UPDATE/Cine sunt judecătorii care vor da verdictul în dosarul lui Dragnea. Amănunte INCENDIARE
Cine sunt judecătorii care vor da verdictul în dosarul lui Dragnea. Președinte este judecătorul Ștefan Pistol. Din complet mai fac parte judecătorii Constatin Epure și Geanina Arghir, dezvăluie G4Media.ro .
UPDATE/Decizia în dosarul lui Liviu Dragnea, amânată pentru 8 iunie. O zi mai târziu are loc mitingul PSD...
Judecătorii Înaltei Curți au amânat pentru 8 iunie decizia în dosarul lui Liviu Dragnea. Judecătorii au luat decizia de a amâna decizia pe motiv că „că au fost depuse concluzii scrise” de către părțile din dosar. Decizia va fi anunțată vineri, 8 iunie, cu o zi înaintea marelui miting anunțat de PSD în București.
Judecătorii Înaltei Curți au amânat pentru 8 iunie decizia în dosarul lui Liviu Dragnea. Judecătorii au luat decizia de a amâna decizia pe motiv că „că au fost depuse concluzii scrise” de către părțile din dosar.
Același complet l-a achitat pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în procesul de mărturie mincioasă privind retrocedarea fermei Băneasa. Judecătorul Pistol a făcut parte din completul care l-a achitat pe Gigi Becali în două dosare. Ulterior, la completul de 5 judecători prezidat de fosta șefă a ICCJ, LIvia Doina Stanciu, Becali a fost condamnat.
Pistol este magistratul care a făcut opinie separată în procesul liderului PNL, Ludovic Orban, în sensul condamnării acestuia la 1 an de închisoare cu suspendare.
Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată astăzi să dea verdictul în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman în care sunt judecați liderul PSD Liviu Dragnea și fosta lui soție, Bombonica Prodana.
Acuzațiile DNA se referă la faptul că fostul președinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, ar fi instigat funcționarii de la Protecția Copilului Teleorman, printre care și – la acea vreme – soția sa, Bombonica, să angajeze fictiv două secretare de la PSD. Cele două, Anisia Stoica și Adriana Botorogeanu, ar fi lucrat în realitate pentru PSD Teleorman, dar ar fi încasat salariile de la Protecția Copilului Teleorman, deși nu se duceau la serviciu. Adică, luau bani de la stat, deși lucrau pentru partid, o entitate privată. În total, ar fi primit, între 2006 și 2013, aproape 108.000 de lei.
Dacă în cazul lui Liviu Dragnea, acuzarea DNA a solicitat 7 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, în cazul fostei sale soții, procurorul a solicitat încetarea procesului penal pe motiv că Bombonica Prodana și-a achitat partea de prejudiciu. Avocatul ei, Adrian Toni Neacșu, susține însă că acest lucru nu echivalează cu o recunoaștere a faptei și a solicitat achitarea clientei sale.
Apărarea liderului PSD, reprezentată de avocatul Marian Nazat, a solicitat, de asemenea, achitarea, susținând că nu sunt probe care să susțină teza DNA privind instigarea lui Dragnea pentru angajări fictive la Protecția Copilului Teleorman. Apărătorul a susținut și că Dragnea nu era abilitat să controleze Protecția Copilului, ci secretarul judeţului ar fi fost responsabil de această instituție.
Mărturiile în defavoarea lui Liviu Dragnea. Chiar și avocatul liderului PSD, Marian Nazat, a acceptat în fața Instanței supreme, la ultimul termen de judecată din data de 15 mai, că există o probă directă care îl leagă pe Liviu Dragnea de angajările fictive: mărturia fostei directoare de la Protecția Copilului Teleorman, Floarea Alesu. Apărarea combate însă declarația fostei directoare spunând că aceasta se contrazice și că este cuvântul ei împotriva cuvântului liderului PSD.
Iată un fragment relevant din confruntarea dintre Liviu Dragnea și Floarea Alesu de la termenul din 21 martie, după cum a fost relatat de ziare.com și digi24.ro.
”Înalta Curte: A intervenit direct sau indirect la dumneavoastră în calitate de director executiv la DGASPC Teleorman (Protecția Copilului – n.r.)inculpatul Liviu Dragnea în vederea menținerii în funcții a Adrianei Botorgeanu și a Anisiei Stoica?
Floarea Alesu: Nu a intervenit direct să le angajeze la DGASPC, erau deja angajate când am preluat funcţia, dar când i-am spus că ele nu vin la serviciu, mi-a spus să le mai ţin până se rezolvă problema. În 2008 a avut loc discuţia. Nu era nimeni de faţă. (…) Am mai avut şi alte discuţii, în 2009 – 2010, majoritatea pe holul de lângă sala de şedinţă. În ultimul răspuns pe care mi l-a dat, mi-a spus ca să-i pun pe alţii la muncă pentru că sunt destui şi stau degeaba. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întâlniri.
