USR a ajuns să fie măcinat de scandaluri interne

USR a ajuns să fie măcinat de scandaluri interne

Uniunea Salvaţi România stă pe un butoi de pulbere în contextul plecărilor a cinci eurodeputaţi, dar şi al tensiunilor între membrii vechiului USR şi cei proveniţi din PLUS, la care se mai adaugă şi contestatarii echipei Drulă-Barna, constituiţi în jurul platformei interne Curaj. În interior este un haos în ceea ce priveşte direcţia de urmat, dar şi pe partea de pregătire a proiectelor constructive, ca actor al opoziţiei, în condiţiile în care în prezent USR mizează doar pe mesaje negative.

Ultimul mare scandal public între doi USR-işti are loc la Sectorul 2 din Bucureşti. Mai precis, între primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, şi consilierul local Adrian Albu, care este şi vicepreşedinte al filialei. Într-o lungă postare pe Facebook, Albu i-a reproşat că a angajat oameni pe pile, în timp ce reprezentanţii USR şi PLUS care munciseră în campanii au fost daţi deoparte. Potrivit lui Albu, Mihaiu şi-a numit doar persoane apropiate de el personal, nu de partid, inclusiv în diferite companii naţionale. „Este plin de promisiuni care ar fi putut fi onorate şi n-au fost sau de promisiuni care nu pot fi onorate în vreun fel”, a scris consilierul USR pe Facebook. În replică, edilul acuză un „atac concentrat” la adresa lui.

Dispută primar-viceprimar

La Bacău, primarul Lucian Stanciu Viziteu (vechi USR-ist) nu se află în relaţii prea bune cu unul dintre viceprimari, Cristian Ghingheş, care provine din PLUS. „Ca urmare a intervenţiei mele de astăzi, Consiliul Local a respins creaţa idee a primarului de a începe transformarea Parcului Nord într-o zonă comercială, prin amplasarea unui prim chioşc în condiţiile în care peste stradă este plin de magazine alimentare”, scria în urmă cu o săptămână pe Facebook Ghingheş. Cearta între cei doi a început în urmă cu un an, când Viziteu l-a lăsat pe viceprimar fără atribuţii. Din acel moment, situaţia a fost încontinuu încordată la nivel de administraţie locală.

Filiala Timiş este o altă organizaţie problematică din interiorul USR. Totul a început în urmă cu o lună şi jumătate, când doi consilieri USR nu au vrut să voteze două proiecte ale administraţiei Fritz. Prin urmare, Biroul Judeţean al USR a decis suspendarea unuia dintre cei doi consilieri, în timp ce al doilea şi-a dat demisia. Fricţiuni sunt şi acum la nivelul organizaţiei judeţene şi locale.

Probleme şi la Cluj

O situaţie dezastruoasă este şi în filiala Cluj, atât la nivel de municipiu, cât şi la nivel de judeţ. După fuziune, organizaţia a ajuns să fie dominată de cei din vechiul PLUS, care şi-au impus şi conducerea. Din cauza tensiunilor din această filială, Manuela Petrescu nu a mai prins şefia, funcţia de preşedinte fiind câştigată de un tânăr, Eden Iasin Ibraim, în urma unor alegeri la care au votat doar câteva zeci de persoane, deşi formaţiunea are peste 500 de membri. Plecarea lui Cioloş a agitat şi mai mult apele în interiorul organizaţiei judeţene, fiind aşteptate demisii.

Şi pentru că nu erau suficiente probleme, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că demarează controale la toate partidele politice şi că vor fi verificate veniturile şi cheltuielile formaţiunilor politice din anul fiscal 2021. Controlul are loc în contextul în care europarlamentarii fostului PLUS au plecat din USR, aflându-se astfel că Biroul Naţional al partidului a impus membrilor de partid cu funcţii de parlamentari şi europarlamentari o cotizaţie fixă de 1.000 de lei pe lună, respectiv 3.000 de lei. În condiţiile în care cotizaţia trebuie să fie voluntară şi fără legătură cu veniturile de la stat, AEP va stabili dacă există o problemă privind condiţionarea membrilor.

Prima plecare din USR. La PNL, nu la Cioloş

Deputata USR Oana Marciana Ozmen a anunţat că demisionează din USR şi se alătură grupului parlamentar PNL. „Din păcate, nu pot rămâne într-o construcţie politică fără o strategie şi o viziune de viitor, care se confruntă cu o criză generată de lipsa unui dialog constructiv între conducerea partidului şi membrii săi. (...) Consider că locul meu este acum în PNL, un partid în care mă regăsesc, care împărtăşeşte adevăratele principii liberale, de dreapta”, a transmis public Ozmen. Plecarea acesteia e o surpriză, nefiind pe lista persoanelor cu un pas în afara partidului, în contextul scandalului din USR. De altfel, zilele viitoare ar urma să mai aibă loc plecări din rândul aleşilor USR din Parlament, fiind aşteptată demisia a cel puţin cinci deputaţi şi senatori.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!