Urmează Taurus?/Surpriza pregătită de americani în noul pachet pentru Ucraina!

Urmează Taurus?/Surpriza pregătită de americani în noul pachet pentru Ucraina!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni noapte că pachetul de ajutor militar care urmează să primească aprobarea finală în SUA include rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază mai lungă de acțiune, pe care Kievul le-a cerut de mult timp, scriu Reuters, BBC și presa de ucraineană.

Lansarea unor rachete ATACMS, în timpul unor manevre militareFoto: Handout / AFP / Profimedia

„În acordul privind ATACMS pentru Ucraina, toate detaliile sunt la locul lor”, a spus președintele ucrainean. „Mulțumesc, domnule președinte, mulțumesc Congresului, mulțumesc Americii”, a continuat liderul de la Kiev, confirmând astfel că Ucraina va primi o armă foarte importantă.

Președintele Comisiei de informații a Senatului SUA, Mark Warner, declarase deja duminică, la CBS, că ATACMS se numără printre sistemele militare care ar trebui să fie în drum spre Ucraina în această săptămână.

„Vestea minunată este că acest lucru se întâmplă în sfârșit. Ar fi trebuit să se întâmple cu șase luni în urmă, dar dacă nu atunci, măcar săptămâna aceasta”, a spus el.

ATACMS sunt rachete ghidate cu rază lungă de acțiune. Casa Albă a confirmat în octombrie anul trecut că a furnizat Kievului un tip de ATACMS capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 165 de kilometri.

Kievul le-a folosit pentru prima dată chiar în octombrie, lansând o variantă cluster a rachetelor, pentru a lovi două baze rusești din teritoriile ucrainene controlate de Moscova, unde a avariat mai multe elicoptere.

La momentul respectiv, Vladimir Putin a spus că livrarea rachetelor către Kiev este „o altă greșeală” a Statelor Unite. Rachetele, a spus el, „nu vor face un bine Ucrainei”. „Pur și simplu le va prelungi agonia”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Ce ar putea viza noua versiune a rachetelor

Versiunea mai nouă a ATACMS poate dubla raza de acțiune a rachetelor până la 300 km, scrie BBC .

Asta va duce loviturile mai adânc în teritoriile ocupate, inclusiv în Crimeea anexată, pe care Rusia o folosește drept bază navală și aeriană majoră, protejată de sisteme antiaeriene și nu numai.

Rachetele ATACMS pot fi folosite pentru a lovi cele mai puternice sisteme antiaeriene rusești - S-300 și S-400. Avioanele, elicopterele, rachetele și bateriile de artilerie vor intra, de asemenea, sub focul ATACMS.

Kyiv Post scria anul trecut că ATACMS ar permite de asemenea forțelor ucrainene să țintească toate pozițiile din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv aerodromuri, rute de aprovizionare, depozite militare și alte obiective.

Țintele ar include podul Kerci, lung de 19 kilometri, care are nu numai o valoare strategică, fiind singura rută de aprovizionare directă a peninsulei dinspre Rusia continentală, ci și o valoare simbolică, fiind unul dintre proiectele de suflet ale lui Putin.

Anul trecut, într-un articol pentru revista Foreign Affairs, generalul Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale NATO în Europa, sugera la rândul său că Ucraina ar putea distruge podul din Crimeea dacă va primi suficiente rachete ATACMS și Taurus.

Urmează Taurus?

Armele cu rază lungă de acțiune au fost în mod constant o solicitare a Ucrainei. Dincolo de SUA, Franța și Marea Britanie au venit până acum în întâmpinarea acestei dorințe.

Rachetele britanice Storm Shadow și echivalentele lor franceze, SCALP, au o rază de acțiune de până la 250 de kilometri. Este neclar câte astfel de rachete au fost livrate Kievului, dar este cert că ucrainenii le-au folosit deja pentru a lovi ținte din spatele liniei frontului.

Pentru Kiev, una dintre cele mai râvnite arme cu rază lungă de acțiune rămâne Taurus, o rachetă de producție germană-suedeză, care poate lovi ținte aflate până la 500 de kilometri distanță.

Cancelarul Olaf Scholz este deocamdată cel care s-a opus în mod explicit livrării acestor rachete, șeful guvernului de la Berlin temându-se că decizia ar atrage Germania în război.

Fostul ambasador al Ucrainei la Washington, Oleksandr Moțik, a speculat însă că deciazia SUA de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune ar putea convinge Berlinul să urmeze acest exemplu.

„Dacă vom primi de la americani rachete ATACMS, cu o rază de acțiune de 300 km, acesta va fi un argument important pentru cancelarul german Olaf Scholz. Europa a amânat adesea transferul anumitor tipuri de armament până când Statele Unite au furnizat arme similare. Cred că acest lucru va încuraja, fără îndoială, Germania să furnizeze rachete TAURUS, potențial mai multe rachete Storm Shadow și alte tipuri de armament cu rază lungă de acțiune”, a spus el pentru Hromadske Radio .


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…