UPDATE/DNA cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări în legătură cu afirmațiile fostului ofițer SRI Daniel Dragomir
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări cu privire la situația constatată în legătură cu afirmațiile făcute pe 11 septembrie, la un post de televiziune, de Dragomir Daniel, fost ofițer SRI, trimis în judecată pentru fapte de corupție și asimilate corupției.
"Astfel, numitul Daniel Dragomir a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile Direcției Naționale Anticorupție nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori în baza dispozițiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor", se precizează într-un comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES.
Conform sursei citate, moderatorul emisiunii a întrebat dacă unele rechizitorii erau întocmite de ofițerii SRI și doar erau semnate de procurori, iar Daniel Dragomir a confirmat: "Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau la instanță în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obținerea condamnării individului".
În comunicatul DNA sunt reproduse și alte afirmații făcute de fostul ofițer SRI în cadrul aceleiași emisiuni:
"Daniel Dragomir: În momentul în care vorbim de ofițeri acoperiți între judecători și procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituției care duce la situații despre care vorbeați mai devreme.
(...)
Moderator: În contextul ăsta, domnule general, (...) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanță și ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcția asta?
Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilități, cum spuneați, o aveți în fața dumneavoastră, sunt eu".
DNA mai precizează că sesizarea Inspecției Judiciare are în vedere că "afirmațiile sunt calomnioase și denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel București, au potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților".
Conform comunicatului, afirmațiile lui Daniel Dragomir au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, creând, totodată, dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților și acreditând ideea că activitatea procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de articolul 2 din Codul de procedură penală, care prevede că procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege.
AGERPRES