Ursula von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea Comisiei Europene

Parlamentul European a ales-o marţi în funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen , care îşi va începe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019. Din 733 de voturi exprimate, un singur vot a fost invalidat. 383 de eurodeputaţi au votat pentru, 327 împotrivă, iar 22 s-au abţinut, informează legislativul european pe site-ul său.

În momentul de faţă, Parlamentul numără 747 de deputaţi în urma notificărilor oficiale venite din partea autorităţilor statelor membre, prin urmare pragul necesar a fost de 374 de voturi (mai mult de 50% din membri). Alegerea a avut loc prin vot secret pe hârtie.

"În numele Parlamentului, doresc să vă felicit pentru alegerea în funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene. O foarte importantă etapă pentru instituţiile europene începe acum; trebuie să pregătim audierile pentru comisarii desemnaţi, care sunt tratate foarte serios de către membrii Parlamentului European. Ne aşteptăm ca subiectele pe care le-aţi abordat astăzi în plen să fie examinate amănunţit şi detaliat de către viitorul colegiu, care se va prezenta la audieri în faţa comisiilor competente. Următorii ani vor fi foarte importanţi pentru viitorul Uniunii Europene şi nu vom putea face faţă cu succes provocărilor decât printr-o cooperare strânsă şi completă între instituţii", a declarat preşedintele PE, David Sassoli.

Paşii următori

Preşedintele desemnat al Comisiei va trimite acum scrisori oficiale către şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, cu invitaţia de a-şi propune candidaţii pentru posturile de comisar. Audierile candidaţilor vor avea loc în comisiile de specialitate ale Parlamentului, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie. Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului în plenul Parlamentului European, cel mai probabil în sesiunea din 21-24 octombrie.

Prima femeie care va conduce Executivul UE

Ursula von der Leyen, un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel şi ministru de lung durată în cadrul Uniunii sale Creştin-Democrate de centru-dreapta (CDU), va fi prima femeie care va conduce executivul Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar pentru următorii cinci ani şi îi va aduce în subordine 32.000 de oameni, scrie agenţia dpa.

"Reprezentăm jumătate din populaţia noastră. Vrem partea noastră echitabilă'', a declarat von der Leyen marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, promiţând promovarea egalităţii de gen.

Acasă, mulţi au fost uimiţi de revenirea politică a unuia dintre miniştrii cel mai puţin populari.

Von der Leyen, care a condus Ministerul Apărării din 2013, s-a aflat sub presiune din cauza mai multor scandaluri răsunătoare, mai concret legate de îmbătrânirea echipamentelor de apărare şi dezvăluiri şocante cu privire la prezenţa unor extremişti de dreapta în armată. O anchetă privind recurgerea la consilieri externi costisitori pentru a ajuta să modernizeze Bundeswehr (armata) după ani de subfinanţare este încă în curs de desfăşurare.

Social-democraţii de centru-stânga (SPD), parteneri de coaliţie ai lui Merkel, au criticat vehement nominalizarea ei surprinzătoare, la începutul acestei luni.

"Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Se pare că acest lucru este de ajuns pentru a deveni şeful Comisiei'', Europene, a scris la acel moment pe Twitter Martin Schulz (SPD), fost preşedinte al Parlamentului European.

În afara Germaniei însă, von der Leyen - mamă a şapte copii, care vorbeşte fluent engleză şi franceză - se bucură de o reputaţie diferită. De profesie medic, ea este respectată în rândul partenerilor NATO pentru intenţiile de a intensifica cooperarea militară în cadrul UE.

Înainte a fost ministru al afacerilor sociale în landul Saxonia Inferioară din 2003, înainte de a avansa la nivel federal în 2005, deţinând funcţiile de ministru al familiei, apoi al muncii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost cel care a propus-o pentru înalta funcţie din UE, potrivit diplomaţilor.

În susţinerea candidaturii sale, ea şi-a asumat viziunea unei Europe care este încrezătoare în locul său în lume.

"[Eu eram] europeană înainte să aflu mai târziu că sunt germană", le-a spus von der Leyen marţi eurodeputaţilor. ''De aceea pentru mine acolo înseamnă un singur lucru: a uni şi întări Europa".

Deţinerea funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene semnifică un fel de întoarcere acasă pentru această politiciană de 60 de ani care s-a născut şi a crescut la Bruxelles pe când tatăl său deţinea un post important în tânărul proiect european.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”