Noua variantă de vaccin împotriva COVID-19, adaptată la tulpinile circulante, este aşteptată în România în luna octombrie, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând din luna octombrie, când sperăm să avem acces la noua variantă de vaccin, adaptată la tulpinile circulante”, a declarat ministrul. Acesta a anunţat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 9.000 de noi cazuri de COVID în România şi a sfătuit populaţia să poarte masca şi să evite aglomeraţia pentru a se proteja de virus. „Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât în miercurea precedentă şi, dacă aceste cifre se vor confirma, la începutul săptămânii vitoare probabil că vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic. Lucrul ăsta însă nu ne poate lăsa fără reacţie, trebuie să continuăm să dezvoltăm asistenţa medicală ambulatorie, să asigurăm antivirale pacienţilor în ambulatoriu şi în spital, facem acest lucru, refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat şi avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de Terapie Intensivă, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de Terapie Intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi cu COVID“, a explicat Rafila.
Unde ne putem testa gratuit
În cazul în care aveţi simptome de COVID-19 – cele mai frecvente dintre ele fiind durerea în gât şi durerea de cap, nasul înfundat şi tusea – vă puteţi adresa telefonic DSP, unui centru de testare dintr-un spital (astfel de centre de testare au fost deschise deocamdată doar în Bucureşti) sau medicului de familie, arată hotnews.ro.
În cazul în care locuiţi în Bucureşti, vă puteţi adresa telefonic Direcţiei de Sănătate Publică care poate să vă trimită acasă o echipă care să vă testeze PCR, dacă îndepliniţi criteriile din definiţia de caz (simptomele specifice COVID-19) sau vă înregistraţi la DSP şi apoi să mergeţi să vă testaţi la unul dintre centrele de testare deschise în spitale din Capitală.
16 centre de testare sunt deschise în spitale din Bucureşti şi Ilfov: Spitalul Clinic CF 2 – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic Sfânta Maria – program luni-duminică 08:00-20:00, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic Judeţean Ilfov – program luni-vineri 8:00-15:00, Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Ştefan – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“ – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic Colţea – program luni-duminică 08:00-20:00, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ – program luni-vineri 9:00-18:00, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – program luni-duminică 10:00-18:00, Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională Dr. Hociotă – program luni-vineri 7:00-15:00, Institutul Naţional de Sănătate Publică – program luni-duminică 8:00-14:00, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ – program luni-vineri 8:00-18:00, sâmbătă-duminică 8:00-15:00, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea – program luni-vineri 8:00-18:00.
Testarea în ţară, gratuită prin DSP sau la medicii de familie
În cazul în care nu locuiţi în Bucureşti, în spitalele din ţară, Ministerul Sănătăţii nu a anunţat deschiderea de centre de testare PCR. Testarea se poate face în schimb gratuit prin DSP-uri (sunând la numerele de contact de pe site-ul DSP-ului local) sau la medicul de familie. Medicii de familie fac în cabinetele lor doar teste antigenice rapide.
Lista medicilor de familie unde se poate face testare antigenică rapidă, pe judeţe, este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătăţii, potrivit sursei citate.
Radiografia unui fake news
300.000 de persoane au fost determinate de un fake news să-şi reemită certificatele verzi. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a publicat pe Facebook o fotografie care arată clar creşterea enormă a numărului de certificate verzi emise în ultima perioadă. „Mesajele transmise în ultimele zile au determinat 300.000 de persoane să-şi reemită certificatele verzi. În numai două zile! În acest caz, acţiunea declanşată a fost una nedăunătoare subiecţilor”, a mai transmis secretarul de stat. Potrivit acestuia, până în 25 iulie, media numărului de certificate emise atingea 2.100 de solicitări. „În urma propagării extrem de rapide a respectivului mesaj, prin care se sugerează că există un termen-limită pentru emiterea certificatelor de vaccinare, peste 300.000 de persoane (peste 130.000 în data de 28.07. şi peste 170.000 pe 29.07) au solicitat şi generat documentul care atestă vaccinarea. Rezultatul fake news-ului? Îngrijorarea populaţiei şi încercarea de a destabiliza platforma de emitere a certificatelor”, a mai transmis Baciu. Acesta explică faptul că, în doar două zile, numărul solicitărilor a crescut cu 6.500% şi 8.500%. „Din fericire, fake news-ul a putut fi demontat uşor (…). De data asta a fost vorba despre certificate COVID. Acum câteva săptămâni, însă, societatea românească a fost supusă unui fake news care viza aşa-zisa criză a combustibilului, care a generat panică”, a mai transmis Baciu.
„Doza patru de vaccin, – sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând cu luna octombrie, când se pare că vom fi în posesia vaccinului adaptat tulpinilor circulante”, a afirmat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Sezonul gripal va fi unul mai serios
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că există semne că în acest an sezonul gripal va fi unul mai serios, menţionând că vaccinul va fi la dispoziţie la începutul lunii octombrie, urmând să fie comandate 1,5 milioane de doze. „Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc – înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidităţi şi femeile gravide – se păstrează. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică e sezonul gripal, acum e sezonul rece în emisfera sudică”, a explicat ministrul Sănătăţii. El a anunţat că vaccinul împotriva gripei va fi disponibil la începutul lunii octombrie.
Întrebat câte doze vor fi comandate, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Iniţial, se face o achiziţie de 1,5 milioane de doze pe care, în măsura în care va exista cerere mai mare, o vom completa. (…) În 2021 s-au comandat 2,5 milioane de doze şi s-au folosit 1,5 milioane de doze. Deci noi comandăm 1,5 milioane de doze, cât s-a folosit în anul anterior”.