UPDATE/ȘOC în tenisul mondial: Maria Șarapova a IEȘIT POZITIV la un TEST ANTIDOPING! VIDEO
UPDATE/Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu începând cu 12 martie, până la rezolvarea cazului său, a anunţat Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), după ce jucătoarea a anunțat luni seara că a fost depistată pozitiv.
„În urma declaraţiei Mariei Şarapova, Programul antidoping în tenis (TAPD) poate confirma următoarele: la 26 ianuarie 2016, Maria Şarapova a fost testată antidoping după un meci la Australian Open; Proba a fost analizată de laboratorul acreditat WADA, fiind pozitivă cu melodonium, substanţă interzisă de codul WADA şi de TAPD; În conformitate cu articolul 8.1.1 din TAPD, Şarapova a fost acuzată de încălcarea regulamentului antidoping la 2 martie; Maria Şarapova a acceptat faptul că a fost depistată cu meldoniu; Având în vedere că aceasta nu este o substanţă acceptată de WADA (deci nici de TADP), Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu începând cu 12 martie, până la rezolvarea acestui caz”, a anunţat federaţia internaţională, potrivit news.ro.
Jucatoarea rusa de tenis, Maria Sharapova, a anuntat luni, in Los Angesles, ca fost depistata pozitiv la testul antidoping efectuat dupa Australian Open, in luna ianuarie, anunta AFP si Reuters.
”Vă mulțumesc că ați venit, am organizat această conferință pentru că am primit primit o scrisoare de la ITF (Federația Internațională de tenis) și mi s-a spus că am picat testul antidoping la Australian Open. Am primit un medicament de la doctor, care timp de 10 ani nu a fost interzis. Eu nu știam asta și am luat medicamentul din cauza problemelor medicale pe care le aveam. Medicamentul îl iau din 2006 și se numește Mildronate, dar am aflat că are o substanță numită Meldonium care este interzisă de la 1 ianuarie 2016.
Îmi asum această greșeală și știu că vor urma consecințe. Nu vreau să îmi termin cariera așa și sper să mai primesc o șansă. Este corpul meu și este doar vina mea. Mi-am dezamăgit fanii, dar nu mă retrag.”, a spus Şarapova.
Pentru Șarapova va urma un proces cu ITF, dar și o suspendare pe 2 ani, cel mai probabil.
De-a lungul timpului, Maria Șarapova şi-a creat, graţie performanţelor, dar şi a frumuseţii şi carismei, imaginea unei jucătoare care a influenţat extrem de mult istoria sportului alb. Ea a apărut în prim plan la doar 17 ani, câştigând Wimbledon 2004, pentru ca apoi să îşi treacă numele pe fiecare dintre trofeele de Grand Slam (Australian Open 2008), Roland Garros (2012 şi 2014) şi US Open (2006). Ea are în palmares şi Turneul Campioanelor, adjudecat în 2004.
Ce este Meldonium
Actiune farmacologica
Mijloace, imbunatati metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Suprima gamma butirobetaingidroksinazu, inhiba sinteza de carnitina si transportul cu lant lung Acizii grasi prin membranele celulare, previne acumularea in celulele activat forme acizi grasi neoxidati - derivati acilcarnitinei si atsilkoenzima A.
Ischemia restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule, pentru a preveni incalcari ale ATP de transport; activeaza simultan glicoliza, care purcede fara consum suplimentar de oxigen. Ca urmare a reducerii concentratiei de carnitina este sintetizat greu gammabutirobetaina, proprietati vasodilatatoare. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.
In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, Promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica. Eficienta cu vascular si distrofice patologie a fundului de ochi. Ea are un efect tonic asupra sistemului nervos central, elimina tulburari functionale ale sistemului nervos la pacientii cu alcoolism cronic in timpul sindrom de abstinenta.
Cand a fost interzis
A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.
Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ian 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.
De ce a fost interzis?
Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta precum si o capacitate de recuperare mai mare.