Valeriu Streleț, candidatul la funcția de premier, unul dintre cei mai bogați parlamentari din Republica Moldova
Valeriu Streleț, candidatul oficial la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, este unul dintre cei mai bogați parlamentari din legislativul de la Chișinău: el deține o casă de lux, estimată de experții imobiliari la opt milioane de lei, mai are două apartamente, trei terenuri, trei autoturisme și deține acțiuni la trei companii, relatează marți Jurnal.md, citând RISE Moldova (o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști care investighează crima organizată și corupția).
Deși este de aproape 22 de ani în politică a stat mai mult în umbră, cea mai importantă funcție a sa fiind cea de lider al facțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în parlament.
Streleț deține 100% din capitalul firmei Bioprotect SRL, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de îngrășăminte minerale și produse de uz fitosanitar din R. Moldova. În anul 2014, el a obținut 4,15 milioane de lei din dividendele acestei companii.
Potrivit RISE Moldova, și soția sa, Aurelia Brăguță, este un prosper om de afaceri. Ea deține 100% din capitalul firmei Universul Dezvoltării și 5% din Construct Mobil AB, unde este partener de afaceri cu fratele său, Anatolie Brăguță. Ambele companii sunt înregistrate într-un apartament ce aparține familiei Streleț.
Valeriu Streleț locuiește într-o vilă cu suprafața de 172,2 m.p., construită timp de doi ani într-un cartier de lux din sectorul Râșcani al Chișinăului.
Deputatul mai are în proprietate două apartamente (45 și 87 m.p.), două terenuri intravilane în Chișinău și un teren în comuna Trușeni. Unul dintre terenuri, cu suprafața de 46 de ari se află lângă parcul 'Valea Farmecelor' din sectorul Botanica al Capitalei. Terenul a fost cumpărat în 2011 de la Primăria Chișinău.
Candidatul oficial la funcția de prim-ministru are trei automobile marca Volkswagen pe care le-a cumpărat cu 2,4 milioane de lei: unul achiziționat în 2012, iar celelalte două în 2014.
Pe de altă parte, fostul candidat la funcția de premier din partea liberal-democraților, Maia Sandu, le-a mulțumit tuturor celor care au susținut-o în ultimele zile și totodată și-a exprimat regretul că nu avut posibilitatea să poarte discuții cu conducerea Partidului Liberal (PL) și cea a Partidului Democrat (PD), după ce noua alianță majoritară a convenit luni să renunțe la candidatura sa și să-l nominalizeze pe Valeri Streleț la funcția de prim-ministru, provocând dezamăgire în rândul electoratului proeuropean, relatează marți Jurnal.md.
Maia Sandu, nominalizată în urmă cu câteva zile de Partidul Liberal-Democrat pentru funcția de prim ministru al Republicii Moldova, propusese o serie de măsuri pentru combaterea crizei economico-financiare și ceruse un 'partener de încredere' la conducerea Băncii Centrale . Ea ar fi condiționat preluarea funcției de prim-ministru de înlocuirea conducerii Băncii Naționale și a Procuraturii Generale a Republicii Moldova. De fapt, Maia Sandu ceruse înlocuirea guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și a procurorului general, Corneliu Gurin. PD și PL au respins din start aceste condiții, preferând înlocuirea sa cu un candidat mai puțin problematic, remarcă observatori moldoveni, care și-au manifestat scepticismul în privința combaterii corupției de către viitorul guvern. AGERPRES