Valeriu Gheorghiţă: Persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna se pot prezenta pentru doza a treia
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că persoanele vaccinate cu două doze de vaccin anti-COVID-19 se pot prezenta pentru doza a treia la centrele de vaccinare, recomandând programarea pentru efectuarea acesteia.
"Oricine se poate prezenta astăzi în toate centrele de vaccinare, care au unul dintre cele două tipuri de vaccinuri - de la compania BioNTech Pfizer sau compania Moderna, atât cu programare, cât şi fără programare, direct cu cartea de identitate. De aseară de la ora 10,00 până azi de dimineaţă, la ora 9,00, erau peste 11.900 de programări pentru doza a treia, aproximativ 11.100 de programări pentru vaccinul de la compania Pfizer şi aproximativ 900 de programări (870 de programări) pentru vaccinul de la compania Moderna, în condiţiile în care programarea prin platformă nu este obligatorie, este opţiunea fiecăruia. Noi încurajăm acest lucru tocmai pentru că estimăm că în perioada următoare va fi o aglomerare mai mare în centrele de vaccinare şi atunci este recomandat să avem o programare pentru cine poate să facă acest lucru", a afirmat Gheorghiţă.
El a subliniat că procesul de vaccinare cu doza a treia nu diferă cu nimic faţă de celelalte doze.
"Vaccinarea se desfăşoară după aceeaşi modalitate - triaj medical, obţinerea consimţământului, vaccinarea propriu zisă şi supravegherea post-vaccinare. Fiecare persoană vaccinată primeşte o adeverinţă de vaccinare în care se regăseşte şi cea de-a treia doză de vaccin în funcţie de vaccinul pe care optăm să-l facem la această doză de rapel. (...) Eu ştiu că o persoană care face şi doza trei, dacă îşi descarcă din nou certificatul digital va apărea şi această doză inclusă, deşi trebuie să înţelegem foarte clar că validitatea certificatului nu se modifică, adică cele două doze sunt suficiente ca să ateste faptul că o persoană este vaccinată cu o schemă completă la acest moment", a spus Gheorghiţă.
Gheorghiţă a arătat că în cazul în care schema de vaccinare este completă şi există şi istoric de trecere prin boală nu este contraindicată efectuarea dozei a treia, ci doar amânarea acesteia.
El a indicat că persoanele care au fost vaccinate cu Johnson&Johnson nu au recomandare de doză de rapel.
"Vom vedea în perioada următoare care sunt datele ştiinţifice publicate şi care ar fi tipul de vaccin care ar putea fi folosit pentru această doză de rapel, dar nu este cazul la acest moment", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Gheorghiţă a mai arătat că săptămâna aceasta se va lua o decizie cu privire la doza de rapel pe care ar urma să o facă persoanele vaccinate cu Astra Zeneca.
"Instrucţiunile şi procedurile sunt foarte clare. Ele au fost trimise încă de săptămâna trecută centrelor de vaccinare şi prin Direcţiile de Sănătate Publică şi în această săptămână vom evalua posibilitatea ca persoanele care au primit prima doză de vaccin Astra Zeneca şi care din diverse motive, pentru că s-au speriat cel mai frecvent, şi au amânat efectuarea rapelului cu vaccin Astra Zeneca şi care au trecut deja de şase luni de la acel moment vor putea să beneficieze de un vaccin pe bază de ARN mesager direct, fără nicio recomandare medicală, dar această hotărâre o vom lua în cursul acestei săptămâni, după ce va fi dezbătut în cadrul grupurilor ştiinţifice", a spus el.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că cea mai mare experienţă cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin o are Israel, arătând că în această ţară sunt circa 3 milioane de doze administrate, ceea ce înseamnă că 50% din populaţie a primit cea de-a treia doză de vaccin.
"Rezultatele sunt foarte bune, în sensul că eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, deci faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele grave de boală care necesită spitalizare. Ca atare, riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză, comparativ cu cei care aveau şi a treia doză", a afirmat el.
Gheorghiţă a spus că, potrivit datelor din Israel, la doza a treia numărul de reacţii adverse şi intensitatea acestora este similar cu ce s-a înregistrat după primele două doze.
Gheorghiţă a susţinut că România nu se loveşte de o reticenţă în ceea ce priveşte doza a treia, ci în ceea ce priveşte numărul de persoane care se vaccinează cu prima schemă.
"Pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivel populaţional, pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului, alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie. Este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi avem un risc foarte mic să facem o formă gravă a bolii şi să ajungem la spital. În felul acesta, cumulând cele două tipuri de măsuri - măsuri nefarmaceutice şi vaccinare - putem să controlăm răspândirea virusului. Cu cât virusul se va răspândi şi va trece de la o persoană la alta şi va genera un număr mai mare de infectări, el va face ceea ce a învăţat, şi anume se va adapta, va evolua şi va acumula noi mutaţii care vedem pot să creeze probleme atât din punct de vedere al eficienţei vaccinurilor, cât şi din punct de vedere al transmisibilităţii sau, mai rău, al agresivităţii", a spus Gheorghiţă. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)