Val de reacții din Europa la anchetarea Laurei Codruța Kovesi: „Extrem de dubios și de îngrijorător ce se întâmplă în România.” „Un truc ieftin și îngrozitor din partea liderului corupt Liviu Dragnea”
Val de reacții din Europa la anchetarea Laurei Codruța Kovesi: „Extrem de dubios și de îngrijorător ce se întâmplă în România.” „Un truc ieftin și îngrozitor din partea liderului corupt Liviu Dragnea.” Un val de reacții negative la adresa Guvernului și a PSD, entitățile considerate a fi în spatele anchetării Laurei Codruța Kovesi, a venit vineri din partea europarlamentarilor străini, după ce, anterior, transmiseseră critici dure președintele Parlamentului European, liderul popularilor din PE și Comisia Europeană, scrie G4Media.ro .
Judith Sargentini, europarlamentara olandeză care face parte din echipa de negociere a Parlamentului cu Consiliul pentru numirea procurorului-șef al Parchetului European, a spus că anchetarea lui Kovesi oferă motive în plus ca aceasta să fie numită la șefia Parchetului european.
”Cu atât mai multe motive ca dna Kovesi să fie numită primul procuror-șef al Parchetului european. Săptămâna viitoare vom avea a treia rundă de negocieri cu Consiliul”, a scris Judith
All the more reasons to appoint ms Kovesi as the first European Public Prosecutor. Next week third round of talks with the Council. https://t.co/AKKWHTv3ua
— Judith Sargentini (@judithineuropa) March 29, 2019
La rândul său, Ska Keller, co-președinta grupului Verzilor din Parlamentul european, a subliniat că Secția specială de anchetare a magistraților, care a inculpat-o pe Kovesi, se află sub controlul direct al Guvernului.
”Este extrem de dubios și de îngrijorător ce se întâmplă în România chiar acum: Guvernul român continuă tentativele de blocare a Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror-șef al Parchetului european. Acum, o unitate de parchet nou creată, care este controlată direct de exact acest guvern, o acuză pe Kovesi de corupție. România trebuie să garanteze o anchetă independentă și transparență totală”, a scris pe Facebook Ska Keller.
Un alt europarlamentar, germana Rebecca Harms, consideră punerea lui Kovesi sub control judiciar drept ”scandaloasă și inacceptabilă”.
”Scandalos. Inacceptabil. Acest lucru (punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi – n. red.) duce la creșterea neîncrederii în guvernul și autoritățile române”, a scris pe Twitter și Rebecca Harms, distribuind o știre despre anchetarea fostei șefe a DNA.
Scandalous. Unacceptable. This increases the mistrust against Romanian government and authorities. #RuleOfLaw ? @UdoBullmann @guyverhofstadt @MAERomania @TimmermansEU @JunckerEU @eucopresident #Romania #Corruption https://t.co/rtHFw8lAMx
— Rebecca Harms (@RebHarms) March 29, 2019
La rândul său, Ana Gomes, europarlamentar socialist spaniol și un fervent critic al lui Liviu Dragnea și al Vioricăi Dăncilă, a cerut din nou excluderea PSD din familia europeană a socialiștilor.
”Un truc ieftin și îngrozitor din partea liderului corupt Liviu Dragnea și a marionetei sale prim-ministru. Un get prostesc totodată: ar putea foarte bine să aibă un efect de bumerang. PES și S&D, ascultați și faceți ceea ce au cerut social-democrații suedezi în privința PSD România (excluderea – n.red.)”, a scris pe Twitter Ana Gomes.
A cheap despicable trick by current corrupt leadership of #LiviuDragnea & his puppet PM. A stupid one too: it may well backfire. @PES_PSE & @TheProgressives hear and do what #Swedish SocialDemocrats recommend on #PSD #Romania . https://t.co/Cj5n4CG8he
— Ana Gomes, MEP (@AnaGomesMEP) March 29, 2019
O serie de reacții dure au venit vineri din partea mai multor instituții europene, după ce Secția specială de investigare a magistraților a anunțat inculparea oficială a Laurei Codruța Kovesi și punerea acesteia sub control judiciar.
Comisia Europeană a criticat dur anchetarea fostei șefe a DNA și a făcut un apel la coaliția PSD-ALDE să nu intervină în procedura de selecție a procurorului-șef european prin hărțuirea lui Kovesi.
La rândul său, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a avertizat că va cere o dezbatere în plenul PE asupra acestei chestiuni ”total inacceptabile și fără precedent în Europa”. Totodată, Weber a făcut apel la statele membre să ia atitudine față de inculparea fostei șefe a DNA și a cerut PES și ALDE – familiile europene din care fac parte partidele conduse de Dragnea și Tăriceanu – să se delimiteze de acțiunile coaliției aflate la putere în România.
Citește integral: Manfred Weber, reacție dură la punerea sub control judiciar a lui Kovesi: Este total inacceptabil și fără precedent în Europa / Fac apel la statele membre ale UE să ia atitudine / Vom cere o dezbatere în plenul Parlamentului European
Și președintele Parlamentului European. Antonio Tajani, a anunțat vineri că instituția pe care o conduce o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului european.
”Sunt îngrijorat de veștile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar. Parlamentul European își sprijină în continuare candidatul la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Voi ridica această problemă la reuniunea comitetului președinților de miercurea viitoare”, a scris Tajani pe Twitter.
Secția specială de investigare a magistraților a anunțat, vineri, oficial, că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care o acuză de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Secția anunță într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019. Kovesi nu poate părăsi România decât cu încuviințarea procurorului și nu mai poate desfășura activitatea de procuror.
Fosta șefă DNA este cercetată în dosarul aducerii în țară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI. La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne