Va interveni NATO dacă Republica Moldova va fi atacată de Rusia? Geoană: „Este partener, dar nu membru al Alianței”
La un an de la începerea războiului dintre Rusia și Ucraina, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit vineri, la Știrile Pro TV, despre acest conflict și despre ce rol ar avea România, în cazul unui atac al Rusiei în Republica Moldova.
Mircea Geoană FOTO Profimedia
Mircea Geoană a explicat cum sunt poziționate unele state în conflictul dintre Rusia și Ucraina, arătând că Beijingul este de partea Rusiei și că o sprijină financiar. „China s-a așezat temeinic în tabăra rusească și chiar dacă acest lucru încearcă să-l mascheze, pentru că nu dorește să irite restul planetei. Este clar că în acest moment China încearcă să sprijine Rusia. Ei o fac deja, economic, financiar. Pe de altă parte, orice idee care poate conduce către pace este binevenită. Și președintele Zelenski a propus un plan în 20 de puncte. Din păcate, dacă ne uităm la terenul de luptă, nu vedem condiții politice”, a spus Mircea Geoană la Pro TV .
Geoană, despre războiul lui Putin: „o încercare de refacere a imperialismului rusesc”
El crede că singurul mod în care Vladimir Putin ar putea pune capăt conflictului din țara vecină ar fi să realizeze că aceste costuri ale războiului sunt mai mari decât beneficiile pe care a crezut că le poate obține.
„Cred că singura cale care poate accelera un proces de pace este o victorie a Ucrainei pe câmpul de luptă, pentru că singurul mod în care Putin se va opri este dacă va realiza că aceste costuri ale războiului sunt mai mari decât beneficiile pe care a crezut că le poate aduce acest război. Din păcate, altă variantă nu este”, a completat Mircea Geoană.
„Un an de zile de la începutul acestui război l-am marcat și noi la sediul NATO. Este clar că este un moment care în cartea de istorie va fi comparat cu momentele căderii Zidului Berlinului și destrămarea URSS. S-a închis o pagină din istoria de după destrămarea Imperiului Sovietic și avem acum o încercare cred eu tardivă și sortită eșecului de refacere a imperialismului rusesc”, a mai transmis oficialul român.
Transnistria, greu de atins
Moscova a acuzat, recent, Ucraina că vrea să lanseze o invazie în Transnistria. În acest caz, a arătat că va interveni militar. Geoană însă este de părere că acest lucru ar fi dificil pentru forțele lui Putin.
„Nu vedem partea rusă având capacitatea militară să intervină în Transnistria, pentru că asta ar însemna să ocupe toată Ucraina, inclusiv Odesa, ca să facă joncțiune cu cei de acolo. Ceea ce este cu adevărat preocupant și foarte grav în acest comunicat (emis de Ministerul rus al Apărării - n.r.) este că ei spun, de fapt, Transnistria, parte a teritoriului Republicii Moldova suveran, este echivalat cu teritoriul Federației Ruse. Cam aceasta este prețuirea pe care o dă Federația Rusă dependenței și suveranității”, a comentat el.
Rolul NATO în cazul unui atac al Rusiei în Republica Moldova
Întrebat ce s-ar întâmpla în cazul în care Rusia ar ataca Republica Moldova, Geoană spune că ar fi dificil ca NATO să intervină.
„Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO. Este, în schimb, partener comun al NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție. Deci, acest lucru trebuie respectat. Dar ceea ce văd de la președinta Maia Sandu, de la liderii din Chișinău, este o realizare a faptului că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația. De aceea, prin solicitările pe care le-au făcut către NATO încercăm să le răspundem pozitiv. Repet: sinergia între NATO și UE și traseul european al Republicii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republicii Moldova și a Europei și nu celor de la Moscova”, a conchis oficialul Alianței.
Tot în acest context, președintele Klaus Iohannis a precizat, la Varșovia, că România va sprijini Republica Moldova cu tot ce este necesar, „în orice scenariu”. „România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, repet, în orice scenariu”, a răspuns Iohannis.
Acesta a precizat că scenariile vor depinde, însă, de situaţia concretă din teren.
Sursa: adevarul.ro