„Văduva Neagră”/Cine e Irina Socol, fosta preşedintă a Siveco România, care i-ar fi denunţat pe Mîndruţescu, Ghiţă, Fenechiu, Duţă şi Ana Maria Pătru

„Văduva Neagră”/Cine e Irina Socol, fosta preşedintă a Siveco România, care i-ar fi denunţat pe Mîndruţescu, Ghiţă, Fenechiu, Duţă şi Ana Maria Pătru

Irina Socol de la compania IT Siveco ar fi unul dintre denunţătorii directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro . Potrivit acestora, numele lui Mîndruțescu a fost menționat într-un denunț referitor la mai multe persoane, înregistrat la DNA Ploiești.

Socol are însă un track record impresionant de persoane denunţate: fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, Lucian Duţă, fostul preşedinte PDL al CNAS, Ana Maria Pătru, fosta şefă a AEP, Ancuţa Macovei, fosta şefă a direcţiei IT din ANAF.

Aceasta după ce, pe 3 mai 2016, Socol a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală. Ea a fost eliberată în timp record pe 16 iulie 2016.

În 2016, Socol s-a retras din acţionariatul Siveco România. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, dacă în septembrie 2015, Irina Socol figura cu un pachet de acţiuni de 16,57% din capitalul social al Siveco România, în august 2016, ea nu mai figura printre acţionari.

Sebi Ghiţă a fost denunţat de Irina Socol în dosarul „Taxă pentru contracte IT”

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT, precum Siveco, ar fi acceptat să îi dea o parte din bani lui Ghiţă, fie ca să câştige contracte, fie ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii. Procurorii susţin ca Ghiţă lua comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între firmele controlate de el și companiile IT care primeau contractele de la stat. Între 2007 şi 2014, Ghiţă ar fi strâns astfel 10 milioane de euro.

Contracte cu Siveco. Între 2007 – 2014, Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii Siveco România aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, ca să îi ajute să obţină contracte cu:

CNAS pentru „Dosarul Electronic de Sănătate”. Agenţia de cadastru pentru implementarea proiectului „registrul electronic naţional al nomenclaturilor stradale RENNS” în valoare de peste 13 milioane de lei,

Spitalul Judeţean de Urgenţe Ploieşti pentru ” dezvoltarea sistemului informatic medical prin servicii de e-sănătate în beneficiul locuitorilor jud. Prahova” în valoare de peste 6,5 milioane de lei.

Consiliul Judeţean Tulcea pentru servicii de realizare şi implementare sistem integrat şi formare profesională pentru proiectul „implementarea la nivelul judeţului Tulcea a sistemelor integrate de e-tax, e-payment şi e-guvernare precum şi asigurării conexiunilor la broadband” în valoare de 5,8 milioane de lei.

Consiliul Judeţean Braşov pentru livrarea de echipamente hardware, licenţe şi sisteme de operare, analiză, proiectare, testare şi implementare sistem informatic, configurarea şi implementarea bazelor de date, mentenanţa sistemului informatic implementat în valoare de 3,8 milioane de lei.

Ghiţă ar fi ştiut de acest dosar înainte să fugă. O mărturie obţinută de procurorii de la DNA Ploiești arată că Sebastian Ghiţă ştia înainte să fugă, în decembrie 2016, că urmează să i se facă acest dosar penal, al 5-lea. Un martor le-a declarat procurorilor:

„…în prezenţa mai multor persoane de încredere (Sebastian Ghiţă – n.r.) a afirmat că a luat la cunoştinţă despre faptul că la D.N.A. – S T Ploieşti există în lucru un dosar urmare a unor denunţuri formulate de Baba de la Siveco (Irina Socol – n.r.) şi de Berdilă de la Romsys…”)

Fenechiu, denunţat şi el de Socol. Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Ploieşti după ce a fost denunţat de Irina Socol de la Siveco şi de Horaţiu Berdilă de la Romsys. Fenechiu a admis că a primit mită 900.000 de euro ca să îi ajute pe aceştia să încheie contracte IT cu statul. Fenechiu a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de detenţie.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, denunţat de Irina Socol. Informaţia apare în rechizitoriul lui Duţă obţinut de G4media. Duţă ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro. Enache şi Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a acuzat-o pe Irina Socol că a denunţat-o la DNA Ploieşti. Socol nu a negat, ci doar a precizat ca a trecut testul poligraf.

Fosta preşedintă a Siveco România, Irina Socol, a denunţat-o la DNA şi pe Ancuţa Anda Macovei, şefa direcţiei IT din ANAF, potrivit unei motivări a Tribunalului Prahova. Socol a mărturisit că i-a dat Ancuţei Macovei un milion de euro pentru un contract cu ANAF.

De ce a făcut denunţuri Irina Socol. În primul rând pentru a-şi uşura situaţia ei juridică. Ea „a făcut 19-lea”, cum se spune în jargonul avocaţilor, adică a beneficiat de aplicarea articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor.

Potrivit acestui articol, „persoana care are calitatea de martor (…) şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Irina Socol a oferit câteva explicații pe Facebook în urmă cu 2 ani. „Fără a încerca să caut vreo justificare, aş vrea să fac o precizare: lucrurile incorecte nu au fost niciodată iniţiativa noastră. Ne trezeam în mijlocul proiectelor, după luni în care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii şi solicitări imperative. Eu am avut nişte alegeri de făcut. Am plătit pentru ele. Îmi doresc din tot sufletul ca România să nu revină niciodată la epoca corupţiei cvasi-generalizate în achiziţiile publice”, scria Socol în 2017.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…