UPDATE Viktor Orban: Ungaria este îngrijorată de situația drepturilor minorității maghiare din România
Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat joi îngrijorarea față de investigațiile lansate de autoritățile române la adresa unor politicieni maghiari în Transilvania și a apreciat că se înregistrează un regres general în privința drepturilor minorității maghiare din România, relatează MTI.
În intervenția sa de la sesiunea plenară a celei de-a 14-a Conferințe Permanente Ungare (MAERT), desfășurată la Budapesta, șeful executivului ungar a spus, referindu-se la folosirea limbilor minorităților în România, că drepturile europene ale 'comunităților noastre sunt puse sub semnul întrebării'.
Orban a criticat 'încetinirea' procesului de retrocedare a proprietăților bisericești și ale comunității maghiare, precum și lipsa de progrese cu privire la folosirea limbii maghiare în învățământul universitar în domeniul medical din România.
El a mai spus că guvernul maghiar regretă faptul că România a dus în ultimii ani o politică ce nu a urmărit cooperarea cu Budapesta. 'Ungaria a demonstrat respect atât față de poporul român cât și față de politicienii săi aleși', a susținut Orban, adăugând că Ungaria urmărește 'cu speranță' evoluțiile din România.
Șeful executivului ungar s-a arătat în schimb mulțumit de evoluția relațiilor cu Slovacia. El a menționat că, după ce niciun partid ce reprezintă interesele etnicilor maghiari nu a reușit să treacă pragul electoral la ultimele alegeri legislative din această țară, Budapesta a reușit totuși să construiască o relație 'foarte apropiată' cu Bratislava prin intensificarea cooperării economice, exprimându-și totodată speranța că această relație va fi de folos etnicilor maghiari din Slovacia. Succesele economice sunt evidente, a indicat Orban, dând exemplul noului pod ce va fi construit peste Dunăre între localitățile Komarom și Komarno. 'Relațiile ungaro-slovace nu au fost de mult timp atât de echilibrate', a încheiat el această idee.
Orban s-a referit în continuare și la regiunea Transcarpatia, din vestul Ucrainei, considerând binevenită încetarea diviziunilor dintre etnicii unguri stabiliți acolo și faptul că aceștia au început să coopereze.
Cât despre Voivodina și nordul Serbiei, construirea relațiilor merge de mai mulți ani în direcția cea bună, a apreciat Orban, adăugând că politica Budapestei față de comunitățile maghiare din alte țări are în vedere ca în interiorul acestora să nu existe diviziuni, cum este cazul celor constatate în rândul celei din Serbia.
Orban a transmis un mesaj și ungurilor din Croația, țară unde un nou executiv este în curs de formare, el manifestându-și speranța că acest guvern va privi 'sentimentul național ca pe o forță pozitivă în crearea statului'.
Premierul ungar a vorbit și despre Slovenia, subliniind că Ungaria va oferi tot sprijinul acestei țări pentru a face față valului de migranți.
Pe de altă parte, prim-ministrul ungar a anunțat că guvernul de la Budapesta va lansa programe de asistență pentru tinerii întreprinzători maghiari din afara granițelor Ungariei. În acest sens, Orban a solicitat sprijinul membrilor MAERT. Programele respective vor include granturi și împrumuturi. El a subliniat că Ungaria are nevoie și de oameni de afaceri de succes în interiorul comunităților maghiare, nu doar de lucrători înalt calificați.
Șeful executivului de la Budapesta a mai cerut și unificarea sistemului educațional al etnicilor maghiari din Bazinul Carpatic, inclusiv prin crearea unei rețele a universităților cu predare în limba maghiară, precum și lansarea unor programe educaționale. De această problemă se va ocupa ministrul resurselor umane, Zoltan Balog, șeful executivului ungar anunțând că l-a însărcinat să elaboreze planuri de acțiune pentru care au fost deja alocate fonduri.
Orban a vorbit și despre problema migrației, subliniind unitatea punctelor de vedere ale statelor grupului de Vișegrad în în această chestiune. 'Actuala invazie a adus la suprafață o realizare deosebită: popoarele Europei centrale formează o singură comunitate în vremuri grele. (...) Fără cooperarea central-europeană interesele noastre naționale sunt greu sau chiar imposibil de susținut', a insistat premierul ungar.
Cu același prilej, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat joi că unificarea națiunii ungare înregistrează progrese.
În discursul său, Semjen a menționat că 800.000 de persoane vor primi cetățenia ungară în acest an, fie prin naturalizare, fie prin simpla lor declarare drept cetățeni ai Ungariei. Oficialul ungar a spus că guvernul de la Budapesta ia în considerare Bazinul Carpatic ca zonă culturală și educațională unificată și că această unificare educațională nu mai vizează doar studenți din Transilvania care vin la studii în Ungaria, ci și tot mai mulți studenți și profesori din Ungaria care merg în Transilvania pentru proiecte educaționale.
De asemenea, Zsolt Semjen a precizat că guvernul ungar acționează pentru unificarea Bazinului Carpatic din punct de vedere economic. El a amintit că executivul ungar a lansat un program de dezvoltare fără precedent în Voivodina (nordul Serbiei), considerat crucial în privința politicii Budapestei față de comunitățile maghiare din străinătate. AGERPRES