Liviu Dragnea: Nu am avut discuţii de genul celor indicate de Floarea Alesu. În legătură cu holul de la ieşirea din sala de şedinţă a Consiliului Judeţean Teleorman, imediat după şedinţe acolo era o aglomeraţie infernală. Nu exista un loc după şedinţă unde două persoane puteau vorbi fără să le audă nimeni”, a fost confruntarea dintre cei doi, potrivit Digi24.ro.
”Înalta Curte: A intervenit direct sau indirect la dumneavoastră în calitate de director executiv la DGASPC Teleorman inculpatul Liviu Dragnea în vederea menținerii în funcții a Adrianei Botorgeanu și a Anisiei Stoica?
Floarea Alesu: Liviu Dragnea direct și personal mi-a cerut într-o discuție să le mențin pe funcțiile respective în cadrul DGASPC Teleorman pe cele două persoane, până când le va rezolva problema. Am făcut acest lucru, când i-am adus la cunoștință inculpatului situația celor două, se întâmpla în 2008, când la rândul meu am fost informată de șefa Personalului.
De față la această discuție, între mine și Liviu Dragnea, nu a mai fost prezentă nicio persoană. Această discuție a avut loc în cabinetul de președinte al CJ Teleorman al lui Liviu Dragnea. Începând cu 2009 până în 2010, am mai avut și alte discuții cu Liviu Dragnea, tot în legătură cu situația celor două. De fiecare dată, îmi spunea că se va rezolva, să am răbdare.
Ultimul răspuns pe care mi l-a dat a fost <<să-i pun la muncă pe ceilalți angajați, care erau în număr de 800, că sunt destui și stau degeaba>>. Au fost 3-4 discuții pe holul de la sala de ședință a CJ, imediat ce se termina ședința, înainte de a ține dumnealui conferința de presă. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întalniri și obiectul discuțiilor legat de cele două persoane”, a fost confruntarea dintre Liviu Dragnea și fosta directoare de Protecția Copilului Teleorman, Floarea Alesu, la termenul din 21 martie, potrivit unui live text al ziare.com.
”Remarc o preocupare a doamnei de a face vorbire despre aceste pretinse întâlniri în absența oricărei persoane, astfel încât să nu fie probate”, a spus avocatul Marian Nazat în fața instanței, la ultimul termen din 15 mai.
”Alesu a susținut că aceste discuții cu Dragnea au fost în cadrul discuțiilor pe marginea organigramei. Dragnea a negat o astfel de discuție într-un astfel de context, iar martora Magheru a infirmat o astfel de discuție”, a combătut avocatul Nazat declarația Floarei Alesu, potrivit ziare.com.
Avocatul Floarei Alesu a declarat însă în fața instanței: “Alesu a dat aceste declarații cu sinceritate, așa cum le-a perceput ea. Știm cu toții că cele două nu munceau acolo, trebuie să vedem care este forma de răspundere”, a arătat acesta. Avocatul a cerut achitarea clientei sale pe motiv că faptele fostei directoare de la Protecția Copilului Teleorman ar fi de natură contravențională, nu penală.
Floarea Alesu nu este singura care întăreşte acuzaţiile procurorilor DNA. Şi Anisa Stoica, una dintre cele două femei care ar fi muncit pentru partid şi ar fi fost plătită de stat, a recunoscut.
„Reporteri: Bună ziua, doamna Stoica, aţi spus în sală că vă era frică de domnul Dragnea…. De ce?
Anisa Stoica – fosta angajată la Protecţia Copilului Teleorman: Pentru că era un om foarte exigent.
Reporteri: V-a spus textual mergeţi la DGASPC că veţi fi angajaţă acolo dacă veţi continua să lucraţi la partid?
Anisa Stoica: Că voi fi angajată acolo.
Reporter: Dânsul ştia, după această angajare a dumneavoastră, că sunteţi plătită de direcţie, dar că nu lucraţi acolo?
Anisa Stoica: Fireşte că ştia.
Reporter: Şi cine mai ştia?
Anisa Stoica: Ştia tot partidul”, a declarat una dintre secretarele angajate, Anisia Stoica, reporterilor de la Înalta Curte, la termenul din 21 martie, potrivit digi24.ro.
Ea a dat declarații similare și în fața magistraților. ”La acea data, eu îmi desfășuram activitatea în presa locală. La o reuniune a partidului, în 2006, Liviu Dragnea mi-a propus o colaborare cu PSD-ul. Atunci am facut cunoștință cu Dragnea, ulterior, ne-am întalnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că dorește să organizeze un birou de presă în cadrul PSD Teleorman”, a spus Anisia Stoica.
“La un moment dat, am fost întrebată de președintele CJ, Liviu Dragnea, pentru mine era președintele partidului, dacă s-a rezolvat problema mea cu angajarea. I-am spus că nu și nici nu știam cine să o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Liviu Dragnea pentru a fi angajată. Forma de a fi remunerată în felul acesta a fost total nefericită, a fost peste capul meu. S-a luat aceasta hotărâre să fiu angajata acestei Direcții. Domnul președinte m-a întrebat, pe holul partidului. A fost o discuție despre organigrama instituției”, a precizat Anisia Stoica.
