Vals cu nave militare pe Marea Neagră de Ziua Marinei Române
Cei peste 20.000 de spectatori care au urmărit luni, de pe faleza Comandamentului Flotei, dinamicul Exercițiu FNR 16, realizat cu ocazia Zilei Marinei, sub forma unui veritabil spectacol armat de sunet, culoare și lumină, au vizionat pentru prima dată un ingenios număr coregrafic, conceput prin manevre armonizate ale noilor remorchere, Vârtosul, Vânjosul și Voinicul, pe tema muzicală a Valsului nr. 2 de Dimitri Șostakovici, interpretată de Muzica Marinei Militare.
Manifestările de Ziua Marinei, realizate cu participarea a peste 20 nave și ambarcațiuni și aproximativ 3.000 de militari și civili, au început, conform programului, la ora 10.00, după ce președintele Klaus Iohannis a trecut în trecut în revistă Garda de Onoare, pe platoul Comandamentului Flotei. În timpul intonării Imnului național, a fost ridicat Drapelul național pe catargul de pe faleză și au fost trase 21 de salve tun în semn de salut solemn, iar militarii de la bordul navelor aflate în radă au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz.
Șeful SMFN, contraamiralul Alexandru Mîrșu, a adresat un cuvânt de deschidere a manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române, urmat de salutul președintelui Klaus Iohannis, care a subliniat că sărbătoarea este dedicată celor care slujesc cu cinste și onoare tradițiile și crezul marinei militare și civile. 'A fi marinar înseamnă pregătire continuă, eforturi și responsabilitate. În numele meu și al statului român, adresez cele mai sincere și călduroase mulțumiri marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor de nave. Prin curajul, dăruirea și profesionalismul dumneavoastră, faceți cinste României ! Felicit marinarii din Forțele Navale și Garda de Coastă pentru profesionalismul dovedit în activitatea de zi cu zi, precum și în cadrul misiunilor internaționale și a exercițiilor desfășurate împreună cu partenerii și aliații NATO. În același timp, un gând de sinceră și profundă recunoștință se îndreaptă astăzi către cei care și-au pus viața în pericol, îndeplinind cu credință misiunile primite. Fie ca protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde veți fi!' — a afirmat Iohannis.
După prezentarea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naționale, Ministrului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016, s-a dat citire decretului prin care șeful SMFN, contraamiral dr. Alexandru Mîrșu, a fost ridicat la rangul de viceamiral, fiind avansat, totodată, la gradul de contraamiral de flotilă și comandantul Flotilei Fluviale, Cornel Rogozanu. Arhiepiscopul Tomisului a oficiat un Te Deum, urmat de lansarea ancorelor de flori pe mare, în memoria eroilor marinari.
Zeul Neptun, însoțit de alaiul său, a debarcat în Portul Tomis, pentru deschiderea festivităților, iar pe cer deasupra mării a fost prezentat, în premieră absolută, un spectacol diurn de efecte pirotehnice. Exercițiul demonstrativ dinamic FNR 16 a debutat cu lansarea și respingerea unui atac al aviației inamice, apoi operațiuni de căutare și atacul submarinului inamic, în timpul căreia a fost lansată o torpilă de exercițiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval a fost lansată o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, urmând respingerea desantului maritim. Misiunea simulată antisubmarin a susținută și de o aeronavă americană specializată, de tip P-3 C Orion, sosită de la o bază aeriană din Italia.
La finalul exercițiului, președintele Klaus Iohannis a coborât de la tribună în mulțime, pentru a-i saluta pe participanți și spectatori.
La festivitățile de la Constanța au participat, alături de președintele României, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, ministrul Administrației și Internelor, Petre Tobă, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, atașați militari și reprezentanți ai corpului diplomatic, ambasadorul SUA Hans Klemm, Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, parlamentari.
După-amiază, Sindicatul Liber al Navigatorilor în colaborare cu Primăria Constanța și Marina Militară a organizat jocuri și concursuri marinărești în Portul Tomis, seara fiind programate concerte în aer liber susținute de Muzica Militară a Forțelor Navale, spectacol de artificii și retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Vraja Mării — Cazino — Comandamentul Flotei — Piața Ovidiu — Miga — Prefectura Constanța.
AGERPRES / (AS Dan Mihăescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)