USR, zguduit de război intern. Alegeri pentru președintele partidului, sub semnul acuzațiilor

USR, zguduit de război intern. Alegeri pentru președintele partidului, sub semnul acuzațiilor

În mijlocul alegerilor interne pentru președintele USR, partidul este marcat de conflicte și acuzații reciproce între grupările interne, alimentate de lipsa de transparență și contestarea sistemului de vot.

usr png

În dimineața de luni a început procedura de vot online pentru alegerea noului președinte al USR, înlocuitorul lui Cătălin Drulă . Ieri, în primele două ore, 2.000 de membri și-au exprimat deja opțiunea. Procesul de vot, desfășurat online, se va încheia pe 26 iunie 2024, la ora 12:00.

Procesul de vot se desfășoară pe un sistem brevetat de partidul USR, dar contestat la fiecare Congres. După două zile de vot pe adrese de e-mail, va avea loc Congresul propriu-zis, unde delegații desemnați vor alege noua conducere și candidatul pentru alegerile prezidențiale din septembrie.

Probleme interne

Membrii USR acuză lipsa de transparență în organizarea dezbaterilor și în gestionarea sistemului de vot, în cadrul discuțiilor de pe grupurile interne ale partidului, relatează Antena 3 .

De altfel, integritatea votului este pusă la îndoială, iar unii membri susțin că au existat voturi frauduloase la Congresul precedent.

Membrii USR acuză că delegații sunt desemnați pe baza relațiilor de rudenie. Mai mult, dezbaterile și discuțiile interne sunt pline de acuzații de cenzură și nepotism.

Reacții ale membrilor USR

Unul dintre candidații la președinția partidului, Radu Hossu, a criticat modul în care a fost organizată o dezbatere între candidați fără ca membrii partidului să fie anunțați. El a subliniat lipsa de informare și transparență din partea Secretariatului General și a Comisiei Electorale.

Tocmai a fost organizată o dezbatere între candidați. Știați de ea? A fost organizată de Lucian Viziteu, susținătorul declarat și asumat al doamnei Lasconi. Despre domnul Viziteu nu pot decât să-mi scot pălăria pentru moderarea dezbaterii. Ce însă nu popt accepta este că membrii nu au fost în niciun fel anunțați de Secretariatul General, și nici de Comisia Electorală, nicăieri.Astfel, membrii au fost privați de șansa de a-i asculta pe cei pe care sunt chemați să îi voteze. Noi, candidații, am fost anunțați miercuri, într-un grup de whatsapp printre alte mesaje. Aproape tuturor ne-a scăpat acel mesaj, eu aflând cu câteva minute înainte, Cristian Seidler cu o oră înainte și așa mai departe”, a scris Radu Hossu pe grupul de Whatsapp "USR la Firul Ierbii", un grup intern care reunește peste o mie de membri ai partidului, potrivit sursei citate.

Controverse recente

O înregistrare audio, apărută recent, a scos la iveală discuții interne despre fraude electorale interne și înțelegeri subterane. Membrii au discutat despre cum se votează „la mai multe mâini”, despre persoane înscrise în partid fără știrea lor și despre nepotism în desemnarea delegaților.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a refuzat să comenteze acuzațiile aduse de membrii partidului. El a afirmat că acestea nu reprezintă poziții oficiale, ci doar opinii exprimate pe grupurile interne.

Reamintim că USR își alege zilele acestea noul președintele . Lista finală a candidaților include acum patru nume: Filip Vasile-Gabriel, Hossu Radu-Mihai, Lasconi Elena-Valerica și Seidler Cristian-Gabriel. Votul va avea loc pe parcursul zilelor de 24 și 25 iunie, cu posibilitatea unui tur 2 în 27-28 iunie. După alegeri, noul Birou Național al USR va fi stabilit prin vot al delegaților în cadrul Congresului programat pentru 29 iunie, conform anunțului făcut de președintele Cătălin Drulă.

Înaintea începerii procesului de vot intern pentru alegerea noului președinte al USR, doi dintre candidați și-au retras candidaturile: Vasile Dincă din filiala USR Florești, Cluj, și Luiza Oancea din USR Diaspora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii