UPDATE Victimele avalanșei din Retezat făceau parte dintr-un grup de 51 de persoane
Victimele avalanșei produse sâmbătă după amiază în Masivul Retezat fac parte dintr-un grup de 51 de persoane, între care sunt foarte mulți copii, care au urcat în cursul dimineții de la Cabana Gențiana spre Vârful Peleaga (2.509 m), a declarat, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
"Au dormit la Cabana Gențiana și în cursul dimineții au plecat spre Vârful Peleaga. Între membrii grupului erau și foarte mulți copii. Au fost surprinși de avalanșă la peste 2.000 de metri. Mai multe echipe au plecat în ajutorul lor. Grupul coboară acum spre Cabana Gențiana, unde sunt așteptați și li se va acorda sprijinul necesar", a explicat Bodean.
El a precizat că grupul este coordonat de o persoană care a mai fost în zonă și în alți ani.
Producerea avalanșei a fost anunțată în jurul orei 14,40 la numărul de urgență 112 de către un bărbat. Acesta a transmis că cinci persoane au fost surprinse de avalanșă și că doi copii din grup ar fi murit sub zăpadă.
"În jurul orei 14,40, un bărbat a sesizat, prin apel de urgență la numărul 112, că în Masivul Retezat, în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, pe un traseu de vară, s-a produs o avalanșă care a surprins cinci turiști. Pe trei dintre aceștia i-ar fi scos de sub zăpadă, în viață, iar doi copii de 13 și 14 ani sunt decedați", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi, maior Nicolae Răducu.
El a arătat că zona indicată de persoana care a sunat la 112 este foarte vastă și nu este acoperită integral cu semnal de telefonie mobilă. Din acest motiv, echipele de salvatori nu au mai reușit să ia legătura, prin telefon, cu persoana care a sunat și a anunțat producerea avalanșei.
Mai multe echipe de jandarmi montani și salvamontiști se îndreaptă spre zona indicată. Astfel, patru echipe de jandarmi montani au plecat din zonele Hațeg și Valea Jiului, pentru a ajunge la locul avalanșei din direcții diferite. La rândul lor, salvamontiștii au mobilizate echipe din Hunedoara, Petroșani, Lupeni și Uricani.
Traseele sunt foarte grele, pentru că a nins foarte mult în ultima perioadă și zăpada este afânată, motiv pentru care se apreciază că va dura un timp până când echipele trimise vor ajunge în zona afectată de avalanșă. De altfel, potrivit jandarmilor, locul anunțat prin apelul de urgență este destul de întins ca suprafață, el fiind situat în partea centrală a Retezatului.
Avalanșă în Retezat; se pare că doi copii ar fi murit
O avalanșă s-a produs sâmbătă în Masivul Retezat, iar din primele informații se pare că doi copii ar fi murit, a anunțat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.
"Se pare că doi minori cu vârstele de 13 și 14 ani ar fi decedat, în urma acestui incident", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Bradu.
Avalanșa a avut loc între Șaua Bucurei și Vârful Peleaga și a surprins un grup format din cinci persoane.
La fața locului intervin pompierii militari, jandarmi montani și salvamontiști.
Salvamontiștii din județul Hunedoara atrăgeau atenția, în urmă cu o zi, asupra pericolului "iminent" de producere a unor avalanșe în masivele Parâng și Retezat, din cauza stratului de zăpadă proaspătă care s-a așternut în ultimele zile și care măsoară aproape un metru la altitudini mari și în zonele de creastă.
"În Retezat și Parâng, pe creste și la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă ajunge la un metru. Pericolul de avalanșă este iminent în toate zonele de creastă și pe pantele cu o înclinare mai mare de 25 de grade. Le recomandăm turiștilor să rămână în apropierea cabanelor și să evite traseele de creastă sau schiul de tură", declara vineri, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
AGERPRES