Val de căldură în Pakistan. Temperaturile ar putea atinge 50 grade Celsius, oamenii sfătuiți să stea în casă
Pakistanul se pregăteşte pentru un val de căldură cu temperaturi aşteptate să urce până la 50 de grade Celsius în cea mai populată provincie a ţării, unde oamenii au fost rugaţi să rămână în case, informează DPA, citată de Agerpres.
Val de căldură insuportabilă FOTO EPA EFE
"Se aşteaptă ca temperaturile să urce până la 50 de grade Celsius în sudul Punjab-ului şi în unele zone din Sindh", a declarat marţi pentru DPA meteorologul şef Sardar Sarfraz.
"Publicul este sfătuit să evite expunerea inutilă la lumina directă a soarelui", a precizat acesta. Temperaturile în zonele nordice, unde se află peste 7.000 de gheţari, sunt aşteptate să fie cu 2 până la 4 grade Celsius peste normal.
Căldura sufocantă va continua să persiste până sâmbătă. O serie de ploi premergătoare musonului sunt aşteptate pentru sfârşitul săptămânii, a declarat Sarfraz.
Mai puține ploi musonice
Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, Pakistanul se aşteaptă în acest an la ploi musonice mai slabe cantitativ decât în mod normal, a adăugat el. Peste 1.700 de persoane au murit şi peste 33 de milioane au fost afectate de inundaţiile devastatoare provocate de ploile musonice anul trecut.
Săptămâna trecută, zeci de mii de persoane au fost evacuate în Pakistan şi India în aşteptarea ciclonului Biparjoy.
De asemenea, India se confruntă cu un val de căldură toridă care a dus la moartea a zeci de persoane în ultimele zile. Pakistanul este responsabil pentru mai puţin de 1% din emisiile globale de carbon, dar se numără printre primele 10 naţiuni cele mai vulnerabile la schimbările climatice.
Căldura extremă a pârjolit mai multe state
India şi Pakistanul s-au confruntat, în 2022, cu cinci valuri de căldură succesive. Oraşul Jacobabad, din Pakistan, a înregistrat 49 de grade Celsius în luna mai.
În emisfera sudică, Argentina, Uruguay, Paraguay şi Brazilia au cunoscut un val de căldură istoric în luna ianuarie, iar mai multe zone au raportat că au avut cea mai fierbinte zi din istorie.
În aceeaşi lună, Onslow din Australia de Vest a atins 50,7 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură comună înregistrată vreodată în emisfera sudică.
În 2021, America de Nord a fost lovită şi de valuri lungi de căldură. Oraşul Lytton din vestul Canadei a atins temperaturi de 49 de grade Celsius..
Un val de căldură atât de intens ar fi fost practic imposibil fără schimbările climatice, spune reţeaua World Weather Attribution. O teorie a organizaţiei sugerează că temperaturile mai ridicate din Arctica determină încetinirea curentului cu jet, crescând probabilitatea domurilor de căldură.
Sursa: adevarul.ro