În unele regiuni din nord-estul Spaniei, temperaturile au ajuns la valori similare, iar acolo au fost emise alerte de tip „cod roşu”.
Episodul de caniculă, care afectează şi Franţa şi Italia, ar urma să se încheie duminică, graţie unei mase de aer mai rece venită din vest, potrivit AEMET.
Spania, care a înregistrat în acest an cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei sala naţionale de meteorologie, a traversat deja patru episoade de temperaturi ridicate extreme în ultimele 10 luni, inclusiv valul actual de căldură.
În Franţa cea mai timpurie caniculă din istorie în Hexagon, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi zeci de departamente plasate sub cod portocaliu. În alte regiuni a fost instituit chiar codul roşu, ceea ce a însemnat şi anularea mai multor evenimente sportive şi culturale.
În afara Spaniei, Marea Britanie, Franţa şi Belgia au parte şi ele de temperaturi neobişnuit de ridicate. În Regatul Unit, de exemplu, serviciul de sănătate s-a pregătit pentru o creştere a numărului de pacienţi.
Valul de căldură provoacă probleme şi în Belgia, unde temperaturile de 35 de grade Celsius au dus la instituirea codului portocaliu în mai multe regiuni, iar la Berlin, în Germania, pompierii au fost scoşi ca să răcorească străzile oraşului cu jeturi de apă.
Căldura extremă care predomină în prezent în Spania şi Franţa ilustrează multiplicarea valurilor de caniculă în Europa, o consecinţă directă a încălzirii globale, relatează vineri AFP. Emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi frecvenţa valurilor de caniculă, potrivit oamenilor de ştiinţă.