Ursula von der Leyen i-ar fi cerut lui Ciolacu o femeie pentru postul de comisar european ca să ofere un portofoliu mai important României

Ursula von der Leyen i-ar fi cerut lui Ciolacu o femeie pentru postul de comisar european ca să ofere un portofoliu mai important României

După întâlnirea de săptămâna trecută , premierul Marcel Ciolacu a discutat și miercuri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre portofoliul pe care România ar urma să-l primească. Șefa Comisiei i-ar fi solicitat să propună și numele unei femei.

Marcel CIolacu și Ursula von der Leyen FOTO Facebook  Marcel Ciolacu

Marcel CIolacu și Ursula von der Leyen FOTO Facebook Marcel Ciolacu

Deși joia trecută, când a mers în vizită la Bruxelles, premierul a declarat că eurodeputatul PSD Victor Negrescu, actual vicepreședinte al Parlamentului European, este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european din partea României, Ciolacu nu a trimis încă oficial propunerea de comisar european, așa cum a promis, potrivit Euronews .

Premierul a discutat, din nou, miercuri, cu Ursula von der Leyen despre portofoliul pe care România ar urma să-l primească - unul „cât mai relevant, ţinând cont că suntem a şasea ţară ca şi mărime din cadrul Uniunii Europene", așa cum spunea joi -, dar negocierile trenează pentru că, potrivit unor surse guvernamentale, șefa Comisiei Europene ar fi dezamăgită că a primit puține propuneri de femei din partea statelor membre.

Ciolacu trebuie să trimită până pe 15 septembrie propunerea de comisar din partea României.

Potrivit Euronews, în acest moment, în echipa Ursulei von der Leyen ar intra șase femei (șapte, cu șefa Comisiei) și nu mai puțin de 13 membri din PPE, gruparea majoritară în Parlamentul European.

Patru comisari - Danemarca, România, Slovacia și Spania - vin din tabăra Social Democraților Europeni, trei - Irlanda, Estonia și Franța, de la Renew, în timp ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a înaintat o propunere din rândul propriei grupări de dreapta.

Ursula von der Leyen ar fi cerut ca până vineri toate guvernele statelor membre să își numească oficial candidații.

„Portofoliul pe extindere e mai mult politic. Următorii ani ţin foarte mult de economie”

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că l-a propus la Bruxelles pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României, în urma unei întâlniri cu Ursula von der Leyen.

Marcel Ciolacu se întâlnește cu Ursula von der Leyen la Bruxelles FOTO Facebook

În ceea ce priveşte comisarul, nu e prima oară când o spun, am mers cu un nume. El este actualul vicepreşedinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Normal că ne-am făcut şi un calendar, eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al prim-ministrului, dar, cum este şi normal, şi deja am şi stabilit cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuţie în următoarele zile. De asemenea, instituţional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuţie şi cu preşedintele României, deoarece acesta este reprezentantul României în Consiliul European", a spus Ciolacu, potrivit Agerpres .

El a menţionat că înainte de vizita de joi de la Bruxelles nu a avut discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe subiectul comisarului european.

„A rămas să avem o discuţie după ce eu am discuţia cu doamna preşedinte (preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - n.r.), lucru normal. Dar am avut şi cu domnul Ciucă, şi înainte de postarea dânsului şi după postarea dânsului am avut discuţia că nu voi înainta un nume până când nu ne vom întâlni şi nu vom avea această discuţie şi în cadrul coaliţiei", a afirmat premierul.

Marcel Ciolacu a spus că îşi doreşte „un portofoliu cât mai relevant, ţinând cont că suntem a şasea ţară ca şi mărime din cadrul Uniunii Europene".

„Sunt mai multe variante. Am vorbit şi de economie, a vorbit şi domnul preşedinte pe extindere, vom vedea. Portofoliul pe extindere e mai mult politic, eu mi-aş dori, şi cred eu că următorii ani ţin foarte mult de economie, sunt despre economie, mi-aş dori ceva în această zonă", a conchis Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire epocală în Sarmizegetusa Regia: templul pictat al dacilor, dezvelit după două milenii

2 Blonda prezentă alături de șeful Telegram în momentul arestării sale în Franța a aprins imaginația internauților

3 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

4 Rușii au adus la Kursk 30.000 de militari și încearcă să creeze un inel în jurul forțelor Ucrainei. Gen. Sîrskîi mai spune că în Donbas situația e foa…

5 O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16