Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2
În goana după un leac pentru COVID-19, oamenii de știință s-au uitat și spre soluții mai vechi care au ajutat omenirea să scape de boli infecțioase. Vaccinul BCG, de pildă, e un vaccin vechi, dezvoltat inițial pentru tuberculoză, dar care are un efect stimulator asupra sistemului imunitar și oferă astfel o acțiune eficientă preventivă și împotriva altor infecții. Ar putea avea un asemenea efect și împotriva COVID-19. Ipoteza aceasta este în studiu, iar unul dintre cercetătorii care s-au aplecat asupra ei, în Olanda, este românul Mihai Netea, imunolog și profesor la Universitatea Radboud din Nijmegen.
„Vaccinul BCG este studiat în prezent în toată lumea, sunt în jur de 10-12 studii care se efectuează în acest moment atât în Europa, cât și în Africa, Australia și Statele Unite. Studiul pe care l-am publicat (la începutul lunii septembrie - n.r.) a fost de fapt pornit chiar înainte de criza COVID, pentru că noi știam și bănuiam că vaccinul BCG poate avea efecte benefice împotriva infecțiilor. Studiul a început cu un an și jumătate-doi în urmă, când am încercat să-l folosim împotriva tuturor tipurilor de infecții, inclusiv gripă, pneumonie și așa mai departe, la oameni în vârstă, de peste 65 de ani”, a explicat la Digi24 profesorul Mihai Netea.
Ce a constatat studiul olandez început înainte de pandemia de COVID
„După urmărirea unui grup de pacienți care au primit BCG și a unui grup de pacienți care au primit un placebo, am numărat practic numărul de infecții pe care ei le-au avut timp de un an și am observat că oamenii care au primit BCG au avut cu aproximativ 80 la sută mai puține infecții respiratorii față de pacienții care au primit un placebo. Asta înseamnă că, de exemplu, din zece oameni, în jur de patru oameni au făcut o infecție virală respiratorie în grupul de control și numai o persoană a făcut această infecție în grupul vaccinat BCG”, a detaliat Mihai Netea.
„Asta nu înseamnă însă că știm ce se întâmplă contra la COVID-19”, a subliniat profesorul. „Majoritatea infecțiilor respiratorii pe care noi le-am văzut nu au fost COVID-19, au fost pneumonii, gripe și așa mai departe, studiul fiind început înainte de apariția pandemiei”, a precizat Mihai Netea.
Însă, spune el, sunt câteva mari inițiative la nivel mondial, inclusiv în Statele Unite, unde în acest moment se studiază specific efectul BCG asupra infecției cu SARS-CoV-2. În studiul olandez, făcut pe un număr total de 200 de pacienți, au fost înregistrate doar câteva infecții COVID, numărul acestora fiind prea mic pentru a fi relevant.
Când vom ști sigur dacă BCG poate ajuta și împotriva coronavirusului
„Ceea ce putem spune cu siguranță este că, de exemplu, nu a fost niciun efect secundar al vaccinului, nu am avut niciun fel de probleme și am observat că în perioada în care a fost primul val de coronavirus în Olanda și în Grecia - unde s-au făcut aceste studii -, pacienții care au primit BCG (și s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2 - n.r.) au avut mai puține simptome, dar în acea perioadă nu s-au strâns îndeajuns de multe infecții, încât să putem trage o concluzie definitivă”, a explicat cercetătorul.
În prezent sunt alte trei studii mari pentru BCG care se fac în Olanda - unul pe personal medical, care este cu risc crescut, unul pe pacienți în vârstă sănătoși, de peste 65 de ani, și unul pe pacienți care sunt în spitale, tot cu vârsta peste 65 de ani, dar care au risc crescut la COVID-19. Toate aceste studii au câteva mii de pacienți fiecare.
„Sperăm, către sfârșitul anului, să putem spune care este efectul vaccinului”, a arătat profesorul Netea.
Cât durează efectul protector al vaccinului BCG
Pentru că vaccinul BCG are acest efect foarte larg, asupra mai multor tipurilor de infecții, inclusiv bacteriene, efectul estimat pentru eficiența lui este de patru-cinci ani.
„Dacă reușim să demonstrăm că are aceste efecte benefice, pe această perioadă, ne poate da timpul necesar pentru a dezvolta orice vaccin specific împotriva COVID-19”, a punctat Mihai Netea.
„De fapt, nici despre vaccinurile care se dezvoltă în acest moment (împotriva COVID - n.r.) nu știm cât de mult vor dura. Sunt câteva vaccinuri specifice împotriva altor infecții care pot da o protecție de până la 30-40 de ani. În schimb, vaccinul pentru gripă dă, din păcate, o protecție numai pentru un an, deci încă nu știm exact ce se va întâmpla cu vaccinurile care se dezvoltă acum. Din studiile noastre pe care le-am făcut până acum cu vaccinul BCG, acesta se pare că dă o protecție până la patru-cinci ani”, a adăugat cercetătorul.
Care este secretul „puterii” vaccinului BCG?
