Uzbecii își aleg duminică un nou președinte, după moartea lui Islam Karimov
Uzbecii îl aleg duminică pe succesorul președintelui Islam Karimov, decedat la începutul lunii septembrie și care a guvernat țara central-asiatică cu mână de fier timp de 27 de ani, într-un scrutin în care se dă drept sigură victoria prim-ministrului și președintelui în exercițiu Șavkat Mirzioiev, potrivit EFE.
În afară de Mirzioiev, pe buletinele de vot vor apărea alte trei nume: cel al vicepreședintelui Camerei Inferioare a Parlamentului, Sarvar Otamuradov, din partea Partidului Renașterii Naționale, cel al liderului partidului social-democrat Adolat (Justiție), Narimom Umarov, și cel al candidatului Partidului Popular Democratic, Hotamjon Ketmonov.
Însă Mirzioiev, în vârstă de 59 de ani, este considerat "succesorul natural" al lui Karimov: în timpul ultimilor 13 ani de mandat al lui Karimov, Mirzioiev a fost șeful cabinetului de miniștri. Numai simplul fapt că după moartea lui Karimov, la 2 septembrie, președintele Senatului, Nigmatilla Iulmașev, care — potrivit Constituției — trebuia să-și asume președinția în exercițiu a țării — a renunțat la această responsabilitate în favoarea prim-ministrului spune multe despre puterea lui Mirzioiev.
Campania electorală s-a desfășurat într-un climat de calm și fără incidente deosebite, animată doar de zvonuri cu privire la soarta uneia dintre fiicele lui Karimov, Gulnara, aflată în arest la domiciliu din 2014, la ordinele propriului tată, după ce a fost acuzată de corupție după o fulminantă carieră diplomatică și ca femeie de afaceri.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Uzbekistan, la scrutinul de duminică sunt așteptați 21,5 milioane de uzbeci cu drept de vot. Pe teritoriul țării sunt deschise 9.393 de secții de vot. Alte 44 de secții vor fi deschise la misiunile diplomatice uzbece din străinătate. Potrivit CEC, la scrutin s-au acreditat circa 1.400 de ziariști, dintre care 60 de jurnaliști străini.
Vecin cu Afganistanul, Uzbekistanul, stat musulman cu aproape 32 de milioane de locuitori — cel de-al treilea cel mai populat stat apărut din cenușa Uniunii Sovietice, după Rusia și Ucraina — este considerat un stat-cheie pentru contracararea penetrării jihadismului în spațiul postsovietic. Regimul defunctului președinte Karimov s-a caracterizat prin combaterea fără milă a extremismului islamic și controlarea islamului tradițional, și nimic nu indică faptul că succesorul lui Islam Karimov va schimba această politică, notează EFE.
AGERPRES