Următoarea lovitură de stat a lui Putin

Următoarea lovitură de stat a lui Putin

Alegerile din trei state din estul Germaniei vor duce probabil la victoria unor partide prietenoase cu Rusia, reprezentând un nou punct de sprijin pentru Kremlin.

Vladimir Putin ar putea fi supărat de incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk în această lună, dar în acest weekend probabil că va sărbători victoriile din Germania, comentează Politico .

Partidele prietenoase cu Rusia din trei state din estul Germaniei – Brandenburg, Saxonia și Turingia – sunt pregătite să obțină câștiguri substanțiale la alegerile regionale din septembrie, dintre care două sunt programate duminică.

Alternativa pro-rusă pentru Germania (AfD) are șanse mari să termine pe primul loc în toate cele trei state.

Dacă sondajele sunt confirmate la urne, rezultatele vor stârni o anxietate profundă în Germania. O victorie a extremiștilor ar arăta că eforturile Germaniei de a repara diviziunea Est-Vest a țării au eșuat și ar zgudui coaliția tripartită a Berlinului.

Ar marca, de asemenea, o victorie personală pentru Putin: liderul rus a activat ca spion KGB în anii 1980 la Dresda, o experiență care l-a lăsat cu o fascinație de durată pentru Germania. Un biograf l-a numit chiar „germanul de la Kremlin”.

În total, partidele prietenoase cu Moscova se așteaptă să obțină cel puțin 50% din voturi în toate regiunile, potrivit ultimelor sondaje. În Turingia, se estimează că partidele vor ajunge până la 65%, AfD ieșind pe primul loc cu aproximativ 30 la sută.

Deși nu toate partidele sunt la fel de pro-ruse ca AfD, ele împărtășesc două narațiuni promovate de extrema dreaptă: că NATO este de vină pentru războiul din Ucraina și că o soluție pașnică ar fi fost posibilă dacă Occidentul ar fi fost serios în privința diplomației.

Pentru principalele partide de guvernare ale Germaniei la nivel național, Social-Democrații (SPD), Verzii și Liberi Democrați (FDP), sondajele arată un rezultat cumulat de aproximativ 12% în Saxonia și Turingia și 27 de procente în Brandenburg.

Chiar dacă este inclusă și cea mai mare forță centristă a Germaniei, conservatorii Creștin Democrați (CDU), sondajele arată că, în total, partidele nu vor obține mai mult de 50%.

Declin extraordinar

Acesta este un declin extraordinar pentru partidele moderate, care au modelat viața politică a Germaniei de Est de la reunificare.

La începutul anilor 1990, forțele armate ale Germaniei de Vest au colonizat efectiv Estul, trimițându-și propriii veterani politici pentru a conduce Saxonia și alte state. Chiar și astăzi, peste 40 la sută din clasa politică de top din statele din estul Germaniei provine din Vest.

Creșterea rapidă a AfD și a altor partide populiste din Est sugerează că această abordare a fost contracarată. Atât Verzii, cât și FDP, cel mai mic dintre cele trei partide din coaliția națională a Germaniei, se confruntă cu riscul de a fi excluși din Parlament, potrivit unui sondaj recent.

„Partidele democratice – SPD, CDU și chiar Verzii – nu au reușit niciodată să prindă rădăcini în Est în același mod în care au făcut-o în Vest, iar asta face, desigur, mult mai ușor să se introducă un partid precum AfD, pentru a profita de un electorat mai volatil”, a spus Johannes Kieß, sociolog la Universitatea din Leipzig.

În luna mai, liderul CDU, Friedrich Merz, a spus că țintește primul loc în toate cele trei state, doar că acest lucru pare foarte puțin probabil. Chiar și în Saxonia, unde CDU pare să aibă mulți susținători, AfD este în frunte în unele sondaje recente.

Deși partidul lui Merz rămâne competitiv acolo, s-ar putea să fi reușit acest lucru doar pentru că premierul landului Saxonia, conservatorul Michael Kretschmer, se opune ajutorului militar pentru Ucraina.

De asemenea, Kretschmer a efectuat o vizită la Moscova în 2021, invitându-l pe Putin să viziteze Dresda. „Ar fi o mare onoare, excelență, să vă primesc în Saxonia”, i-a spus Kretschmer lui Putin la acea vreme.

Decenii de propagandă anti-occidentală

Faptul că chiar și un conservator german de vârf din Est a fost dispus să se încline în fața lui Putin subliniază modul în care narațiunile rusești au prins în regiune.

Chiar dacă majoritatea germanilor din Est nu își fac iluzii despre Putin, populația nu a depășit încă zeci de ani de propagandă anti-occidentală. Pentru mulți, Moscova nu este mai rea decât Washingtonul, pe care politicienii populiști îl acuză că lucrează din culise pentru a-și urmări propriile obiective în Ucraina.

„SUA sunt o superputere în declin care luptă pentru a-și păstra hegemonia globală”, a declarat luna trecută Sahra Wagenknecht, lidera Alianței Sahra Wagenknecht (BSW).

BSW este o formațiune creată în urmă cu mai puțin de un an, condusă de o fostă comunistă cu retorică populistă.

Cea mai mare amenințare rămâne, totuși, AfD, care ar declanșa un cutremur politic care ar răsuna cu mult dincolo de granițele Germaniei dacă partidul va câștiga în toate cele trei state.

Legăturile AfD cu Moscova sunt bine documentate. Înainte de alegerile europene din iunie, autoritățile germane au dezvăluit o operațiune de influență rusă care a implicat unul dintre candidații principali ai AfD. Chiar și așa, partidul a terminat pe locul al doilea cu 16 la sută și a avut rezultate deosebit de bune în Est.

De altfel, multe personalități de rang înalt din AfD nu își ascund afinitatea pentru regimul autoritar al lui Putin.

Björn Höcke, liderul AfD din Turingia, a spus că, dacă va deveni vreodată cancelar german, prima sa călătorie ar fi la Moscova.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...