Uriaș scandal de spionaj bancar în Italia. Conturile și cardurile premierului și ale altor VIP-uri, spionate de un bancher
Continuă să apară nume noi de politicieni, antreprenori, sportivi și alte persoane publice ale căror conturi curente și carduri de credit au fost spionate de un fost angajat al băncii Intesa Sanpaolo de la sediul din Bisceglie, în provincia Bari, scrie tg24.sky.it . Procuratura a deschis o anchetă pentru acces ilegal la sisteme informatice și încercare de procurare de informații referitoare la securitatea statului.
Printre politicieni se remarcă numele premierului Giorgia Meloni, președintelui Senatului Ignazio La Russa, miniștrilor Matteo Salvini, Daniela Santanchè și Guido Crosetto. De asemenea, sunt vizați foști premieri precum Matteo Renzi, Mario Draghi, Massimo D’Alema și Silvio Berlusconi (și copiii). Nu lipsesc nici sportivi precum Francesco Totti, Diego Armando Maradona și clubul de fotbal Juventus Torino, cântăreții Al Bano, Antonello Venditti, Zucchero și prezentatorul de televiziune Paolo Bonolis.
Bărbatul de 52 de ani a verificat și conturile colegilor, concetățenilor, prietenilor, rudelor și cunoscuților. Un total de 6.600 de accesări neautorizate.
E vorba de 34 de politicieni ale căror conturi bancare ar fi fost spionate de fostul angajat al băncii Intesa Sanpaolo, acum cercetat de Procuratura din Bari.
Surse de încredere și familiarizate cu cazul au raportat că, într-un număr mare de cazuri, accesările au avut loc o singură dată.
Potrivit celor reieșite din investigații, timpul de acces și consultare a conturilor din partea angajatului în vârstă de 52 de ani a fost de doar câteva secunde/minute. În plus, niciun fișier nu ar fi fost descărcat. De când sistemul de control al băncii a identificat anomaliile, adică în octombrie 2023, nu au mai fost efectuate accesări la conturile persoanelor publice.
Oră după oră, apar noi nume ale VIP-urilor spionate. Să începem cu cel mai important, cel al Giorgiei Meloni. Premierul și sora sa, Arianna Meloni, erau în „vizorul” funcționarului bancar. Chiar sâmbătă, premierul Meloni a vorbit despre caz la Tg5: „Sunt cea mai investigată persoană din Italia. În toată drama, există o veste bună: viața mea a fost, de fapt, pusă sub un scanner și nu s-a găsit nimic. Și poate că acesta este și motivul pentru care sunt atât de spionată”. Și a adăugat: „Eu mi-am dat o explicație, apoi clar sper că justiția va da o explicație la un moment dat. Probabil că în această națiune există grupuri de presiune care nu acceptă să aibă la guvernare pe cineva care nu acceptă presiuni, care nu poate fi șantaja. Astfel, poate că vor încerca să-l scoată din cale cu alte instrumente. Meloni a făcut, apoi, o comparație: „Hoții care intră în case, fură bijuterii și le vând. Cred că același lucru se întâmplă și cu piața informației. Cred că sunt funcționari, angajați publici și privați, care iau informații și le vând ilegal pe piață. Cui? Acesta este răspunsul pe care îl așteptăm”.
Au fost spionați și alți politicieni majoritari și din opoziție. Implicați, în primul rând, foștii premieri Mario Draghi, Massimo D’Alema, Enrico Letta, Matteo Renzi și Giuliano Amato, alături de ministrul Apărării Guido Crosetto, deja victimă de spionaj în dosarele aflate în centrul anchetei de la Perugia asupra agentului Pasquale Striano de la Garda Financiară.
„Spionarea conturilor bancare, a cardurilor de credit, a tranzacțiilor bancare, înseamnă a ști totul despre o persoană și familia sa. Tot ceea ce face, toate obiceiurile”, a spus ministrul Apărării. „Înseamnă să știi în ce restaurant sau pizzerie l-ai putea găsi sau unde va merge în vacanță. Înseamnă să știi școala copiilor, unde se coafează soția, unde familia face cumpărăturile. Înseamnă să cunoști sfera intimă și privată a fiecăruia. Foarte grav pentru oricine. Și ar trebui să condamnăm cu toții acest lucru și să fim șocați”, a adăugat Crosetto. De asemenea, soția ministrului, Graziana Saponaro, a fost și ea spionată.
Acum apar alte nume în domeniul politicii. Printre alții, ies în evidență – conform celor relatate duminică de „Corriere della Sera” – președintele Senatului Ignazio La Russa, ministrul Transporturilor Matteo Salvini, comisarul UE Raffaele Fitto și ministrul Turismului Daniela Santanchè. Nu numai atât: ar mai fi fostul ministru Luigi Di Maio și doi președinți regionali, Luca Zaia (Veneto) și Michele Emiliano (Puglia). Au fost spionate nume ilustre de pe teritoriul regiunii Puglia, precum Nichi Vendola și Antonio Decaro, fost primar al orașului Bari și acum europarlamentar.
Dintre personalitățile publice (și nepublice) cărora le-a acordat atenție fostul angajat Intesa Sanpaolo se remarcă și Berlusconi. După cum explică „Corriere della Sera”, cu privire la Silvio Berlusconi, fost prim-ministru și fondatorul Forza Italia, au existat trei intruziuni în conturile curente și cardurile de credit în iulie 2022, una în ziua în care a murit (12 iunie 2023) și încă două între jumătatea lunii iunie și septembrie.
Potrivit ziarului, doi dintre copiii fostului premier, Marina și Piersilvio, au fost și ei spionați. Dar cel mai spionat personaj legat de familia Berlusconi este Marta Fascina, deputat Forza Italia și ultima parteneră de viață a lui Silvio Berlusconi. Cu privire la numele său există 16 întrebări privind tranzacțiile de conturi curente și carduri de credit între mai 2022 și jumătatea anului 2023. O altă familie foarte importantă, Elkann, ar fi fost în vizorul „spionului”.
După cum am menționat, bărbatul de 52 de ani a dorit să se uite și în conturile bancare ale personalităților din lumea sportului și divertismentului. Să începem cu primii: fostul căpitan al echipei AS Roma, Francesco Totti, campioana la volei Paola Egonu, foștii fotbaliști și acum comentatori sportivi Aldo Serena, Marco Tardelli și Fulvio Collovati, până la neuitatul Diego Armando Maradona, ale cărui conturi au fost „inspectate” pe 15 martie 2023, la exact doi ani și jumătate de la moartea sa. Clubul de fotbal Juventus Torino a fost, de asemenea, spionat.
În concluzie, iată cinci dintre numele care au ieșit la iveală până acum în privința personalităților din lumea divertismentului, aflați în atenția angajatului bancar: prezentatorul de televiziune Paolo Bonolis, cântăreții Al Bano, Zucchero și Antonello Venditti. Și mai este și dansatorul Roberto Bolle. S-a terminat aici? Nu. După cum explică „Corriere della Sera”, fostul angajat al Intesa Sanpaolo a căutat conturile unor persoane necunoscute, precum colegi, prieteni, cunoştinţe, rude şi concetăţeni din Bitonto. Printre alții, medicul și profesorul universitar Antonio Moschetta, a cărui plângere a dus la demararea anchetei. Fratele agentului bancar este șeful carabinierilor din Modugno, provincia Bari.
Material realizat cu sprijinul Rador Radio România