Vacanță în Turcia doar cu buletinul? Familie de români, la un pas de un concediu ruinat din cauza haosului din hotelurile turcești

Vacanță în Turcia doar cu buletinul? Familie de români, la un pas de un concediu ruinat din cauza haosului din hotelurile turcești

Românii pot să-și facă, din luna mai, vacanțele doar cu buletinul în Turcia, cel puțin teoretic. Haosul din hotelurile turcești a fost la un pas să le ruineze unor români concediul. Acestora li s-a refuzat cazarea pe baza buletinului. Precizările Ministerului Afacerilor Externe.

Turcia este una dintre cele mai populare destinații pentru români. FOTO: Mustafa Korku/Pixabay

Turcia este una dintre cele mai populare destinații pentru români. FOTO: Mustafa Korku/Pixabay

Turcia este cea mai populară destinație de vacanțe în afara UE pentru români, conform unui raport realizat, la început de 2024, de Visa Inc în Europa Centrală și de Est.

37% dintre români și-au declară intenția de a pleca peste hotare în vacanță. În Europa, cele mai cerute destinații sunt Grecia , Italia şi Bulgaria. În afara Europei, topul este dominat de Turcia , urmată de Egipt şi Statele Unite.

În acest context, decretul prezidențial publicat la data de 21 mai 2024, în Monitorul Oficial al Republicii Turcia, potrivit căruia cetățenii români vor putea călători în baza cărții de identitate a fost primit cu entuziasm.

Astfel, în baza acestui document, cetățenii români vor putea tranzita sau staționa pe teritoriul turc 90 de zile în oricare 180 zile.

La un pas de o vacanță ruinată

Din păcate, noua prevedere legală nu este respectată de toți hotelierii din Turcia. Haosul administrativ în care funcționează turismul din Turcia a creat probleme unei familii de români.

„Bună ziua, doar ce am ajuns în Turcia, la Adalya Ocean Deluxe și am oferit buletinele pentru identificare la cazare. Doamna ne-a spus că nu ne pot caza în baza buletinelor, ci doar a pașapoartelor”, povestește Lavinia pe un grup de Facebook destinat vacanțelor în Turcia.

Chiar dacă familia de români a insistat că există o lege în acest sens și că la aeroport au fost primiți doar cu buletinele, li s-a replicat, nonșalant: „în baza de date nu pot scana buletinele.”

Lavinia a întrebat pe Forum Turcia dacă și alți români au întimpinat astfel de probleme.

Discuțiile pe forumurile de internet sunt contradictorii: unii zic că se poate doar cu buletinul, alții recomandă totuși folosirea pașaportului.

„Dacă vezi comentariile de pe internet, părerile sunt împărțite, unii zic ca ai nevoie de pașaport la vama și/sau hotel, alții zic ca nu e nevoie. Eu unul bazandu-mă pe lege înclin să cred ca nu mai e nevoie de pașaport pentru adulți nici la vama, cu atât mai puțin la check-in. Mă gândesc că legea o cunosc și funcționarii de la vama turca și cei de la hoteluri”, a susținut Ana.

Mai multe persoane au întrebat îngrijorate cum este de fapt: e sau nu nevoie de pașaport pentru a-ți putea face vacanța în Turcia?

A întâmpinat cineva problema asta la hotelurile din lanțul Delphin? Noi plecam pe 01.07 la Botanik Platinum și mama mea nu are pașaport, va călători pe baza CI. Mulțumesc frumos!”, a întrebat Marius.

„Întreb pentru părinții mei care vor veni în septembrie și nu au deloc pașaport. Doar buletin. Din moment ce este lege și am trecut cu bine de aeroport, mi se pare normal sa ne putem caza și la hotel doar cu CI”, a întrebat un alt membru al grupului.

„Și noi pe 13 iulie mergem tot la Botanik. Dacă ne poate lămuri cineva ar fi super. De la agenție ni s-a spus că se poate cu CI”, a întervenit și Cristina.

Cum să nu riști să-ți ruinezi concediul în Turcia

Loredana, reprezentanta agenției de turism „Bună Turcia”, a încercat să lămurească situația: „Încercați să aveti la dvs. măcar copia pașaportului, sigur o sa accepte cei de la hotel, știu și ei noile reguli și ar trebui sa le și aplice. Sejur plăcut!”

Pentru cei care nu au deloc pașaport, se recomandă: „eventual le trimiteți un email cu copia (de buletin-nr) înainte, așa scutiți timpul cu explicații când ajungeți”.

Familia Laviniei a reușit să se cazeze într-un final, dar... nu cu buletinele. „Noroc că noi aveam și pașapoartele”, a precizat turista din România.

Ea a mai fost informată de ghid că „trebuie anunțat înainte la agenție dacă e cazare doar în baza buletinului. Unele hoteluri încă nu știu că se poate circula fără pașaport.”

Precizare a MAE: nu uita să faci asta

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Turcia, cetăţenii români trebuie să dețină unul dintre următoarele documente de călătorie româneşti: carte de identitate, paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu electronic sau paşaport temporar.

Cei care intră cu cartea de identitate trebuie să știe că aceasta trebuie: să fie în termen de valabilitate.

MAE atenționează turiștii cu privire la faptul că la fiecare intrare cu buletinul în Turcia, cetățeanul român va primi din partea polițistului turc de frontieră un formular unde se va menționa data intrării, numele, prenumele, cetățenia și sexul persoanei și se va pune ștampila cu data intrării.

Atenție la formular!

Formularul va trebui prezentat la orice control de rutină polițienesc, cât și la ieșirea din Turcia.

MAE recomandă ca intrarea/ieșirea (de) pe teritoriul turc să se facă în baza aceluiași formular (pe care se pune ștampila aferentă), eliberat de poliția turcă de frontieră, în vederea eficientizării procesului de intrare/ieșire din această țară.

Important! „Vă recomandăm să acordaţi atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să vă asiguraţi că formularul vamal aferent cărții de identitate este completat corespunzător și păstrat până la ieșirea din R. Turcia, respectiv că vi s-a aplicat ştampila de intrare în Turcia pe formularul de carte de identitate / paşaport”, mai arată MAE.

Cetățenii români care vor intra pe teritoriul turc în scop turistic vor trebui să prezinte la punctele de frontieră turce toată documentația specifică unei vize turistice (bilet de călătorie dus-întors și dovada cazării în Republica Turcia), nefiind însă necesară prezentarea pașaportului românesc.

Pentru a evita o vacanță ruinată doar cu buletinul în Turcia, trebuie să anunțați hotelul la care vă veți caza că veniți doar cu buletinul. Dacă aveți pașapoarte, luați-le cu dumneavoastră ca să fiți siguri că nu vor fi suprize.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…