Vaccinurile împotriva COVID-19 au salvat 279.000 de vieţi în Statele Unite (studiu)

Vaccinurile împotriva COVID-19 au salvat 279.000 de vieţi în Statele Unite (studiu)

Vaccinul împotriva coronavirusului lansat în timp record la sfârşitul anului trecut a salvat 279.000 de vieţi şi a prevenit 1,25 de milioane de spitalizări, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale, informează DPA.

''Vaccinurile au avut o rată de succes impresionantă în a reduce transmiterea virusului şi a salva mii de vieţi doar în Statele Unite'', a declarat autoarea principală a studiului, Alison Galvani, profesoară de epidemiologie şi directoare a Centrului pentru Modelare şi Analiză a Bolilor Infecţioase de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Yale.

Cu toate acestea, varianta Delta ar putea modifica aceste beneficii, dacă numărul persoanelor vaccinate nu creşte, a subliniat Galvani, în contextul în care pandemia este în plină desfăşurare.

''Până când o mai mare majoritate de americani se va vaccina, mulţi alţi oameni ar putea muri din cauza virusului'', a precizat ea. ''Pericolul nu a trecut. Nu este momentul acum să lăsăm garda jos''.

Cercetătorii au analizat impactul campaniilor de vaccinare prin simularea unei curbe a cazurilor luând în calcul două scenarii - unul în lipsa oricărui program de vaccinare, iar un altul, cu un program de vaccinare redus. Au comparat apoi numărul de infecţii, spitalizări şi decese corespunzătoare situaţiei pandemice din 12 decembrie anul trecut şi din 28 iunie.

În plus faţă de decesele şi spitalizările care s-ar fi produs în lipsa unui program de vaccinare, cercetătorii au descoperit că, dacă imunizarea s-ar fi făcut la jumătate din ritmul actual, ar fi existat aproape 121.000 de decese suplimentare şi peste 450.000 de spitalizări adiţionale, se mai precizează în studiul care a fost publicat de Commonwealth Fund, un grup de experţi din domeniul echităţii sanitare şi organizaţie de advocacy.

Mai mult, în lipsa unui program de vaccinare, ar fi putut exista până la 4.500 de decese zilnice în timpul unui al doilea ''val din primăvara lui 2021'', depăşind vârful zilnic de 4.000 din perioada primului val din iarna lui 2021, au mai precizat autorii studiului.

Până în prezent, în total în Statele Unite s-au înregistrat aproape 34 de milioane de infecţii cu coronavirus şi peste 607.000 decese, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins. Aproape jumătate, adică 48% din populaţie a fost complet imunizată - echivalentul a 160 de milioane de persoane - potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA.

''De la debutul programului de vaccinare din Statele Unite, în decembrie, peste 303.000 americani au decedat şi peste 1,5 milioane au fost spitalizaţi'', au precizat autorii.

''Desfăşurarea rapidă şi timpurie a programului de vaccinare, care s-a intensificat în februarie şi martie, depăşind 3,3 milioane de doze administrate zilnic în aprilie 2021, a jucat un rol esenţial în limitarea pandemiei'', a adăugat cercetătoarea.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”