Valea Oltului sub „zodia focului” de cinci zile. Un nou incendiu a lovit stațiunea Băile Olănești

Valea Oltului sub „zodia focului” de cinci zile. Un nou incendiu a lovit stațiunea Băile Olănești

Incendiile de vegetație și pădure fac ravagii în întreaga țară. La Vâlcea, versanții de pe Valea Oltului ard de cinci zile, iar între timp au mai izbucnit focare și în pădurile din stațiunea balneară Băile Olănești, dar și în alte zone rurale.

Localnici dintr-un cătun învecinat cu unul dintre șantierele Lotului 3 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, din Racovița – Vâlcea, au dat foc unor resturi, iar flăcările s-au propagat cu repeziciune pe versanții din jur, mistuind vegetația și pădurile. Incidentul de pe Valea Oltului s-a produs luni după-amiaza, 2 septembrie 2024, iar până vineri, 6 septembrie, incendiul încă nu fusese lichidat.

A trecut de pe o parte pe alta a muntelui, plecând din cătunul izolat de rudari și ajungând aproape de satul Copăceni, după care s-a dus în pădurea cea mare”, a povestit primarul localității Racovița, Ion Narcis Iliescu, pentru „Adevărul”.

Sute de mii de litri de apă peste incendiile de pe Valea Oltului

În aceste cinci zile, peste 200 de oameni au fost dispuși să lupte cu flăcările care au cuprins 60 de hectare de vegetație uscată și pădure în zone greu accesibile (VEZI PRIMUL VIDEO). Printre aceștia se numără pompieri militari și voluntari veniți din toată Țara Loviștei, localnici, membri ai ocoalelor silvice și săteni. Două aeronave Spartan, aparținând Ministerului Apărării Naționale, și un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în zonă, alături de nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă și șase autospeciale pentru muncă operativă. Elicopterul a efectuat sute de lansări de apă din Olt, folosind sistemul Bambi Bucket. Au fost aruncați sute de mii de litri de apă peste focare.

Un hectar de pădure din Băile Olănești, mistuit de flăcări

Joi dimineața, 5 septembrie, focul a pus stăpânire și pe pădurile din Băile Olănești. „Pompierii militari vâlceni au fost anunțați despre izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată în fondul forestier din Băile Olănești , în zona Fântânelele Mici”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.

La locul evenimentului s-au deplasat forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, Ocolului Silvic Râmnicu Vâlcea și Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU) Băile Olănești, în total 14 persoane (VEZI GALERIA FOTO ȘI AL DOILEA VIDEO).

„Accesul cu autospecialele de intervenție nu este posibil, astfel că deplasarea se face pedestru. Incendiul afectează stratul de frunze, cu o grosime de aproximativ 20 de cm, pe o suprafață de aproximativ un hectar, iar în zona respectivă nu sunt gospodării”, a mai precizat sursa citată.

Joi seara, s-a anunțat că incendiul a fost localizat și se lucrează pentru lichidarea acestuia, însă condițiile de lucru sunt dificile din cauza terenului accidentat.

Noutăți despre incendiile din Vâlcea

Vineri dimineața, 6 septembrie, reprezentanții ISU Vâlcea au oferit noi informații, menționând: „Începând cu ora 07:00, s-au deplasat în zona Fântânelele Mici următoarele forțe și mijloace: nouă pompieri militari și două autospeciale de muncă operativă. Pe timpul nopții, supravegherea a fost asigurată de persoane din cadrul Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU) Olănești și Ocolului Silvic Râmnicu Vâlcea . Nu au fost semnalate focare în timpul nopții”.

Este pentru a doua oară în ultimele săptămâni când un incendiu izbucnește în împrejurimile stațiunii balneare. Spre sfârșitul lunii august, alte focare, cel mai probabil provocate de un trăsnet, au pus în pericol timp de cinci zile satul Gurguiata și Schitul Bradu . De altfel zona în care a izbucnit noul incendiu este destul de apropiată cu cea în care flăcările au pus pe jar localnicii.

Și tot vineri, pompierii militari vâlceni au intervenit pentru a cincea zi consecutiv pe Valea Oltului: „Începând cu ora 08:35, la incendiul de la Racovița s-au deplasat șapte pompieri militari și o autospecială de stingere din cadrul Stației de Pompieri Brezoi.”

În cursul acestei săptămâni, 12 hectare de vegetație uscată au luat foc și în localitatea Glăvile, tot din Vâlcea.

Și chiar înainte de a publica acest material am fost informați pe surse că noi focare au izbucnit și în munții din zona Ciunget - Latorița, pe Masivul Târnovu. Din imagini (VEZI GALERIA FOTO) se observă fum, ceea ce indică faptul că focul a izbucnit pe un versant împădurit. Reprezentanții ISU Vâlcea au menționat despre acest din urmă eveniment: „Viceprimarul localității Malaia a anunțat că incendiul este sub control, intervin în zonă lucrători ai Ocolului Silvic Malaia. Nu se solicita sprijin de la ISU”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

3 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

4 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

5 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare