Vânătoare la vedere: Cum îi scoate Europa la lumină pe spionii ruși

Vânătoare la vedere: Cum îi scoate Europa la lumină pe spionii ruși

Arestările publice ale unor spioni ruși în țările nordice sunt cel mai recent semn că jocurile de spionaj cu mize mari între Rusia și națiunile europene se desfășoară tot mai mult la vedere, relatează Politico. Se întâmplă în țări din regiunea scandinavă, care devine un punct fierbinte din perspectiva securității, în timp ce țările baltice, mult mai atente la spionajul rus, sunt lidere în privința condamnărilor spionilor ruși.

Tot mai multe cazuri de spionaj sunt făcute publice FOTO SHUTTERSTOCK

Tot mai multe cazuri de spionaj sunt făcute publice FOTO SHUTTERSTOCK

Un cuplu suedez de origine rusă de vârstă mijlocie a fost reținut recent în urma unui raid cu elicoptere la locuința lor într-o suburbie liniștită a Stockholmului, sub suspiciunea că a transmis secrete comerciale către serviciile militare ruse. În aceeași săptămână, a început procesul unor frați acuzați că au transmis secrete oficiale către GRU. Ambele cazuri au ajuns pe prima pagină a ziarelor din Suedia, îngrozindu-i pe suedezi, relatează Politico.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut poliția intrând în casa lor”, a declarat un vecin al cuplului relatând că „zgomotul elicopterelor a trezit toată strada”.

În Olanda deconspirarea unui spion rus a cărui acoperire fusese construită cu grijă a fost prezentată amănunțit în presă. În Norvegia, un bărbat presupus a fi ofițer GRU opera sub identitate falsă în cadrul unei universități.

Expunerea publică a acestor cazuri indică o schimbare în privința modului în care statele europene încep să gestioneze operațiunile de contrainformații: mai puține cazuri de spionaj ascunse sub preș și mai multe perturbări și urmăriri penale.

Ele sunt menite să-i avertizeze pe cetățenii europeni în privința amenințărilor cu care se confruntă. Totodată, au scopul de a expune și face mai dificile încercările Moscovei de a nega acțiunile peste hotare ale serviciilor sale de spionaj.

„Europa a terminat cu semnalele subtile către Rusia”, a declarat pentru Politico, Carolina Angelis, fost analist al serviciului de informații suedez și în prezent consultant.

Țările baltice, lidere în privința condamnărilor

Într-un raport recent, analiștii de la Agenția de Cercetare a Apărării din Suedia, care examinează cazurile juridice în legătură cu spionajul de stat, a constatat că în ultimul deceniu cele mai multe condamnări au fost date de statele baltice: Letonia și Lituania, responsabile împreună de aproape două treimi, în timp ce Estonia a judecat mai bine de jumătate din totalul de cazuri.

Cercetătorii au evaluat că aceste cifre nu se datorează în principal faptului că aceste țări ar fi ținte predilecte ale serviciilor ruse de informații, ci constituie un semnal al motivației lor mai mari de a arăta cât de reală este amenințarea spionajului, mai ales rus , demonstrând totodată eficiența lor în prinderea și inculparea spionilor.

Pe parcursul deceniului până în 2021, Rusia a arătat un spionaj destul de agresiv în principal al vecinilor din Europa. Potrivit lui Michael Jonsson, unul dintre autorii raportului, această situație a alimentat o dezbatere între statele vizate cu privire la cât de deschis ar trebui să abordeze tentativele de spionaj ale Moscovei.

Conceptul unei strategii de contrainformații mai vizibile a început să câștige teren, crede Jonsson, care a precizat că arestările recente din Norvegia și Suedia pot fi înțelese mai bine în acest context. În 2021, exemplifică el, un consultant suedez a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Ecuația este însă mai complexă, cu Scandinavia care a devenit un punct fierbinte în ceea ce privește securitatea pe fondul aderării la NATO a Suediei și Finlandei și preocupării acute a Norvegiei cu privire la infrastructura sa după sabotajul care a afectat conductele Nord Stream din Marea Baltică.

Tot în Norvegia sunt în curs procese împotriva unor ruși care au filmat cu drone, deși le este interzis prin legislația țării.

Expunerea publică a cazurilor de spionaj

Cazurile recente de spionaj din Suedia au ajuns în presă inclusiv cu detalii picante despre modul cum au fost deconspirați spionii.

Un consultant suedez în vârstă de 47 de ani a fost filmat primind un plic cu bani de la un agent GRU într-un restaurant din centrul Stockholm. El furnizase în schimbul banilor secrete comerciale de la producătorii auto Volvo și Scania. După ce imaginile au apărut în ziare, ofițerul GRU, care a avea imunitate diplomatică, a părăsit discret Suedia, în timp ce consultantul a primit trei ani de închisoare.

Presa suedeză a urmărit și procesul a doi frați puși sub acuzare la sfârșitul lui noiembrie pentru că au colaborat pentru a sustrage și transmite dosare de la agenții de infirmații.

Documentele făcute publice înainte de proces au cuprins detalii despre modul în care fratele cel mare a furat dosare, pe care le-a predat fratelui mic, acesta din urmă oferindu-le unui agent rus în schimbul unei sume de bani.

Ancheta cuplului rus care a obținut cetățenie suedeză după ce au venit în această țară în anii `90 este așteptată să fie în atenția publică multă vreme.

Este o anchetă amplă care va dura destul de multă vreme”, au transmis procurorii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…