
Utilizarea regulată a aspirinei, asociată cu reducerea riscului unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer
Un studiu condus de Mass General Brigham, care a urmărit, timp de 30 de ani, peste 100.000 de bărbați și femei, a concluzionat că cei cu un stil de viață mai puțin sănătos au avut o reducere mai mare a riscului de cancer colorectal asociat cu utilizarea aspirinei, comparativ cu participanții cu un stil de viață mai sănătos.
Mai exact, cercetătorii de la Mass General Brigham - un sistem de sănătate integrat din Statele Unite, format din mai multe spitale și centre de cercetare de renume - au descoperit că persoanele cu un stil de viață mai puțin sănătos (indice de masă corporală mare, fumat, consum mare de alcool, sedentarism și calitate mai slabă a dietei) au avut cel mai mare beneficiu de pe urma utilizării regulate a aspirinei.
Participanții cu un stil de viață mai sănătos au avut un risc inițial mai mic de cancer colorectal, iar în cazul lor, beneficiul mai puțin pronunțat.
Concluziile studiului publicat în JAMA Oncology ar putea încuraja o abordare mai nuanțată a utilizării preventive a aspirinei.
„Aspirina poate reduce proporțional riscul semnificativ crescut la cei cu mai mulți factori de risc pentru cancerul colorectal"
Aspirina obișnuită poate ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal - a doua cauză de deces prin cancer în Statele Unite - la persoanele cu factori mai mari de risc legați de stilul de viață, indică studiul.
Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA a recomandat anterior aspirina administrată zilnic, în doze mici, pentru a preveni evenimentele cardiovasculare și cancerul colorectal la toți adulții cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani (grupa de vârstă cu cel mai mare risc pentru cancerul colorectal). Numai că, în 2016, au retras recomandarea, parțial din cauza îngrijorărilor legate de creșterea riscului de sângerare gastrointestinală asociat aspirinei.
În studiul actual, cercetătorii au analizat datele de sănătate de la 107.655 de participanți la Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-Up Study și au comparat ratele de cancer colorectal la cei care au luat aspirină în mod regulat cu cei care nu au luat aspirină în mod regulat - două sau mai multe comprimate în doză standard (325 mg) pe săptămână sau în doze mici zilnice (81 mg) de aspirină.
Participanții la studiu au fost urmăriți începând cu vârsta medie de 49,4 ani. Cei care au luat în mod regulat aspirină, au avut o incidență cumulată a cancerului colorectal pe 10 ani de 1,98%, comparativ cu 2,95% în rândul celor care nu au luat aspirină.
Beneficiul aspirinei a fost cel mai mare în rândul celor cu cele mai nesănătoase stiluri de viață. Mai exact, cei cu cele mai mici scoruri la stilul de viață (cel mai nesănătos stil) au avut un risc de 3,4% de a face cancer colorectal dacă nu luau aspirină în mod regulat și un risc de 2,12% de a face cancer colorectal dacă luau aspirină în mod regulat.
În schimb, la cei cu cele mai mari scoruri de stil de viață sănătos, ratele cancerului colorectal au fost de 1,5% în grupul cu aspirină și de 1,6% în grupul cu aspirină neregulată.
Scorurile privind stilul de viață au fost calculate pe baza indicelui de masă corporală, frecvența consumului de țigări și alcool, activitatea fizică și urmarea unei diete de înaltă calitate.
„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporțional riscul semnificativ crescut la cei cu mai mulți factori de risc pentru cancerul colorectal. În schimb, cei cu un stil de viață mai sănătos au un risc inițial mai mic de cancer colorectal și, prin urmare, beneficiul lor de la aspirină a fost mai puțin pronunțat, deși evident", a spus Daniel Sikavi, autor principal al lucrării și gastroenterolog la MGH.
Co-autorul principal al studiului, Long H. Nguyen, medic investigator în Unitatea de Epidemiologie Clinică și Translațională și Divizia de Gastroenterologie de la MGH și cercetător la Departamentul de Medicină al Institutului Chen de la MGH consideră că „furnizorii de servicii medicale ar putea lua în considerare recomandarea aspirinei pacienților care au un stil de viață mai puțin sănătos”.
Cercetările anterioare au găsit dovezi care sugerează că aspirina poate reduce producția de proteine proinflamatorii, cunoscute sub numele de prostaglandine, care pot promova dezvoltarea cancerului. Aspirina poate, de asemenea, să blocheze căile de semnalizare care fac ca celulele să crească necontrolat, să influențeze răspunsul imun împotriva celulelor canceroase și să blocheze dezvoltarea vaselor de sânge care furnizează nutrienți celulelor canceroase.
Aspirina nu se ia după ureche
Toate aceste concluzii nu înseamnă însă că oricine poate lua oricând aspirină, și în niciun caz fără recomandarea unui medic, mai ales că aspirina poate agrava unele boli .
De precizat că studiul nu a evaluat potențialele efecte secundare ale utilizării zilnice a aspirinei, cum ar fi sângerarea. În plus, în timp ce studiul a încercat să controleze o gamă largă de factori de risc pentru cancerul colorectal, este posibil să fi existat factori suplimentari care au influențat rezultatele.
Sursa: adevarul.ro