„Nu vom reuşi în niciun caz să stingem flăcările astăzi”, a spus Srecko Sestan, un responsabil din cadrul forţelor de securitate civile, citat de site-ul de ştiri N1.
„Să sperăm că nu va deveni cel mai grav din istoria” acestei mici ţări alpine, a adăugat el.
Incendiul s-a declanşat marţi în spectaculoasa regiune împădurită Karst, unde vegetaţia a fost uscată de temperaturile ridicate şi s-a intensificat miercuri după-amiază din cauza vântului.
Rezidenţii din mai multe comune au fost nevoiţi să-şi evacueze locuinţele, iar sirenele de alarmă s-au declanşat, au precizat serviciile de intervenţie într-un comunicat. Armata şi poliţia au fost mobilizate pentru a veni în sprijinul pompierilor, asistaţi de asemenea de elicoptere.
Focul ameninţa totodată mănăstirea franciscană Kostanjevica, din Nova Gorica, unde este înhumat Carol al X-lea, penultimul monarh francez mort în exil în 1836.
Prim-ministrul Robert Golob s-a deplasat la faţa locului însoţit de comisarul european pentru gestionarea crizelor, slovenul Janez Lenarcic.
Un val de caniculă însoţit de incendii devastatoare s-a abătut în ultimele zile asupra Europei de Vest, afectând în special Spania, Portugalia, Regatul Unit şi Franţa, după care urmează să se deplaseze spre estul continentului.
În afara Sloveniei, temperaturile au crescut foarte mult miercuri în Austria şi în Ungaria, unde a fost declarată „alertă de caniculă pentru a determina populaţia să fie vigilentă.
Este vorba despre al doilea fenomen de acest fel produs în Europa în doar o lună. Multiplicarea acestor fenomene este, potrivit oamenilor de ştiinţă, o consecinţă directă a crizei climatice, emisiile de gaze cu efect de seră determinând totodată creşterea în intensitate, durată şi frecvenţă a acestor fenomene