Urdăreanu, DEZVĂLUIRE EXPLOZIVĂ! Banii dați lui Orban erau pentru Oancea și Gușă!
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a declarat, marți, în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, că Ludovic Orban i-a cerut 50.000 de euro pentru managerii a două posturi de televiziune, punctând că cea mai mare parte a banilor ar fi fost solicitați "în nume privat" de Sorin Oancea (B1 tv) și Cozmin Gușă (Realitatea tv).
"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban urmând ca ulterior în aceeași zi sa ne vedem la domiciliul meu. (...) La un moment dat, spre sfârșitul discuției, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înțeles foarte exact ce dorește, nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să-mi precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înțeles la acel moment că acel sprijin i-ar fi de trebuință în relația cu media. (...) A doua întâlnire a avut loc după mai multe SMS-uri. (...) Spre finalul discuției am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-au solicitat 50 de mii de euro ca fiind necesari pentru a fi dați la managerii a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulți ar fi fost solicitați de cei doi manageri de televiziuni în nume privat. Sorin Oancea de la B1 și Cozmin Gușă de la Realitatea TV", a explicat Urdăreanu.
El a susținut că l-a înregistrat pe Orban cu un reportofon pe care îl avea asupra sa, luându-și în acest mod măsuri de precauție, în condițiile în care era trimis în judecată sub control judiciar într-un alt dosar.
"A doua întâlnire a avut loc, după mai mullte SMS-uri, la sfârşitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam în curs, m-a pus la curent cu situaţia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discuţiei, am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulţi ar fi fost solicitaţi de cei doi manageri de televiziuni, în nume privat: Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV", a spus omul de afaceri în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urdăreanu a susţinut că i-a spus lui Orban că are probleme în accesarea unor sume cash, aflându-se sub control judiciar.
"(Ludovic Orban, n.r.) a mai menţionat că relaţia cea mai corectă o are cu Digi 24 şi că, referitor la Antena 3, nu ar dori foarte mult să aibă o expunere pe acest post, ţinând cont că electoratul dânsului nu urmărea acest post TV. Suma mi-a fost solicitată cash deoarece şi lui i-a fost solicitată aşa. Am spus că mă gândesc, i-am spus că sunt probleme cu banii lichizi. Am menţionat că e o problemă pentru mine să accesez aceste sume cash, mai ales că eram sub control judiciar. I-am lăsat de înţeles că voi încerca să plătesc în tranşe", a adăugat omul de afaceri.
Tiberiu Urdăreanu a mai susţinut că i-a fost greu să îl refuze pe Orban, gândindu-se că ar putea câştiga alegerile şi, din poziţia de primar, i-ar putea afecta afacerea.
"E greu în principiu să refuzi asemenea solicitări când ştii că există posibilitatea ca persoana respectivă să ajungă într-o poziţie care îţi poate afecta ulterior afacerea. M-am gândit că Orban ar fi putut să câştige alegerile şi să câştige funcţia de primar. La urmărirea penală am declarat că am avut în vedere funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL a lui Orban, dar ambele ipoteze sunt adevărate. Orban nu m-a ajutat în niciun proiect derulat în calitatea lui de prim-vicepreşedinte al PNL. Nu s-a remis nicio tranşă din banii ceruţi", şi-a încheiat omul de afaceri declaraţia în faţa instanţei.
Întrebat, la ieșirea de la ÎCCJ, cu privire la declarațiile lui Urdăreanu privind banii care ar fi urmat să ajungă la Gușă și la Oancea, Ludovic Orban a arătat că în acest caz este vorba despre o interpretare, adăugând că în rechizitoriu apare o transcriere greșită a discuției înregistrate.
"Este o interpretare și nu o realitate. Nu o interpretare a mea, este o interpretare a procurorului, a domnului Urdăreanu. Nu are rost să intrăm în detalii. (...) Există înregistrările din care se poate trage concluzia. (...) Am avut discuții cu reprezentanții mass-mediei, cu conducătorii diferitelor televiziuni, site-uri de informații, publicații. Toate au fost în baza cadrului legal. Chiar și din discuțiile care au fost înregistrate de domnul Urdăreanu nu reiese faptul că... Sigur că există o transcriere neconformă cu înregistrarea care apare în rechizitoriu și pe care am sesizat-o în care se transcrie că Cozmin, Sorin "mi-au cerut". Nu-i așa. Eu am spus "o tranșez cu Cozmin, cu Sorin și cu alții". Era vorba de faptul că televiziunile, prăvăliile, cum m-am exprimat eu, sunt într-o situație dificilă și că folosesc ocazia de campanii pentru a mai obține bani. Mă refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea greșită a înregistrării este foarte importantă", a afirmat Ludovic Orban.
Liberalul este acuzat de DNA că, la data de 1 martie, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016.
"La 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, așadar nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una — două săptămâni", susțin procurorii.
Potrivit DNA, omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Ludovic Orban o deținea în cadrul PNL și a potențialului de intervenție a acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de Urdăreanu.