“Domnul Dragnea a avut discuții cu niște persoane pe care nu le știu exact. Mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC. Mi-a spus că o să fie o situație temporară. S-a creat o discuție atunci, eram nelămurită cu privire la activitatea concretă, unde o să muncesc, la partid sau la DGASPC Teleorman. Adriana Botorogeanu era deja angajată așa. Nu pot preciza cine mi-a spus că voi lucra zi de zi la partid”, a relatat Anisia Stoica in fața instanței, potrivit unui live text ziare.com.
O altă declarație defavorabilă lui Liviu Dragnea este cea a lui Timotei Stuparu, fost secretar executiv al PSD Teleorman. La termenul din 21 martie, acesta s-a bâlbâit, s-a contrazis și în cele din urmă a admis că una dintre femei, Anisia Stoica, i-a spus că Dragnea i-ar fi zis să o angajeze purtător de cuvânt al PSD Teleorman și apoi dansatoare la un ansamblu local. Dar el nu a angajat-o. De a doua secretară însă, Adriana Botorogeanu, martorul Timotei Stuparu a recunoscut că o punea să îl ajute la partid, deși știa că e angajată la Protecția Copilului.
De subliniat că cele două angajate presupus fictiv, Anisia Stoica și Adriana Botorogeanu, și-au recunoscut faptele și au solicitat reducerea pedespei cu o treime, potrivit legii, și aplicarea unei pedepse cu suspendare.
Mărturiile în favoarea liderului PSD. Silvia Oprescu a fost secretar al județului Teleorman. Ea a fost audiată la termenul din 21 martie. A arătat că în 2006 era consilier juridic la CJ Teleorman, iar în 2008 a fost numită temporar în funcția de secretar al județului Teleorman. Din 2010, a fost numită permanent în funcție. Printre atribuții avea și coordonarea DGASPC Teleorman.
“Președintele CJ nu avea nicio atribuție referitoare la coordonarea DGASPC. Dacă simțeam nevoia, mă consultam cu acesta pe probleme de buget. Aici îmi era mie mai greu să mă descurc”, a explicat Oprescu.
Ea a arătat că nu le cunoștea pe secretarele PSD angajate la Protecția Copilului Teleorman, însă a aflat despre ele când a început ancheta.
“Niciunul dintre șefii DGASPC nu mi-a spus că Dragnea le-ar proteja pe Stoica și Botorogeanu. Niciodată Dragnea Liviu nu s-a interesat despre situația celor două angajate”, a ținut să precizeze martora.
“Cu certitudine afirm că, în perioada 2006-2012, niciodată Liviu Dragnea, nici direct, nici indirect, nu mi-a solicitat ca cele două persoane, Botorogeanu și Stoica, să fie angajate sau menținute în funcție în cadrul DGASPC Teleorman. De asemenea, afirm că nicio altă persoană din cadrul DGASPC nu mi-a transmis dacă exista o solicitare din partea lui Liviu Dragnea în legătură cu cele două persoane”, a declarat Silvia Oprescu.
Al doilea martor al apărării audiat la termenul din 21 martie a fost Liliana Magheru, director în cadrul CJ Teleorman.
“Pe doamna Floarea Alesu (fosta șefa de la Protecția Copilului Teleorman, inculpată în dosar – n.r.) o știu de când era consilier județean, aproximativ 2004-2005, iar pe Botorogeanu și Stoica le știu din vedere, din 2005-2006”, și-a început declarația Magheru.
Ea a explicat instanței că pe secretarele PSD, presupus angajate fictiv, nu le-a cunoscut în timpul atribuțiilor de serviciu. “Niciodată nu am auzit că vreuna dintre cele două ar fi fost protejatele lui Liviu Dragnea. De Stoica Anisia auzisem ca ar fi fost protejata domnului Nițulescu (Teodor Nitulescu, rival politic al lui Liviu Dragnea – n.r.), fost prefect de Teleorman”, a ținut sa precizeze Magheru.
Martora a povestit și despre participarea Floarei Alesu, fosta șefă de la Protecția Copilului Teleorman, la unele ședințe la Consiliul județean, unde se discuta despre bugetul instituției și finanțare. “La aceste întâlniri participa Liviu Dragnea, eu, Floarea Alesu și secretarul județului Teleorman”, a explicat Magheru.
“Eu, personal, pe întreaga durată 2006-2012, nu am avut cunoștință că cele două erau încadrate la DGASPC și își desfășurau activitatea în altă parte. Niciodată nu am auzit în această perioadă despre aceste angajări, nu am știut, nu mi s-a plâns nimeni”, a ținut să precizeze directorul Liliana Magheru.