Val de îmbolnăviri acute în România. Pediatrul Mihai Craiu: „Acum este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic“
Spitalele se confruntă în această perioadă cu un val de îmbolnăviri acute, febră și tuse, iar acum este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic, susține medicul pediatru Mihai Craiu.
Utilizarea antibioticelor poate fi dăunătoare FOTO: Arhivă, Adevărul
„Acum este un mare <val> de îmbolnăviri acute, cu febră și tuse... Sunt pline toate camerele de gardă, toate centrele de permanență cu bolnavi de toate vârstele.
Și acum este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic... De ce?
Pentru că noi, românii, suntem printre cei mai mari fani ai utilizării antibioticelor în boli acute febrile... Deși acestea, acum în plin sezon epidemiologic, sunt 80% viroze”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Mai mult, medicul susține că antibioticul administrat unui copil poate fi „inutil” și „dăunător”.
„Și pentru că uneori este mai simplu să prescrii o rețetă cu antibiotic unui copil febril, decât să argumentezi clar și riguros de ce acesta este inutil și, posibil, dăunător în cazul dat. Deseori, în cazul unor aglomerații mari la Urgențe, se trece pe modul de medicină <defensivă>. Și apar recomandări de tipul <dacă fiul/fiica dvs mai face febră și peste trei zile puteți să dați acest antibiotic de pe rețetă>. Sfatul corect ar fi: <Dacă mai are febră peste trei zile trebuie să reevaluăm copilul și, eventual, să facem analize>. Ar trebui să dăm antibiotice DOAR în boli bacteriene”, a avertizat dr. Mihai Craiu.
Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită
Într-o postare anterioară, pediatrul Mihai Craiu a transmis că mulți copii sunt răciți din cauza variațiilor mari de temperatură din această perioadă, însă părinții trebuie să-și facă griji dacă „episodul de tuse durează peste patru săptămâni”.
„Variații foarte mari de temperatură în această perioadă. Iar mulți copii sunt răciți. Adică au nasul înfundat sau le curg secreții și tușesc. Acest scenariu, deși îngrijorează mulți părinți, NU este unul periculos pentru un copil care era anterior sănătos. Mai ales dacă nu au febră mare...”, a scris dr. Mihai Craiu.
Medicul a explicat și cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită.
„Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită? În medie două săptămâni. Și 25% din copii ar putea tuși trei săptămâni. Anormal este un episod de tuse care durează peste patru săptămâni. Ce putem face pentru tuse? Majoritatea antitusivelor nu fac nimic semnificativ. O dovedește o metaanaliză clasică . Asta în cazul în care nu fac rău. Sau chiar foarte rău”, a explicat dr. Mihai Craiu.
Sursa: adevarul.ro