În studii experimentale, s-a constatat că vaccinul BCG protejează atât împotriva infecțiilor bacteriene, cât și virale, ba chiar și împotriva infecțiilor parazitare. Au fost făcute, de pildă, studii pentru malarie.
„Noi pe voluntari sănătoși am demonstrat că poate proteja împotriva infecțiilor virale și de asemenea poate da și o protecție parțială împotriva malariei la oameni”, a spus profesorul Netea.
Cum e posibil? „BCG-ul activează foarte puternic sistemul imunitar înnăscut, care are o acțiune foarte largă, împotriva tuturor tipurilor de patogeni, atât bacterii, cât și viruși și paraziți”, a explicat cercetătorul.
Cum rămâne cu „furtuna de citokine”?
Se știe că în COVID apare adesea fenomenul numit „furtună de citokine”, a supra-reacție a sistemului imunitar, care poate duce la deces. În aceste condiții, nu e periculoasă o supralicitare, o stimulare artificială a sistemului imunitar? a fost întrebat profesorul Netea.
„Și noi ne-am pus această întrebare și toată lumea și-a pus-o în momentul în care noi am început acest studiu. Ceea ce se întâmplă, însă, este diferit. Ceea ce vaccinul face este să activeze sistemul imun. În momentul în care virusul pătrunde în organism, un sistem imun activat oprește multiplicarea virusului. Ca urmare, avem mult mai puține particule virale în sângele nostru, în corpul nostru, în momentul în care suntem vaccinați cu BCG. Aceste particule virale mai puține vor da și o inflamație mult mai scăzută și mult mai puține citokine, în așa fel încât să protejeze bolnavul. În momentul în care cineva nu este vaccinat, se poate întâmpla ca la început să fie un răspuns imun scăzut, care duce la multiplicarea exagerată a virusului, care la rândul ei duce la o inflamație sistemică, cu furtuna de citokine, iar asta poate duce la decesul bolnavului. Deci, practic, totul depinde de momentul în care sistemul imun este activat. Dacă este activat la timp, la început, atunci poate opri multiplicarea virală. Niciodată nu ar trebui, însă, să facem vaccinul BCG cuiva care este deja infectat, care este în spital. Ca tratament nu-l vom da niciodată, tocmai din cauza riscului de a declanșa o superreacție imună. Dar dat înainte, preventiv, împotriva virusului, are succes. Cel puțin așa credem noi”, a explicat profesorul Mihai Netea.
Sunt stocuri suficiente de BCG?
Cercetătorul român spune că dacă se va dovedi eficiența vaccinului BCG și în cazul coronavirusului, problema care ar putea apărea este legată de stocuri.
În acest moment, se poate produce vaccin BCG, sunt șapte sau opt producători la nivel mondial și se produc în jur de 160 de milioane de doze în fiecare an. Problema este că din aceste 160 de milioane de doze, 130 de milioane sunt necesare, întrucât copiii nou-născuți, în țările în curs de dezvoltare, sunt toți vaccinați contra tuberculozei cu acest vaccin. Deci, practic, rămân în jur de 20-30 de milioane de doze, care categoric nu sunt de ajuns.
„În momentul în care am putea arăta că vaccinul cu BCG are un efect benefic împotriva COVID-19, va fi necesar ca producția care există la acest moment la nivel mondial să se accelereze foarte accentuat pentru a se putea produce cât mai multe doze”, a punctat profesorul Mihai Netea.
Aprobarea unui vaccin nu trebuie „împinsă” din punct de vedere politic
„După părerea mea, niciun vaccin (anti-COVID - n.r.) nu se va comercializa, cel puțin în țările comunității europene sau în Statele Unite, dacă nu are un bilanț de siguranță foarte solid. Nu ar fi înțelept să se accelereze prea mult vaccinul, din cauză că poate exista - chiar dacă, să zicem, un vaccin are în general efectele pe care le dorim, efecte de protecție, dacă însă este aprobat inițial fără să fim absolut siguri că are toate efectele pozitive și că nu are efecte secundare, în momentul în care ar apărea câteva complicații la persoanele vaccinate, în acel moment ar putea exista un recul la nivelul încrederii populației. Cel mai bine ar fi să se continue aceste studii, să se arate că vaccinul este eficient, să se demonstreze că este sigur, iar în momentul în care știm sigur că este eficient, că are un nivel de siguranță foarte mare, atunci putem să-l administrăm. Bineînțeles, orice vaccin poate avea anumite efecte secundare, dar atât timp cât acestea sunt minore față de efectul pozitiv pe care îl dau, acest lucru se poate face la nivel de populație. Dar trebuie ca aceste studii să fie duse până la sfârșit, fără să se grăbească și fără să se împingă din punct de vedere politic o aprobare a unui vaccin înainte de timpul lui”, a arătat profesorul Mihai Netea.
Până atunci, dacă studiile aflate în curs o vor dovedi, poate că vechiul vaccin BCG va fi supapa de timp de care avem nevoie până la găsirea unui leac specific împotriva COVID.