USR: Decizia CCR arată încă odată că iniţiativa ''Fără Penali'' trebuie să fie în Constituţie

USR: Decizia CCR arată încă odată că iniţiativa ''Fără Penali'' trebuie să fie în Constituţie

Decizia Curţii Constituţionale de validare a iniţiativei "Fără Penali în funcţii publice" arată încă o dată că aceasta trebuie să fie în Constituţie, a afirmat marţi preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna.

"Victorie la CCR! Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" este constituţională. Curtea Constituţională a României a validat astăzi constituţionalitatea iniţiativei "Fără Penali în funcţii publice". Decizia CCR aduce iniţiativa cetăţenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituţie. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale arată încă o dată că iniţiativa "Fără Penali" trebuie să fie în Constituţie. "Fără Penali" este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie. Îmi exprim încrederea că va fi votată şi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetăţenilor care au semnat iniţiativa", a spus preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat.

El aminteşte că, după pronunţarea Curţii Constituţionale, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.

"Decizia CCR este o confirmare a ceea ce ştiam de la început şi anume că iniţiativa respectă toate reglementările naţionale şi internaţionale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria", a declarat la rândul său preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de comunicatul USR.

Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.

Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, că iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, îndeplineşte prevederile constituţionale , au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sursele menţionate au menţionat că iniţiativa îndeplineşte condiţiile prevăzute de articolele 150 şi 152 din Constituţie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”