţi“

Tânărul activist de mediu, în vârstă de 31 de ani, a ajuns într-o zonă unde a avut loc, recent, un atac cu rachete. Poliţiştii păzeau strada, iar oamenii care locuiau în imobilul distrus se uitau cu neîncredere, unii dintre ei făcând semnul crucii. În acel moment, tânărul s-a decis să cerceteze locul, conform The New York Times .

În faţa lui, situată lângă trotuar, se afla o bucată de şrapnel. O bucată din racheta de croazieră rusească care a distrus imobilul.

L-a ridicat, l-a băgat în rucsac şi s-a îndreptat spre casă. „Nu am vrut ca poliţia să mă oprească şi să creadă că sunt terorist”, a afirmat el.

Acea bucată de şrapnel a intrat în colecţia sa de „trofee de război”. Bărbatul are o colecţie de astfel de „trofee”, ajungând să strângă de la cutii de muniţie până la o pereche de cizme ruseşti negre pe care le-a găsit în Bucea.

„Acelea au o energie foarte proastă", a declarat Sumilenny.

Activistul nu este singura persoană care colectează resturi de război. În Ucraina, mulţi civili şi militari sunt în căutare de bucăţi de şrapnel şi carcase de gloanţe uzate.

Artiştii ucraineni le folosesc în munca lor. Casele de licitaţii vând piese de arme aruncate şi alte descoperiri de pe câmpul de luptă, strângând mii de dolari pentru soldaţii ucraineni. O femeie chiar realizează sculpturi din uniformele ruşilor morţi.

„Fiecare piesă are o poveste”, a declarat Sergii Petrov, un artist cunoscut, care lucrează în Lviv, în vestul Ucrainei.

În cadrul unei licitaţii, care a avut loc în Lviv, Valentin Lapotkov, un programator, a plătit peste 500 de dolari pentru un tub de rachete gol care a fost utilizat, conform licitatorilor, pentru a arunca în aer un vehicul blindat rusesc. El a afirmat că atunci când l-a atins s-a simţit „aproape de eroii noştri”.

Unul dintre cele mai mari muzee din Kiev a organizat recent o expoziţie de artefacte de război. Camerele sunt pline de măşti de gaze, tuburi de rachete şi resturi carbonizate.

Sumliennyi a explicat motivul pentru care colectează bucăţi din arme sau muniţii. „Este foarte interesant. Nu simţi războiul prin televiziune sau ştiri”.

De aceeaşi părere este şi o tânără poloneză. „A fost uluitor", a spus Dominika Lasota, o tânără activistă de mediu. „Am început automat să râd de el, în stare de şoc, dar apoi mi-am dat seama cât de distopic a fost acest moment”.

„Este un mecanism de adaptare”, a explicat Sumilenny. „Fără umor negru, nu putem trăi în război".

În Lviv, Tetiana Okhten ajută la conducerea fundaţiei UAID, o reţea de voluntari care a vândut mai mult de 15 bucăţi tuburi de rachete şi rachete utilizate de armata ucraineană. Aceste resturi din război au adus mai multe de 4.000 de dolari, pe care fundaţia îi cheltuieşte pe veste de protecţie, medicamente şi alte provizii pentru trupele ucrainene.

„Luăm lucruri folosite pentru a ucide oameni pentru a salva vieţi, în schimb", a afirmat ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”