Valul de căldură nu părăseșete încă România. Trei județe sunt sub cod portocaliu de caniculă, și alte 13 sub cod galben HARTA

Valul de căldură nu părăseșete încă România. Trei județe sunt sub cod portocaliu de caniculă, și alte 13 sub cod galben HARTA

Valul de căldură excesivă persistă în majoritatea României până joi, 22 august, însă își pierde din intensitate: instabilitatea atmosferică se accentuează în vestul țării, iar valorile termice scad simțitor în această zonă.

foto femeie în soare care își face vant și se șterge pe frunte

Pe litoral se vor înregistra condiții meteo excepționale FOTO Arhivă

Canicula va fi prezentă, în continuare, în aproape toată țara, iar trei județe din teritoriul se afla sub incidența unui cod portocaliu de căldură excesivă, și alte 13 județe se află sub cod galben.

Codul portocaliu va afecta județele Călărași, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București, iar codul galben s-a intalat în județele Argeș, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Harta coduri de caniculă 22 august FOTO ANM

Harta coduri de caniculă 22 august FOTO ANM

Astfel, se anunță o perioadă de caniculă în aproape toată țara, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) ce va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități în regiunile sudice, sud-estice și vestice, precum și pe arii restrânse în restul teritoriului, ceea ce va determina un disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 31 și 37 de grade Celsius.

Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate temporar în special după-amiaza, când vor apărea averse și descărcări electrice în Banat, Crișana, și local în Maramureș, Transilvania, precum și în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei.

În intervale scurte, cantitățile de precipitații vor ajunge la 15...25 l/mp, iar local izolat pot depăși 30...35 l/mp. Vântul va sufla cu intensificări în special în vest, însoțind ploile, cu rafale ce vor atinge în general 50...70 km/h, fiind posibile vijelii și căderi de grindină.

Vremea în Capitală

Valul de căldură va continua să se intensifice ușor în București, aducând temperaturi caniculare și un disconfort termic accentuat.

Indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi parțial noros, iar vântul va avea intensități slabe până la moderate.

Temperaturile maxime vor atinge valori de 37...38 de grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa între 19 și 21 de grade.

Vremea la munte

În zonele montane, valul de căldură va crește în intensitate, determinând o vreme caniculară și un disconfort termic accentuat. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) va trece de pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi parțial noros, iar vântul va sufla cu intensitate redusă până la moderată.

Valorile maxime ale temperaturii vor atinge 37-38 de grade Celsius, în timp ce minimele nocturne vor oscila între 19 și 21 de grade.

Vremea la mare

Vremea va rămâne caldă și pe litoral, cu un disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor varia între 29 și 32 de grade Celsius, iar cele minime între 20 și 23 de grade.

Cerul va fi în mare parte senin, iar vântul va sufla cu intensitate slabă până la moderată, cu unele intensificări temporare în timpul zilei.

Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 27 și 29 de grade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

2 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

3 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor

4 Curg sesizările referitoare la comportamentul inadecvat al lui Marius Pieleanu faţă de studente. Cristian Pîrvulescu a confirmat

5 Au intrat și americanii în Rusia? O imagine controversată cu „băieții în Kursk” i-a enervat pe ruși: Gruparea privată FOG luptă alături de ucraineni