USR anunţă că va transpune în lege recomandările Comisiei de la Veneţia
Uniunea Salvaţi România anunţă că va depune proiecte de lege pentru a transpune toate recomandările Comisiei de la Veneţia în legile justiţiei şi codurile penale, imediat după publicarea rapoartelor oficiale.
"Uniunea Salvaţi România va depune proiecte de lege pentru a pune transpune toate recomandările Comisiei de la Veneţia în legile justiţiei şi codurile penale, imediat după publicarea rapoartelor oficiale. USR consideră că este foarte important ca România să se alinieze la standardele europene în domeniul justiţiei pentru a dovedi partenerilor externi că lupta anti-corupţie rămâne o prioritate a ţării noastre. Faptul că România este condusă temporar de un partid al penalilor nu trebuie să afecteze parcursul european al ţării noastre", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de formaţiune.
USR a precizează că a insistat "în mod constant" ca legile justiţiei şi codurile penale să fie modificate numai după obţinerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia, dar coaliţia PSD-ALDE "a refuzat solicitarea avizului, de frica unei evaluări internaţionale".
"Măcar în ceasul al 12-lea, această coaliţie toxică pentru România trebuie să preia recomandările Comisiei de la Veneţia pentru că altfel pune în pericol poziţia ţării noastre în Uniunea Europeană. Cu Tudorel Toader şi coaliţia PSD-ALDE la guvernare, România nu are nicio şansă să mai scape de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau să intre în spaţiul Schengen. Această coaliţie şi-a făcut o prioritate din a submina statul de drept şi independenţa justiţiei, deşi acestea au fost criterii importante de aderare în Uniunea Europeană. Liviu Dragnea împinge România pe drumul periculos deschis de Ungaria şi Polonia", adaugă aceeaşi sursă.
Comisia de la Veneţia avertizează, în opinia adoptată vineri, că reforma propusă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte grave, se arată într-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.
Prin urmare, Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reexaminare completă a amendamentelor pentru ambele coduri printr-un proces de consultare efectiv şi cuprinzător, cu obiectivul de a înainta o propunere legislativă solidă şi coerentă care să beneficieze de o susţinere largă în interiorul societăţii româneşti şi care să ţină cont deplin de standardele aplicabile în materie, şi să dea curs îndrumărilor date de Curtea Constituţională. AGERPRES