USR vrea ca spaţiul din jurul Parlamentului să fie deschis; petiţie publică pentru acest demers

USR vrea ca spaţiul din jurul Parlamentului să fie deschis; petiţie publică pentru acest demers

Parlamentarii USR propun un proiect prin care spaţiul din jurul Palatului Parlamentului să fie deschis şi intenţionează ca luni să lanseze o petiţie publică pentru sprijinirea acestui demers.

"Este un proiect prin care USR îşi propune să transforme acest spaţiu civic al Parlamentului, al tradiţionalei Case a Poporului, într-un spaţiu al tuturor, într-un spaţiu modern, civic, aşa cum vedem în capitalele dezvoltate unde Parlamentul nu este ascuns după ziduri, ci este o clădire integrată perfect în urbanismul şi specificul locului.(...) În acest moment în Parlament este organizată şi o expoziţie cu planşele detaliate ale proiectului pe care îl propunem. Acest spaţiu poate deveni unul modern, în care să ne fie drag să venim şi să ne plimbăm în jurul clădirii", a afirmat joi la Parlament, într-o conferinţă de presă, preşedintele partidului, Dan Barna.

Arhitectul Şerban Marinescu a explicat că proiectul Parcul Uranus pleacă de la discursul Cristinei Prună (n.r. deputat USR) din Parlament, din decembrie 2016, în care aceasta "cerea dărâmarea zidului dintre politicieni şi cetăţeni".

"Parlamentul României este izolat de restul oraşului şi de restul cetăţenilor printr-un zid de 3 km lungime. Efectiv politicienii români s-au izolat în acest 'oraş interzis' de restul cetăţenilor. Sunt aproape 50 de hectare de teren în jurul Casei Poporului care sunt efectiv, în acest moment, complet irosite pentru oraş. Noi la USR credem că instituţiile publice au nevoie de spaţii publice. O Românie modernă şi democratică are nevoie de instituţii democratice şi deschise care au la rândul lor nevoie de spaţii democrative, deschise, accesibile, incluzive. Nu cred că putem să ne păcălim pe noi înşine că suntem democraţi în casa lui Ceauşescu şi în curtea lui Ceauşescu. Proiectul a fost făcut de o echipă de voluntari, arhitecţi urbanişti şi istorici din Copenhaga şi Bucureşti", a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, proiectul cuprinde o analiză a situaţiei în care Parlamentul "este efectiv izolat de restul oraşului prin acest zid".

"Conţine şi o analiză a situaţiei existente şi a situaţiei în care Parlamentul este efectiv izolat de restul oraşului prin acest zid şi prin pază de securitate excesivă. Cuprinde exemple de alte Parlamente europene. În celelalte ţări, nu numai în Europa, dar şi în America, dar şi Canada, Parlamentele trăiesc în spaţii publice deschise. El nu e un proiect efectiv, noi nu spunem exact cum ar trebui făcute lucrurile, e doar o ilustrare a ceea ce am putea să facem dacă ne propunem să facem asta. Scopul nostru cu acest proiect este să strângem cât mai multă susţinere în jurul ideii că avem nevoie de aşa ceva. Vom lansa luni o petiţie publică în care invităm toţi cetăţenii să ni se alăture în acest demers", a adăugat arhitectul. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...