Autorităţile uzbece au făcut aceste platforme inaccesibile în iulie 2021, acuzându-le că încalcă legea privind stocarea datelor cu caracter personal prin refuzul de a păstra datele utilizatorilor pe servere din interiorul ţării, conform Agerpres .
Într-un comunicat publicat luni, guvernul a anunţat că reţeaua socială americană Twitter, serviciul de mesagerie chinez WeChat şi platforma rusă VKontakte şi-au "reluat pe deplin" operaţiunile, adăugând că "blocarea lor nu poate decât să împiedice dezvoltarea" ţării. Discuţii încă au loc cu platforma video chineză TikTok, care rămâne blocată pentru moment, a adăugat guvernul.
Uzbekistanul, o fostă republică sovietică cu aproximativ 35 de milioane de locuitori, este condusă în mod autoritar, chiar dacă situaţia s-a mai schimbat de la moartea lui Islam Karimov în 2016, înlocuit de actualul preşedinte Şavkat Mirzioev.
De la venirea sa la putere, Mirzioev a lansat reforme liberale, în special în sfera economică, dar autorităţile continuă să limiteze puternic exprimarea vocilor disidente, atât în stradă, cât şi în spaţiul digital.