Vama Veche, varianta elenă, motiv de scandal în Grecia: „Libertatea pe care o oferă Gavdos nu o găsești nicăieri altundeva“

Vama Veche, varianta elenă, motiv de scandal în Grecia: „Libertatea pe care o oferă Gavdos nu o găsești nicăieri altundeva“

O mică insulă grecească faimoasă, pe vremuri, pentru libertinajul ei a ajuns o destinație restrictivă pentru nudiști și un motiv de dispută între localnici și turiști, conform bbc.com

Insula Creta, imagine panoramică

Insula Creta. Foto: Arhiva Adevărul

Amplasată în mijlocul Mării Libiei, la 79 km sud de Creta, Gavdos este punctul cel mai sudic din Europa și, până nu demult, unul dintre puținele locuri din Grecia unde aveai libertatea să înoți și să te bronzezi nud. Conform unei legi grecești din 1983, care nu a fost niciodată revizuită, nudismul în Grecia este permis oficial doar în stațiuni nudiste, deși plaje neoficiale pentru nudism se găsesc și în alte părți ale Greciei.

Elada, recunoscută pentru cultura, pemisivă, a nudismului

"Libertatea pe care o oferă Gavdos, nu o găsești nicăieri altundeva", a spus Vasilis Tzounaras, fostul proprietar al Gavdos FM, singura stație de radio a insulei, care s-a mutat pe insulă acum aproximativ 20 de ani de pe Creta. "Probabil că voi rămâne aici pentru tot restul vieții mele. Nu m-am gândit că voi vedea așa ceva pe insulă", a adăugat el, referindu-se la interdicția recentă a nudismului.

În iulie 2023, biroul primarului a afișat semne la Sarakiniko, provocând controverse și proteste printre localnici și turiști, majoritatea dintre aceștia locuind sau vizitând Gavdos din cauza istoricei atitudini "fie ce-o fi", slogan al libertinilor de pretutindeni. Cu toate acestea, vorbind pentru un canal local de știri , primarul Gavdos, Lilian Stefanaki, a afirmat că doar turiștii se opun interdicției. "Localnicii doresc asta de ani de zile", a declarat ea, "să aibă cel puțin o plajă unde o familie să poată înota fără posibilitatea ca nudiștii să fie prezenți".

În timp ce celelalte plaje ale insulei rămân deschise pentru înotul nud, mulți se tem că interdicția recentă a nudismului la Sarakiniko ar putea să se extindă curând și în alte zone din Gavdos, punând astfel în pericol identitatea insulei. Pe lângă înotul în pielea goală, insula este de asemenea celebră pentru permisiunea de camping gratuit pe plajele sale, lucru interzis în alte părți ale Greciei. Acest drept de a te deplasa fără haine este ceea ce a adus mii de turiști cu rucsacul în spate și călători boemi în fiecare vară încă din anii 1960.

"Am auzit că există intenția de a interzice campingul gratuit pe o mare parte a insulei în curând. Dacă acest lucru se întâmplă, va marca sfârșitul insulei și al dezvoltării economice", a spus Gelli Kallinikou, fostul primar al Gavdos. "Când eram primar, trebuia să luăm oficial în fiecare an decizia că nudismul și campingul gratuit sunt permise în Gavdos... a fost inițiată de consiliul comunității în 1992 pentru ca cei care se scăldau nud să se simtă în siguranță."

O insulă cu reminiscențe mitologice

Istoria acestei insule de 30 km pătrați este mult mai adâncă decât reputația sa contraculturală. Se crede că Gavdos ar fi Ogygia mitică, unde, conform lui Homer, nimfa Calypso l-a ținut pe Ulise timp de șapte ani înainte să se întoarcă la iubita sa Ithaca. În anii 1930, localizarea sa izolată a făcut-o o destinație ideală pentru guvernul grec să exileze presupuși comuniști. Dar cu ascensiunea culturii hippie în anii 1960-1970, Gavdos a devenit populară ca destinație de vacanță boemă. Aflată departe de orice guvern central și cu doar 142 de locuitori permanenți în 1971, Gavdos a devenit în curând oarecum un paradis al stilului de viață alternativ. Oamenii veneau să facă camping pe plajă, să aprindă focuri, să-și gătească propriile mese și să înoate nud.

Potrivit localnicilor, în vara anului 2023 au fost semnificativ mai puțini vizitatori în Gavdos decât în anii precedenți

Sarakiniko este locul în care se află cele mai multe taverne și mini-marketuri din Gavdos și unde se adună în mod tradițional majoritatea turiștilor și insularilor. În acest an, însă, a fost locul unor proteste după interdicție, oamenii venind împreună pentru a susține o inițiativă a Inițiativei Vizitatorilor Gavdos care încuraja oamenii să protejeze reputația insulei postând sub hashtag-ul #Save_Gavdos pe rețelele de socializare.

Conform recensământului din 2021, 208 persoane locuiesc în Gavdos, deși în realitate, Tzounaras estimează că există doar aproximativ 70 de locuitori permanenți. Iernile aici pot fi grele. Vânturile puternice pot ține feriboturile și aprovizionările valoroase departe cale de zile sau chiar săptămâni întregi, dar localnicii spun că se descurcă.

"În vară, vezi oameni trecând pe aici, dar iarna aproape că nu mai este nimeni", a spus Eleftheria Vailakaki, care locuiește puțin mai la nord de familia Lougiakis din Vatsiana. "Transportul public se face cu două autobuze vechi care se zbat pe puținele drumuri asfaltate și cu pietriș ale insulei și ale căror podele sunt în mod obișnuit acoperite de nisip"-a mai completat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…