Valeriu Nicolae: PLUS riscă să devină o sectă, în timp ce USR are probleme și mai mari. Dan Barna e un om politic mort
Valeriu Nicolae: PLUS riscă să devină o sectă, în timp ce USR are probleme și mai mari. Dan Barna e un om politic mort.
Activistul pentru drepturile romilor și fostul consilier al lui Dacian Cioloș, Valeriu Nicolae, într-un editorial în Libertatea , atrage atenția asupra pericolelor la care se expun USR și PLUS.
În cazul PLUS, așteptările exagerate de la Dacian Cioloș, cât și concentrarea puterii partidului în oamenii de la Bruxelles sunt riscuri prost negociate de conducerea partidului.
PLUS riscă să devină o sectă, dacă nu reușește să pună la punct mecanisme instituționale capabile să schimbe direcția actuală. Succesul în partid ar trebui să depindă de lucrurile făcute în trecut și de abilitățile profesionale, și nu de capacitatea de a impresiona conducerea partidului.
Zeci de ani de birocrație europeană și internațională au și efecte negative foarte serioase. Incapacitatea de a crea sau intra într-un conflict, limbajul neadecvat, comunicarea rigidă, respectul exagerat pentru ierarhie, reticența la inovație sunt toate probleme oarecum firești pentru care trebuie găsite soluții instituționale.
Recunoașterea acestor probleme ar fi un prim pas.
USR are probleme și mai mari, din cauza unui management cel puțin haotic. Din păcate, Dan Barna, un lider decent, este un om politic mort din cauza erodării un pic prea rapidă la conducerea partidului.
Faptul că încă există partidul este o dovadă clară a faptului că sunt îndeajuns de mulți oameni foarte buni în partid și nu se datorează deloc unei conduceri inspirate a partidului. Tendința șefilor diverselor facțiuni din USR nu este însă deloc lipsită de problemele pe care le-am menționat mai sus.
În condițiile în care ambele partide constituie cel mai mare pericol pentru un stat care pute de pile, corupție și incompetență și pentru televiziunile dominate de oameni dependeți de banul public și relațiile cu sistemul, posibilitatea de a avea acces la mijloacele de “informare” în masă este și ea foarte mult redusă.
În acest moment, atât PLUS, cât si USR, deși au o prestație cel mult mediocră, sunt încă bine. Fără niște schimbări rapide și atragerea unor oameni foarte buni și diferiți de ceea ce au acum în conducerile partidelor și mai ales la comunicare, riscurile de dispariție de pe scena politică sau irelevanța sunt mari. Plecarea rapidă a lui Moise Guran dovedește însă că nu va fi deloc ușor, scrie Valeriu Nicolae.